Isolatie versus Zonnepanelen

Martijn
Martijn Scholman
donderdag 29 maart 2018, Geschatte leestijd 2min

Je wilt wat terug doen voor de natuur en tegelijkertijd wil je ook optimaal profiteren van de voordelen van duurzame energie. Isolatie en Zonnepanelen zijn dan goede producten om te overwegen! Natuurlijk zou het het mooiste zijn als je beide maatregelen voor je woning kunt treffen, maar mocht je budget dit niet toelaten dan zal je toch moeten kiezen. Ik heb het een en ander omtrent deze producten voor je op een rijtje gezet, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken!

Waarmee ben je goedkoper uit?

Of je het beste voor zonnepanelen of isolatie kan kiezen hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. Wanneer ben je met isolatie voordeliger uit en wanneer bij zonnepanelen? Wat zijn de voordelen van deze duurzame keuzes? Ik zoek het voor je uit! Voor haast iedereen is het wel belangrijk om te weten bij welke investering je het meeste geld bespaart. De gemiddelde kosten zijn bij isolatie lager dan bij zonnepanelen, maar de jaarlijkse besparing ligt bij zonnepanelen een stuk hoger.

Prijs per m2 (incl. btw)

Gemiddelde kostprijs per 100 m2

Jaarlijkse besparing

Premie/subsidie

Dakisolatie

€ 25 tot € 35

€ 2.500 tot € 3.500

€ 500 tot € 600

€ 6 per m2

Spouwmuurisolatie

€ 15 tot € 25

€ 1.500 tot € 2.500

€ 400 tot € 500

€ 5 per m2

Vloerisolatie

€ 15 tot € 20

€ 1.500 tot € 2.000

€ 150 tot € 250

€ 6 per m2

Prijs per Wp (incl. btw)

Gemiddelde kostprijs (4.000 kWh)

Jaarlijkse besparing

Premie / subsidie

Zonnepanelen

€ 1,3 tot € 2

€ 6.000 tot € 10.000

€ 800 tot € 1.000

Geen

Isolatie is dus goedkoper in de aanschaf. Bovendien kan je bij vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie profiteren van de subsidiemogelijkheden. De korting kan in veel gevallen oplopen tot 25% van de totale kostprijs. Zonnepanelen leveren, ondanks dat je hiervoor geen subsidies krijgt, op de langere termijn voordelen op. De hoge besparing en de lange levensduur (gemiddeld 25 jaar) zorgen er voor dat zonnepanelen je per jaar tot soms meer dan € 1.000 besparen ten opzichte van isolatie.

Een juiste keuze bepaalt de grootste besparing

Je type woning is ook zeker belangrijk om rekening mee te houden. Ik maak voor het gemak even een onderscheid tussen twee type woningen: nieuwbouwwoningen en renovatiewoningen. Sinds 1 januari 2006 moet ieder nieuw huis voldoen aan de EPB-eisen. Dit houdt in dat ze een minimum aan isolatie moeten hebben. Dak-, vloer- en spouwmuurisolatie is vaak al toegepast in deze woningen en na-isoleren is vaak geen optie meer. Zonnepanelen is in deze gevallen een manier om de energiefactuur te laten dalen. De zonnepanelen die vandaag de dag verkocht worden zijn van een hoge kwaliteit en behoorlijk efficiënt. Vaak is de oppervlakte van een dak voldoende om volledig je eigen stroom op te kunnen wekken.

Bij oudere woningen is het wel mogelijk om isolerende maatregelen toe te passen. Een niet-geïsoleerd huis verliest namelijk warmte. Het hebben van geen vloerisolatie kan een verschil geven tot wel 5 graden! Verder zorgt een dak voor 30 procent van het totale warmteverlies. Daarom is dakisolatie vanaf 2020 verplicht in elk huis. Een logisch bijkomend voordeel is dat de isolatie na de ingreep niet zichtbaar is. Ook bij spouwmuurisolatie blijft er geen schade achter met de huidige technieken. Zo blijft het huis er goed uitzien en isoleert hij bovendien een stuk beter!