Is uw woning voorzien van goede isolatie? Zo controleert u dit!

Shanice
Shanice Lamoré
Wednesday 23 November 2016, Geschatte leestijd 4min

Een slecht geïsoleerde woning brengt niet alleen uw wooncomfort omlaag, ook uw energiefactuur gaat erdoor omhoog. Zonde. Wellicht overweegt u uw huis te laten isoleren, maar bent u er niet helemaal zeker van of uw huis wellicht al is geïsoleerd. In deze blogpost geven we u handige tips, waarmee u heel eenvoudig kunt controleren welke isolatievormen er bij u thuis nog mogelijk zijn.

De meest besparende isolatievormen

Bent u op zoek naar de isolatievormen waarmee u het meest kunt besparen op uw energiefactuur? Spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie zijn de drie maatregelen die voor de meeste besparing zorgen. Mocht dit nog niet zijn uitgevoerd in uw huis, zijn deze drie zeker het overwegen waard!

Is er spouwmuurisolatie aanwezig in mijn huis?

Spouwmuurisolatie is alleen mogelijk wanneer u in het bezit bent van spouwmuren. De plek waar de spouwmuurisolatie wordt aangebracht, de ruimte tussen binnen- en de buitenmuur noemt u de spouw. Is het bouwjaar van uw huis na 1930? Dan is er een grote kans dat u wel spouwmuren heeft, maar dat deze misschien nog niet voldoende voorzien zijn van spouwmuurisolatie. Het werd pas vanaf 1960 verplicht om spouwmuren in nieuwe woningen te plaatsen, maar ruim 10 jaar later bleek dat de spouwmuren alsnog veel warmte uit woningen lieten ontsnappen. In de spouwbreedte moet er minimaal 5cm ruimte over zijn om (extra) isolatie te kunnen plaatsen. 

Een ander belangrijk punt bij spouwmuurisolatie is of uw buitenmuren geverfd zijn of niet. Zijn uw buitenmuren geverfd, maar met dampdoorlatende (dure) verf? Dan is spouwmuurisolatie geen probleem! Heeft u de muren geschilderd met een ander soort, wat goedkopere verf? Dan is het verstandig om een specialist te laten checken of spouwmuurisolatie mogelijk is. Vaak zorgt spouwmuurisolatie bij dit soort verf voor vochtproblemen, omdat de muren dan niet meer kunnen "ademen". Houd hier dus rekening mee wanneer u spouwmuurisolatie zou willen laten plaatsen!

Spouwmuurisolatie
Bouwjaar voor 1930Uw woning heeft hoogstwaarschijnlijk geen spouwmuren. Buitengevelisolatie zou een goede optie voor uw woning kunnen zijn!
Bouwjaar na 1930Uw woning kan spouwmuren bevatten, echter de vraag of deze voldoende geïsoleerd zijn. Uitbreiden van de isolatie is wellicht mogelijk.
Bouwjaar na 1960Uw woning heeft spouwmuren, echter de vraag of deze voldoende geïsoleerd zijn. Uitbreiden van de isolatie is wellicht mogelijk.

Zo controleert u of u spouwmuren heeft

Aan de hand van de dikte van uw buitenmuren kunt u afleiden of er spouwmuren aanwezig zijn. Wilt u dit meten? Dit kunt u meten bij de voor- of achterdeur. Is de afstand vanaf de binnen- naar de buitenkant 24 cm of meer? Dan kunt u ervan uitgaan dat er spouwmuren aanwezig zijn. Voor u is spouwmuurisolatie dan één van de mogelijkheden.

Een klein gezin bespaart jaarlijks zo’n 500€ op de energierekening met spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie laten plaatsen 6 euro premie per m2!

Nog een extra mogelijkheid om te controleren op spouwmuurisolatie

Bent u er toch niet zeker van of de vorige bewoners wellicht spouwmuurisolatie hebben laten uitvoeren? Controleert u dan de buitengevel. Ziet u opgevulde boorgaten? Dan zijn uw spouwmuren geïsoleerd.

Is mijn vloer geïsoleerd?  

Is het bouwjaar van uw huis voor 1982? Dan kunt ervan uit gaan dat er geen vloerisolatie aanwezig is. Mits de vorige bewoners dat niet hebben laten uitvoeren natuurlijk.

Vloerisolatie
Bouwjaar voor 1982Uw woning heeft geen standaard vloerisolatie.
Bouwjaar na 1982Bij de bouw is verplicht vloerisolatie aangebracht.

Een blik in de kruipruimte

Bent u er niet helemaal zeker van of de vorige bewoners de kruipruimte hebben geïsoleerd? Dit controleert u door een blik in de kruipruimte zelf te werpen. Ziet u isolerend materiaal, zoals piepschuim, thermokussens, purschuim of glas- of steenwol? Dan is er isolatie aanwezig. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan er alleen nog vloerisolatie op de vloer aanwezig zijn. Om hierachter te komen kunt u in het bouwkundig rapport of aankoopbrochure van uw huis kijken.

vloerisolatie laten plaatsen 6 euro premie per m2!
Door de vloer te isoleren bespaart u jaarlijks al gauw zo’n 300€!

Zo controleert u of uw dak is voorzien van isolatie

Huizen gebouwd voor 1964 zijn niet voorzien van dakisolatie. Huizen gebouwd tussen 1965 en 1991 zijn vaak voorzien van matige isolatie en huizen gebouwd na 1991 zijn voorzien van goede dakisolatie.

Hebben de vorige bewoners het dak na-geïsoleerd?

Om erachter te komen of de vorige bewoners wellicht het dak hebben na geïsoleerd kunt u kijken in het bouwkundig rapport of de aankoopbrochure van het huis.

Wist u dat er zo’n 30% van alle warmte verloren gaat door het dak?

Isolatie op een plat dak

Er zijn nog andere manieren om erachter te komen of uw woning voorzien is van dakisolatie. Heeft u een plat dak? Dan is de isolatie zichtbaar op de dakbedekking zelf.

Isolatie aan de binnenkant van een hellend dak

Heeft u een hellend dak? Dan kunt u als er gewerkt is zonder afwerkingsplaten de isolatie herkennen aan het materiaal dat dan zichtbaar is. Het kan zijn dat er wel is gewerkt met afwerkingsplaten, dan is de isolatie in eerste instantie niet zichtbaar. Toch kunt u dit wel controleren. Kijk dan eens op plekken als de voorzolder, bij de ventilatiepijp of achter schotten of u hier isolatiemateriaal ziet.

Dakisolatie
Bouwjaar t/m 1964Geen dakisolatie aanwezig.
Bouwjaar tussen 1965 en 1991Matige dakisolatie aanwezig.
Bouwjaar na 1991Dakisolatie is goed aanwezig.

Isolatie vanaf de buitenkant van een hellend dak

Ook bij een hellend dak kunt u zelf de isolatie terugvinden, mocht deze aanwezig zijn. Het materiaal is dan terug te vinden tussen de dakpannen en het deel waar de dakpannen op zijn bevestigd. Til één van deze dakpannen op vanuit bijvoorbeeld het zolderraam en controleer of er isolatie aanwezig is. Mocht u dit toch een beetje spannend vinden op deze hoogte, dan kunt u natuurlijk altijd een isolatiespecialist vragen dit voor u te controleren.

dakisolatie laten plaatsen 6 euro premie per m2!

Totaalrenovatiebonus bij isolatie

De overheid wilt alle Vlamingen stimuleren om hun woningen te verduurzamen voor 2020. Daarom heeft zij de totaalrenovatiebonus in het leven geroepen. Wanneer u minimaal drie energiebesparende maatregelen laat uitvoeren in vijf jaar kunt u al 1.250€ aan bonus terugkrijgen! Dit geldt voor verschillende maatregelen zoals bovengenoemde isolatievormen, buitengevelisolatie en het laten plaatsen van een zonneboiler, warmtepomp of ventilatiesysteem.

Dankzij deze tips ontdekt u of uw woning al goed geïsoleerd is of dat er nog veel winst te behalen is. Is uw woning nog niet geïsoleerd, dan raden we aan dat snel te laten doen. Uw wooncomfort gaat omhoog en uw energiefactuur omlaag, het goed laten isoleren van uw woning is een goede keuze waarmee u enorm kunt besparen.