Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Maud
Maud Timmers
vrijdag 01 mei 2020, Geschatte leestijd 2min

Overweeg jij het aanschaffen van zonnepanelen? Een slimme keuze! Zo leveren zonnepanelen vaak meer op dan een bedrag op de spaarrekening. Benieuwd of je dak geschikt is voor zonnepanelen? Wij geven graag tips om uit te vinden of het investeren in zonnepanelen ook voor jou een slimme keuze is.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op zowel schuine als platte daken worden geïnstalleerd. Grote kans dus dat ook je dak geschikt is voor zonnepanelen! Wel is het belangrijk dat de dakconstructie sterk genoeg is om de panelen te kunnen dragen. In de regel geldt: als het dak één mens kan dragen, is het sterk genoeg voor de installatie van zonnepanelen.

Toch zijn er ook een aantal uitzonderingen, zo wordt de installatie van zonnepanelen bemoeilijkt als er zachte isolatie is gebruikt of als er asbest in het dak zit. Twijfel je of je dak geschikt is voor zonnepanelen? Schakel dan altijd een specialist in en laat een dakscan uitvoeren.

Zonnepanelen Solvari

Zonnepanelen en schaduw

De grootste boosdoener voor het goed werken van zonnepanelen is schaduw. Ligt het dak een groot gedeelte van de dag in de schaduw, dan zal je dit ook terugzien in de opbrengst van de panelen. Valt er een stukje schaduw op slechts één van de panelen, dan zal dat ook het gehele systeem tegenwerken.

Heb jij last van schaduw op het dak? Geen zorgen! Gelukkig zijn er oplossingen waardoor het investeren in zonnepanelen nog steeds rendabel blijft. Zo kun je elk paneel een eigen omvormer geven of power-optimizers aan een paneel koppelen. Benieuwd naar de werking van zonnepanelen en omvormers? Lees hier dan verder.

Wat jij kunt besparen met zonnepanelen hangt af van een aantal factoren, zoals het soort zonnepaneel waarvoor je kiest, het aantal zonnepanelen en de richting van je dak. Benieuwd hoeveel jij kunt besparen? Kom er binnen twee minuten achter met onze zonnepanelen rekenhulp.

Bereken mijn besparing

De ideale richting en hellingshoek

De richting en hellingshoek van zonnepanelen zijn bepalend voor het te behalen rendement. Hoe tactischer de zonnepanelen geplaatst worden, hoe korter de terugverdientijd zal zijn. Een specialist kan jou hierin het beste adviseren.

Een zonnepaneel krijgt in de ideale situatie 1.675 zonuren per jaar, waarmee jaarlijks 0.88 kWh per Wattpiek geproduceerd kan worden. Voor het hoogste rendement kunnen zonnepanelen het beste op het zuiden gericht liggen. Dit betekent gelukkig niet dat zonnepanelen gericht op het noorden, oosten of westen niks opleveren. Doorgaans is de opbrengt in deze richtingen 20 tot 45 procent lager dan zonnepanelen gericht op het zuiden.

De hellingshoek van zonnepanelen houdt in: de mate waarin de zonnepanelen op het dak worden worden gekanteld. De ideale hellingshoek is afhankelijk van de richting van de zonnepanelen. Ter indicatie: zonnepanelen gericht naar het zuiden hebben een ideale hellingshoek tussen de 15° en 55°.

Zonnepanelen Solvari

Vergunning nodig?

Goed om te weten: voor zonnepanelen heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig, mits je je natuurlijk aan de regels houdt. Heb je een monument of beschermd dorps- of stadsgezicht? Houd er dan rekening mee dat er wel een vergunning nodig is. Wil je hier meer over weten? Laat je dan goed informeren door de Rijksoverheid.

Het aanschaffen van zonnepanelen biedt veel voordelen. Zo draag je bij aan een duurzame wereld en bespaar je op de energierekening.

Meer voordelen van zonnepanelen

De grootte van zonnepanelen

Een zonnepaneel is gemiddeld 1.65 meter lang en 1 meter breed. Bij een schuin dak moet je per paneel rekening houden met 1.63 dakoppervlak, bij een plat dak is er door de schaduwinval gemiddeld 3.8 m2 dakoppervlak nodig. Door de verschillende soorten zonnepanelen kunnen zonnepanelen op zowel kleine als groet dakoppervlakten rendabel zijn.

Zonnepanelen Ari van Solvari

Meer weten over zonnepanelen?

Ben je benieuwd naar de werking en installatie van zonnepanelen? Hier lees je meer.

Bij het aanschaffen van zonnepanelen is het raadzaam om offertes met elkaar te vergelijken. Wij brengen je graag in contact met vakmannen uit je regio, die je vervolgens informeren en helpen bij de keuze van de ideale zonnepanelen voor je dak.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes voor zonnepanelen