Zo krijgt je hal een nieuwe look

Maud
Maud Timmers
woensdag 29 januari 2020, Geschatte leestijd 2min

Bij veel woningen kom je na binnenkomst terecht in de hal. Een hal is bouwtechnisch niet verplicht, maar toch is het een logisch gevolg van andere bouwvoorschriften en biedt het veel voordelen. 

Eén van de belangrijkste functies is dat een hal de kou en tocht buiten houdt. Ook is de gang vaak de ideale plek voor een kapstok, de meterkast en de trap naar de bovenverdieping. Vaak wordt er weinig aandacht besteed aan de inrichting van de hal. Dit is jammer, want het is tenslotte de eerste ruimte die je ziet bij binnenkomst. Toe aan een nieuwe look & feel? Met de volgende tips zorg jij voor een smaakvolle inkomhal!

De trap: het middelpunt van je hal

Vaak neemt een trap het grootste gedeelte van de hal in beslag. Zijn de treden versleten of matcht de stijl niet met het verdere interieur van je huis? Een frisse look van de trap straalt bij binnenkomst direct een andere sfeer uit. Bovendien hoeft dit met traprenovatie niet eens veel tijd en geld te kosten. Ook is het mogelijk om de trap helemaal aan te passen aan je wensen: ga je voor een industriële, landelijke of toch liever een minimalistische look? 

In sommige gevallen zou je kunnen denken dat een volledig nieuwe trap de simpelste optie is. In de praktijk is dit echter niet zo: bij een nieuwe trap komt namelijk nog een hoop extra werk kijken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het slopen van de oude trap en andere werkzaamheden zoals verven en stucen. Geen zin in sloopwerk? Met traprenovatie kun je een hoop brokstukken en bouwpuin voorkomen.  

Een sfeervolle hal creëren

Het probleem met een gang kan vaak twee kanten op: of de ruimte is zo klein dat er bijna niks in past óf de ruimte is te groot om deze gezellig te maken. Toch zijn er veel mogelijkheden om je gang een nieuwe look te geven!

Heb je een grote ruimte en weet je niet hoe je deze sfeervol kunt inrichten? Kasten en planken vullen grote ruimtes vaak goed op, maar het is belangrijk om harmonie in de verschillende elementen te creëren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het laten terugkomen van kleuren of patronen. Ook zorgt een persoonlijke touch voor een leuke uitstraling van je hal en interieur: een open kast kun je bijvoorbeeld helemaal naar eigen smaak inrichten. Of ga je toch voor die leuke bijzettafel waar je bij binnenkomst de sleutels op kan leggen? Dit staat leuk in de hal én heeft een praktische werking! Win-win.

Is je inkomhal juist klein en weet je niet wat je met de ruimte kunt doen? Het hoeft niet moeilijk te zijn! Tegenwoordig kunnen veel objecten namelijk aan de muur bevestigd worden en hebben ze vaak uitschuifbare en multifunctionele componenten. Een kapstok aan de muur, een spiegel, mooie foto’s of een leuk schilderij kunnen de inkomhal al een heel andere uitstraling geven. Ook kan een kleine hal met slechts een nieuwe kleur op de muur al een heel andere sfeer uitstralen. Wil je de muren liever wit houden? Dan is het verven van de deur ook nog een leuke optie.

Een nieuwe look

Ben je tevreden over de meubels en accessoires, maar ziet de ruimte er toch niet gezellig uit? Je kunt de gang ook stijlvoller maken door een nieuw plafond te plaatsen. Zonder veel geld uit te geven, kan een nieuw plafond namelijk al heel veel met een ruimte doen. Een goede optie voor een nieuw plafond is een spanplafond. Dit zorgt niet alleen voor een moderne en stijlvolle afwerking, ook gaat dit plafond wel 25 tot 30 jaar mee. Nóg een voordeel: het plaatsen van een spanplafond duurt meestal maar één dag! 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees hier dan snel verder.