Zo verklein je de kans op inbraak in je woning of pand

Maud
Maud Timmers
vrijdag 01 mei 2020, Geschatte leestijd 2min

Jaarlijks worden er in België tienduizenden meldingen gemaakt van woninginbraak. Dit wil je natuurlijk bij jou thuis voorkomen! Met deze inbraakpreventie tips verklein jij de kans op een inbraak.

Beveilig je ramen en deuren

Inbrekers dringen je huis binnen via de ramen en deuren van je woning. Met een breekijzer of een simpele schroevendraaier kan een inbreker een raam of deur al openbreken. Logisch dus om deze plekken extra te beveiligen. Vraag daarom aan de slotenmaker om beveiliging volgens de normen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Goed hang- en sluitwerk is niet de enige manier om je ramen en deuren te beveiligen. De combinatie met stevige ramen en deuren is erg belangrijk om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Zijn je ramen en deuren aan vervanging toe? Maak het inbrekers niet te makkelijk en overweeg het aanschaffen van nieuwe ramen en deuren.

Vergeet ook zeker niet om de bovenverdieping goed te beveiligen. Met een beetje moeite en een ladder kan een inbreker zo naar binnen. Benieuwd waar in je het meeste risico loopt op inbraak?Bekijk de infographic hieronder.

Alarmbeveiliging Solvari

Installeer een alarmsysteem

Een inbraakalarm is een elektronisch veiligheidssysteem dat indringers kan detecteren om vervolgens een signaal af te geven. Je kunt kiezen voor een alarmsysteem op locatie, waarbij een sirene afgaat om jou en de buurt te alarmeren. Je kunt ook kiezen voor een stil alarm, waarbij een speciale dienst op afstand wordt gewaarschuwd. Deze vorm van inbraakpreventie wordt aangesloten op een meldkamer, waardoor de politie direct kan reageren in het geval van (poging tot) inbraak.

Wel eens gedacht aan camerabeveiliging? Dankzij camerabeveiliging zijn je waardevolle bezittingen nóg veiliger. Als je beelden van de inbraak hebt, vergroot je de kans dat de dader wordt gepakt en jouw spullen worden teruggevonden.

Wist je bovendien dat een contract voor een professionele alarmbeveiliging ook per maand afgesloten kan worden? Zo betaal je nog geen €1.50 per dag! Ook mooi meegenomen: met een professioneel alarmsysteem kun je vaak korting krijgen op de inboedelverzekering.

Meer informatie over alarmbeveiliging

Alarmbeveiliging Solvari

Samen sterk met buurtpreventie

WhatsApp kan erg goed gebruikt worden om je straat, wijk of buurt veiliger te maken. Met een BuurtWhatsApp zorg je voor meer ogen en oren in de buurt. Door verdachte omstandigheden in de woonomgeving met elkaar te delen, kan er sneller op geanticipeerd worden.

De politie kan nu eenmaal niet overal tegelijk zijn en door een BuurtWhatsApp op te zetten kun je de inbraakpreventie voor de hele buurt regelen. Vraag daarom je buren of er al een groep bestaat, bekijk de website van je gemeente of neem zelf het initiatief en zet een BuurtWhatsApp op!

Benieuwd of er in je buurt al een groep is? Je controleert het eenvoudig op de website van Whatsapp Buurt Preventie (WABP).

Registreer je bezittingen

Je kunt veel doen om het een inbreker zo moeilijk mogelijk te maken, maar een inbraak kun je helaas nooit helemaal voorkomen. Het is daarom verstandig om je waardevolle spullen te registreren. Na een inbraak is het altijd moeilijk om alle details van je gestolen spullen te herinneren. Om dit te voorkomen kun je een inventarisatie maken van je inboedel. Zo vergroot je de kans dat je jouw spullen ooit weer terugziet!

Het registreren van je spullen is erg eenvoudig. We hebben een registratiekaart voor je gemaakt die je kunt gebruiken om al je dierbare bezittingen vast te leggen. Het werkt zo:

Download de registratiekaart

Beschrijf je waardevolle spullen zo goed mogelijk op de registratiekaart

Maak eventueel foto’s van je bezittingen en voeg deze bij de kaart

Bewaar je registratiekaart online en eventueel op een veilige plaats

Als je slachtoffer bent geworden van een inbraak kun je met de registratiekaart eenvoudig je verzekering op de hoogte stellen.

Download de gratis registratiekaartGerelateerde artikelen