Hoe zorg ik voor de ideale temperatuur in mijn woning?

Lorenzo
Lorenzo Fioraliso
maandag 05 november 2018, Geschatte leestijd 2min

Heb je het ene moment warm en het andere moment weer koud in je woning, en vraag jij je nou af op welke manier je zorgt voor een aangename (ideale) temperatuur in jouw woning? In deze blog lees je hoe je dit kunt aanpakken!

Waar de een in de winter in zijn t-shirt op de bank zit, heeft de ander zijn jas aan in huis. Naast dat dit heeft te maken met het feit of de verwarming überhaupt aanstaat, ervaart iedereen zijn woningtemperatuur op een andere manier.

Wat is de ideale temperatuur in huis?

Dit is een vraag die je eigenlijk niet kunt beantwoorden, aangezien er geen algemene ideale temperatuur bestaat. Iedereen heeft een eigen definitie van zijn of haar ideale temperatuur. Dit verschilt bijvoorbeeld per geslacht, leeftijd of land. In het algemeen geldt een ideale temperatuur tussen de 18 en 21 graden, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Veel mensen kunnen de verwarming prima op 18 graden zetten, terwijl het voor jongeren, ouderen en zieke mensen meestal ideaal is om een temperatuur van minimaal 20 à 21 graden in huis te hebben. Voor sommige geldt ‘hoe warmer hoe beter’, maar hou hier in gedachten dat elke graad meer zich ook op je factuur zal laten zien. Verwarm dus liever maximaal tot 20 of 21 graden. Het is zonde om hierboven te gaan zitten.

Waarbij het in je woonkamer geen kwaad kunt om de verwarming op 20 graden te zetten, is dit niet gunstig in je slaapkamer. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de ideale temperatuur in de slaapkamer rond de 18 graden ligt. De meeste mensen slapen beter door bij een temperatuur rond 18 graden, hoewel er ook mensen zijn die dieper slapen bij een temperatuur boven 20 graden. Ook dit verschilt flink per persoon.

Waarom streven naar ideale temperatuur?

Waarom streven naar een ideale temperatuur als deze niet bestaat? Je streeft waarschijnlijk graag naar een aangename (ideale) temperatuur in je woning om je wooncomfort te verbeteren, maar er zijn meer voordelen van een ideale temperatuur in huis. Zo is het gezond om bijvoorbeeld een iets frissere slaapkamer te hebben. Maar wist je bijvoorbeeld dat je door de temperatuur in huis constant te houden stookkosten bespaart, wat is te zien op je energierekening?

Hoe zorg ik voor een ideale temperatuur?

Er zijn verschillende manieren om te zorgen voor een ‘ideale’ temperatuur in je woning. Om te beginnen heeft luchtvochtigheid invloed op je temperatuur.

Goede luchtvochtigheid is goed voor de temperatuur en je gezondheid. Voorkom dat je te maken krijgen met zowel te droge lucht als te vochtige lucht. Droge lucht zorgt voor irritatie aan je ogen en keel zorgen. Door meer planten in je woning te zetten los je dit probleem op. Heb je juist een te vochtige lucht? Dan heeft je huis misschien een bouwkundig mankement of bijvoorbeeld vochtproblemen. In het laatste geval kun je het beste een vochtbestrijder inschakelen.

Daarnaast is het belangrijk om hierbij rekening te houden met condens. Dit is vaak een teken dat er iets mis is met de luchtvochtigheid. Lees in de blogpost: “Een vochtig huis? Dit kunt u er tegen doen!” meer over het vermijden van condens en enkele vochtproblemen.  

Om te zorgen dat de temperatuur in je huis gelijk blijft en dat je bespaart op je stookkosten, kun je tot slot ervoor kiezen je woning te isoleren. Ja, het is waar dat het een investering is, maar het levert ook echt wat op. Is je woning gebouwd tussen 1920 en 1980? Dan heb je waarschijnlijk spouwmuren die niet goed geïsoleerd zijn. Hierdoor verlies je veel warmte, oftewel zo'n 35 procent. Door spouwmuurisolatie toe te passen op jouw muren heb je altijd een ideale temperatuur in huis! Naast spouwmuurisolatie is het ook mogelijk om bijvoorbeeld te kiezen voor dakisolatie. Je verbetert hierdoor je wooncomfort en bespaart tegelijk elk jaar €500 op je energierekening! Solvari helpt je graag als je besluit je spouwmuren of dak te laten isoleren.