Hoe, wat en waarom? Alles over waterontharders

Shanice
Shanice Lamoré
vrijdag 09 december 2016, Geschatte leestijd 2min

In Vlaanderen bestaat het leidingwater grotendeels uit hard water. Hard water zorgt ervoor dat uw leidingen dichtslibben door een overvloed aan kalk. Hierdoor moeten huishoudelijke apparaten harder werken en gebruiken ze meer energie. Het gevolg is een hogere energiefactuur en de kans dat uw leidingen verstopt raken. Dit harde water zet u eenvoudig om in zacht water met een waterontharder. Hoe dat in zijn werk gaat en wat de voordelen daarvan zijn, leest u in deze blogpost.

Waarom een waterontharder?

Het laten installeren van een waterontharder heeft veel voordelen. Het installeren is snel gebeurd en u heeft er lang profijt van. Weet u niet precies welke waterontharder u nodig heeft? Onze specialisten helpen u graag!

20% lagere energiekosten

Teveel kalk zorgt voor verstopte leidingen. Verwarmingselementen zoals vloerverwarming, boilers en radiatoren hebben veel meer energie nodig om de warmte te kunnen verspreiden. Door hard water te verzachten gaan u energiekosten met zo’n 20% omlaag, een behoorlijke besparing!

Huishoudelijke apparaten gaan 30% langer mee

Huishoudelijke apparaten die werken op water, zoals uw strijkijzer, een boiler, de wasmachine en de koffiemachine krijgen heel wat te verduren. Kalk hoopt zich op binnenin deze apparaten op. U begrijpt wel: ontkalken is met een waterontharder verleden tijd. Dat is niet het enige voordeel voor deze apparaten, ze gaan namelijk ook een stuk langer mee.

Met een waterontharder hoef je minder schoon te maken, kalkresten in de badkamer en keuken zijn verleden tijd!

Twee kleinere besparingen, toch mooi meegenomen

Met een waterontharder is er minder wasverzachter, zeep en poeder nodig. Het gebruik kan zelfs zakken met 30% voor hetzelfde resultaat. Zout in de vaatwasser? Hoeft niet meer. Met dit verminderde gebruik bespaart u al gauw zo’n €30 per jaar.

Man laat verkalkt onderdeel van de wasmachine zien

Eén van de meest veelzijdige waterontharders zijn die met een inwendig waterfilter met actieve kool. Dit betekent dat niet alleen kalk wordt tegengehouden, maar ook andere onzuiverheden worden er uitgefilterd. Dit maakt het water gezonder én lekkerder. U hoeft dus geen flessen water meer in te slaan. Geen enorme besparingen, maar elke kleine besparing is er één.

Zacht water zorgt ervoor dat uw kleding er als nieuw uit blijft zien. Zachte vezels worden behouden en kleuren blijven helder.

Hoe werkt een waterontharder?

Hard water bevat veel kalk en magnesium. Haalt men deze twee delen eruit dan blijft er zacht water over. Maar hoe werkt dit? Een waterontharder bevat een filter met harskorrels die calcium opneemt en natrium afstaat. Na het filter worden deze harskorrels schoongemaakt met zoutballetjes en de kalk verwijderd. Het enige onderhoud dat af en toe moet gebeuren is het bijvullen van de zoutballetjes.

Snel resultaat met een waterontharder

Een waterontharder werkt vanaf het moment dat u er één laat installeren. Verzacht uw water met een waterontharder en profiteer van de vele praktische en financiële voordelen! Wacht niet te lang en wees de grootste kalkaanslag op uw leidingen voor. Het besparen kan beginnen!Gerelateerde artikelen