Hoe slim woon jij?

Lenneke
Lenneke Manschot
donderdag 24 mei 2018, Geschatte leestijd 2min

Hoe slim woon jij eigenlijk al? Want een ontspannen leven dankzij slimme technologie lijkt misschien toekomstmuziek, terwijl het al hartstikke mogelijk is. Een stofzuiger die alles zuigt terwijl jij aan het werk bent, thuiskomen in een huis dat al op een lekker temperatuurtje is en de kleur van je verlichting afstemmen op je stemming. Lees hier alles over slim wonen!

Oké, stel je even voor... je wekker gaat. Je weet niet precies hoe laat het is, want je wekker houdt rekening met hoelang je geslapen hebt, wat je slaapkwaliteit is en of je wel of niet in diepe slaap bent. Oh, er staat ook file, dus je moet toch iets eerder opstaan dan wanneer je zo door zou rijden naar je werk. Je theewater is al gekookt, de oven staat al aan en als je na het ontbijt wil douchen, is de badkamervloer al heerlijk warm. Klinkt als een droom? Het beste is: het is allemaal mogelijk.

Wat is slim wonen eigenlijk precies?


Slim wonen is wonen met enorm veel gemak en totale controle over je huis. En dan niet op een manier die je energierekening torenhoog maakt. Integendeel! Slim wonen is groen en duurzaam. Een 'smart home' is een huis met slimme apparaten. Deze sluit je aan op je wifi-netwerk of via Bluetooth, waardoor je ze altijd en overal kan bedienen! Wat mij betreft ideaal om al mijn apparaten vanuit bed uit te schakelen en niet meer bibberend naar beneden hoef, omdat ik weer eens ben vergeten de verwarming uit te zetten…

Slimme apparaten? Welke dan?

Grote kans dat je een smart-tv hebt waarop je lekker kan Netflixen. Een mooi voorbeeld van zo'n slim apparaat! Maar wist je dat je er ook slimme gordijnen zijn? Of nou ja, vooral het systeem waaraan je ze ophangt, is slim. Daarmee sluit én open je je gordijnen automatisch. Of bedden die zichzelf opmaken. Grandioos! Ook een slimme thermostaat is een goed voorbeeld van zo'n apparaat. Automatisch de verwarming aan- en uitzetten, zelfs als je niet thuis bent. Zo gebruik je alleen energie als het nodig is.

Driewerf hoera voor een kleine ecologische voetafdruk en een lagere energierekening! In het kader van slimme dingen en besparen op je energierekening, lees dan ook deze blogpost eens: 'dit zijn de meest rendabele investeringen in je huis'. Wil je meer weten over dagelijkse dingen automatiseren met domotica? Lees dan 'Domotica: handig en veilig, of juist niet?'.

De voordelen van een smart home

Zo'n slim huis is er natuurlijk voor gemaakt om het je gemakkelijk te maken. Het is wellicht even uitzoeken welke apparaten bij je passen, wat je nodig hebt en hoe het allemaal werkt, maar daarna heb je nergens meer omkijken naar.

Slim wonen is veilig wonen


Je kan je huis nu altijd en overal volgen, wat natuurlijk goed is voor de veiligheid. Wie staat er voor je deur, staat je droger wel uit en heb je alles wel goed afgesloten? Je slimme huis vertelt je alles! (En sowieso is het investeren in alarm en beveiliging een goed idee.)

Puur gemak


Het hele slimme wonen draait natuurlijk om gemak. Zo'n slim huis kan je helemaal naar eigen wens inrichten. Wil je dat je open haard automatisch aan gaat? Of wil je binnenkomen terwijl je favoriete liedje afspeelt en de garagedeur automatisch opent? Alles kan!

Besparen op je energierekening


Slim wonen is ook efficiënt wonen. Je hoeft je airco niet de hele dag te laten loeien en hetzelfde geldt voor je verwarming. Een slim huis leert jouw gedrag en zorgt er bijvoorbeeld voor dat je huis is afgekoeld als jij uit je werk komt, zonder de hele dag aan te hoeven staan. 


En als laatste voordeel: je bent natuurlijk helemaal op de toekomst voorbereid!

Is slim wonen iets voor jou? Of (nog) niet?

Zie jij het al helemaal voor je, dat slimme wonen? Mocht je nog geen 'smart home' hebben, maar wel lekker koel wonen? Dan is het slim (ha!) deze blogpost te lezen: 'Hitte in huis? Dat regel je zelf!". Wij houden natuurlijk de ontwikkelingen op het gebied van slim wonen in de gaten en brengen je op de hoogte als er mooie, nieuwe mogelijkheden zijn.Gerelateerde artikelen