Hoe milieuvriendelijk zijn zonnepanelen?

Solvari
Solvari Blog
donderdag 13 augustus 2020, Geschatte leestijd 1min

Zonnepanelen brengen veel voordelen voor woningeigenaren. Zo bespaar je elk jaar honderden euro’s op je energiefactuur, maar ben je ook goed bezig voor het milieu. Maar hoe milieuvriendelijk zijn zonnepanelen eigenlijk? Van de productie tot het opwekken van de stroom: hieronder lees je hier alles over.

De productie van zonnepanelen

In de zonnecellen die in de panelen zitten, zit een materiaal genaamd silicium. Om deze stof zuiver te krijgen moet deze worden opgewarmd in een oven. Dit is een proces dat redelijk veel energie kost. Het is echter wel zo dat de techniek achter deze ovens steeds wordt verbeterd, waardoor de productie van zonnepanelen steeds duurzamer wordt.

Opwekken van de energie

Het opwekken van de energie met zonnepanelen is de duurzaamste manier die we kennen in Nederland. Over het algemeen worden er namelijk fossiele brandstoffen gebruikt om energie op te wekken in Nederland. Hierbij komt veel CO2 vrij en dit is erg slecht voor het milieu.

Naast dat het verwerken van fossiele brandstoffen erg slecht is voor het milieu, raakt fossiele brandstof ook op. Hierom moet fossiele brandstof steeds vaker worden gehaald uit het buitenland. Het vervoeren van deze brandstoffen is ook erg slecht voor het milieu.

Bij zonnepanelen is de zon de enige energiebron die wordt gebruikt. Dit maakt de stroom die je opwekt met zonnepanelen volledig groen.

Dus hoe milieuvriendelijk zijn zonnepanelen?

Ook al kost het maken van zonnepanelen dus wel energie, wat niet erg goed is voor het milieu, betekent dit nog steeds dat zonnepanelen over het algemeen veel milieuvriendelijker zijn dan stroom opwekken met fossiele brandstoffen. De energie die het produceren van zonnepanelen kost, haal je er namelijk na twee jaar al uit. Als je bij zonnepanelen uitgaat van een levensduur van 30 jaar, wek je dus 15 keer zo veel duurzame energie op, dan dat de productie kost. Zonnepanelen zijn dus erg milieuvriendelijk.

Reken uit hoeveel je kunt besparen met zonnepanelen