Hoe isoleer ik mijn woning? Alles over woningisolatie.

Kehly
Kehly Spek
maandag 26 november 2018, Geschatte leestijd 4min

Het isoleren van je woning is erg slim om te doen. Geniet van het comfort van een geïsoleerde woning, een heerlijk warme woning in de winter en een koude woning in de zomer. Wie wil dat nou niet? In deze blogpost lees je alles over het isoleren van je woning!

Een groot voordeel van woningisolatie is dat je dit snel hebt terugverdient. Bespaar tot wel duizenden euro’s per jaar op je energierekening door het plaatsen van isolatie.

Welke isolatie is het beste voor jouw woning?

Heb jij veel last van tocht in jouw woning? Of moet je vaak de verwarming aanzetten om een beetje een aangename temperatuur te realiseren? Dan is het slim om te gaan investeren in woningisolatie. Wist je dat een op de drie woningen niet geïsoleerd is in Vlaanderen? Een gemiste kans, aangezien het veel geld en comfort oplevert. Veel geld en comfort op. Maar voor welke soort woningisolatie kies je? Spouwmuurisolatie, dakisolatie, buitengevelisolatie of vloerisolatie zijn de meest voorkomende isolatievormen waar je snel mee bespaart en ze verdienen zich snel terug.

Spouwmuurisolatie: dit is misschien wel de meest gebruikte vorm van isolatie! Woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1976 hebben spouwmuren. Spouwmuurisolatie is het opvullen van de manimalen 5 centimeter brede spouw die zich bevindt tussen twee muurdelen.

Dakisolatie: daken in Vlaanderen moeten voor 2020 volledig geïsoleerd zijn. Dit staat vastgesteld in de dakisolatienorm die in januari 2015 in werking is gesteld. Daarnaast is het een goede investering, warmte verlies je het snelste via je dak.

Buitengevelisolatie: met het isoleren van je buitengevel heb je gelijk twee grote voordelen, je bespaart flink op de energiefactuur en je huis ziet er weer uit als nieuw. Het is wel een van de duurste manier voor het isoleren van je woning. Maar je krijgt er dus ook meer voor terug.

Vloerisolatie: bij een niet geïsoleerde vloer gaat er vaak 10 - 15% van de warmte verloren. Om dit te voorkomen kun je kiezen voor vloerisolatie, dit is op vele manieren te plaatsen. Je kunt er voor kiezen om op de vloer te isoleren maar het kan ook onder de vloer, bijvoorbeeld in de kruipruimte.

Woningisolatie


Woning isoleren tegen kou

Vlamingen laten massaal hun woning isoleren in de winter. Vaak denkt men er pas aan als het kouder wordt, aangezien de temperatuur in de winter naar beneden gaat en dit voel je gelijk in je woning. Houd er wel rekening mee dat je wachttijd voor een afspraak met een specialist veel langer is in de winter, de isolatiepartijen hebben het dan veel drukker dan in de zomer.

Woning isoleren tegen warmte

Vaak laten vlamingen hun woning isoleren in de winter, terwijl het in de zomer heel gunstig kan zijn. Isolatiepartijen hebben het dan veel minder druk en dus sneller tijd om de klus uit te voeren. Daarnaast heb je met isolatie altijd de ideale temperatuur in jouw woning. Een woning isoleren werkt goed om de warmte binnen te houden, maar ook perfect om de warmte buiten te houden.

Woning isoleren & vocht?

Je hoort het waarschijnlijk wel eens, het gerucht: “als je je huis laat isoleren, krijg je last van vochtproblemen”. Er zijn erg veel mensen die last hebben van vochtproblemen, maar spouwmuurisolatie is hier niet de oorzaak van. De oorzaak van je vochtprobleem is waarschijnlijk iets anders. Je muren zijn goed geïsoleerd en er geen lekken aanwezig. Dan is  de oorzaak waarschijnlijk optrekkend vocht. Dit vocht komt via de grond en zal naar boven gezogen worden via de binnenmuren. Last van een vochtprobleem? Los het gemakkelijk en snel op, voordat het probleem erger wordt.  

isolatie


Huistips voor het isoleren van jouw woning

Kies er vooral voor om jouw woning te isoleren, vaak is het goedkoper dan de meeste mensen denken. Moet je er nog even voor sparen? Geen probleem met deze kleine tips kun je jouw woning al wat aangenamer maken.

  • Zorg voor tochtstrips en voorkom hiermee dat er warmte uit je woning ontsnapt.
  • Zorg dat gordijnen niet voor je verwarming hangen, nu zit de warmte daar achter.
  • Geniet van de zon en gooi je gordijnen open.
  • Isoleer je leidingen met schuimrubberen hoesjes.
  • Ga je naar bed? Vergeet de verwarming niet lager te zetten, hier merk je niks van als je slaapt maar wel in je portemonnee.


Premie en rendement voor woningisolatie

Benieuwd of jij premie krijgt met het isoleren van je woning? In 2018 geniet je nog van een flinke premies voor woningisolatie. In 2019 zal dit voor sommige producten verlaagd worden of zelfs komen vervallen, lees in onze blogpost alles over de nieuwe premies in 2019!

Naast dat je premie krijgt voor woningisolatie, bespaar je flink op het rendement! Wij hanteren de natuurlijke richtlijnen, maar een specialist kan je hier natuurlijk veel meer over vertellen.

Rendement spouwmuurisolatie: je kunt gemiddeld tot wel 500€ per jaar besparen. Dit betekend dus dat je jouw investering al in 3,5 jaar hebt terugverdient. De premie voor spouwmuurisolatie bedraagt 5€ per vierkante meter.

Rendement dakisolatie: je kunt gemiddeld tot 350€ per jaar besparen met dakisolatie, dit hangt wel af voor welk soort isolatie je gaat en het woningtype. Met dakisolatie heb je jouw investering binnen 3 tot 5 jaar terugverdient. In 2018 geniet je nog van een mooie premie van 6€ per vierkante meter.

Rendement buitengevelisolatie: dit is misschien wel de grootste investering, maar zo bespaar je jaarlijks tot wel 750€ op je energiefactuur. Daarnaast kan je gebruik maken van de premie van 15€ per vierkante meter, dit scheelt natuurlijk een hoop in de kosten. Buitengevelisolatie heb je in 10 tot 15 jaar terugverdient.

Rendement vloerisolatie: met deze investering ligt het er geheel aan wat voor type woning je hebt en hoeveel oppervlakte dit bevat. Voor een normale tussenwoning bespaar je ongeveer 170€ per jaar deze investering heb je binnen 7 jaar terugverdient. Bij vloerisolatie geldt er in 2018 een premie van 6€ per vierkante meter.

Naast dat woningisolatie snel geld oplevert in de vorm van een lage energierekening, verhoog je natuurlijk ook de waarde van je woning

Ben jij benieuwd wat andere mensen vinden van woningisolatie?

Lees snel de beoordelingen op deze pagina’s!

Ervaringen spouwmuurisolatie

Ervaringen dakisolatieGerelateerde artikelen