Hitte in huis? Dat regel je zelf!

Martijn
Martijn Scholman
maandag 23 april 2018, Geschatte leestijd 2min

Deze maand is het al vaak lekker weer geweest. De échte zomermaanden moeten nog komen! Maar, ieder voordeel heeft zijn nadeel: de warme temperatuur zorgen voor veel hitte in huis. In deze blogpost geef ik je tips om hitte in huis te voorkomen!

Een airconditioning is cool

Een logische, maar effectieve tip tegen hitte in huis is natuurlijk om airconditioning te laten plaatsen. Je hebt met een airco namelijk zelf de temperatuur in hand. De airco’s zijn bovendien geruisloos, waardoor je wooncomfort flink zal toenemen.

Een airco doet meer dan ik had verwacht! Ik dacht zelf dat een airco alleen voor verkoeling zorgt, maar het zorgt ook dat je leefomgeving gezonder is. Verder verbetert het de luchtvochtigheid, waardoor je het minder benauwd hebt.

Een zonwering weert niet altijd de zon

Zoals de naam al doet vermoeden krijg je met een zonwering minder hitte in huis. Er zijn verschillende vormen van zonweringen die helpen. Voorbeelden zijn zonneschermen, markiezen en terrasoverkappingen. Een andere mogelijkheid is om rolluiken of screens te plaatsen. Elke vorm van buitenzonwering heeft zijn eigen voordeel. Doe verder de gordijnen dicht en je profiteert van minder hitte in huis.

Verkoeling door isolatie

Een veelvoorkomende fabel wil ik rechtzetten: je huis isoleren zorgt er niet voor dat je huis altijd warm blijft. In de winter zorgt de isolatie ervoor dat je meer hitte huis hebt en comfortabel aanvoelt. De isolatie zorgt er ook voor dat de warme lucht niet naar binnen kan bij warm weer. Hierdoor blijft je huis dus koel!

Een effectieve manier voor meer verkoeling te krijgen is om spouwmuurisolatie aan te laten brengen. Dit is niet alleen een effectieve maatregelen tegen een warm huis; je bespaart ook een hoop energiekosten! Wel is het verstandig om een vrijblijvende muurdiagnose uit te laten voeren. Een vakman bekijkt onafhankelijk wat de beste mogelijkheden voor jou zijn!

Overige tips om hitte in huis te voorkomen

Ik vind het heerlijk om in de zon te liggen, maar dat moet niet te lang duren! Ik raak anders oververhit en en ik krijg soms een zonnesteek. Maar ook als je gewoon even iets binnen wilt doen is het lekker dat het niet heet in huis is. Met deze laatste tips help ik je op weg naar een koel huis:

  • sluit ramen en deuren juist als het buiten warmer is en open ze als het koeler is. Een schuifraam werkt hierbij zeer effectief.

  • probeer apparatuur die voor warmte zorgt zo veel mogelijk te ontzien. Hou bijvoorbeeld de lamp binnen uit en maak gebruik van zonlicht! Vermijd ook het gasfornuis en de oven. De hitte van de oven en de pan op het vuur zorgen voor zweetdruppels die je op dat moment niet kan gebruiken!

  • probeer zo veel mogelijk groen aan te leggen. Gras werkt goed, maar ook bloemperken en bomen verminderen hitte in huis. Zij nemen namelijk geen warmte op! Een stenen voor- of achtertuin werkt als een soort oven. Niet ideaal!

Hopelijk heb ik je op weg geholpen naar minder hitte in huis. Of het nou buiten warm of koud is, met deze tips hou je de temperatuur meer in eigen hand!Gerelateerde artikelen