Harde besparingen met zacht water

Orin
Orin Koeteeuw
maandag 25 juli 2016, Geschatte leestijd 2min

Water. Dagelijks verwarmen we liters om thee te drinken, broeken te wassen en de dag van ons af te spoelen. Bij normaal gebruik zullen uw waterkoker, wasmachine en douchekop verkalken. Wist u dat u met zacht, kalkarm water daar geen last meer van heeft en u zelfs geld kunt besparen? Wilt u weten hoe? Lees dan snel verder!

Kalk in ons kraantjeswater

De koepel van alle Vlaamse watermaatschappijen, Aqua Flanders, heeft in 2014 een meting gedaan naar de waterhardheid in Vlaanderen. In het onderstaande kaartje vindt u de waarden per gemeente terug.

Waterhardheid Vlaanderen 2014

Wat meteen opvalt, is dat er meer donkere kleuren zijn dan lichte. Dat betekent dat het grootste deel van Vlaanderen een waterhardheid boven 15 Franse graden (°F) heeft. Dat komt overeen met een gemiddelde hardheid. De regel hierbij is: hoe hoger de waarde, hoe meer kalk het water in zich heeft.

Houd er wel rekening mee dat de meting al twee jaar oud is. Het is goed mogelijk dat de waarden vandaag de dag verschillen. Informeer daarom eerst bij uw watermaatschappij naar de hardheid van het water, zodat u de meest recente waarden bekomt.

Als blijkt dat u in een gemeente woont waar het water een gemiddelde hardheid heeft, dan zou het voor u misschien interessant kunnen zijn om uw water te verzachten.

Waarom zou ik mijn water verzachten?

Voor uw comfort. Hard water drinken heeft geen nefaste gevolgen voor de gezondheid, maar wel voor de werking van huishoudelijke apparaten. Door zacht water te gaan gebruiken, vermijdt u schade aan uw apparaten en zal u effectief uw uitgaven verminderen.

1. Besparing op energiekosten

Hard water laat na verloop van tijd een kalklaag achter op verwarmingselementen in bijvoorbeeld wasmachines en radiatoren. Daardoor slibben ze dicht en is er meer energie nodig om warmte door te kunnen geven. Dat extra energieverbruik zult u moeten betalen.

Doordat een waterverzachter hard water kalkarm maakt, zullen de warmteleidingen niet verkalken. Zo verlaagt u uiteindelijk uw energiekosten.

2. Besparing op wasproducten

Wasmachines gebruiken water. En wasmiddel. In beide vloeistoffen zitten deeltjes die met elkaar reageren en zo een onoplosbare stof vormen: kalkzeep. Kalkzeep hecht zich aan uw machine als cholesterol aan aders, waardoor de leidingen dichtslibben. Doordat een kleine hoeveelheid van uw wasmiddel verloren gaat in de vorming van kalkzeep, zult u met hard water dus iets meer wasmiddel moeten gebruiken.

Bij zacht water is dat anders. Doordat het kalkarm is, reageert zacht water niet met de stofjes in uw wasmiddel. Dat voorkomt kalkzeep en volstaan kleinere doseringen wasmiddel om uw was schoon te krijgen. Op jaarbasis zult u uiteindelijk ook besparen op uw wasproducten.

3. Besparing op vervangen van apparaten

Deze besparing volgt eigenlijk uit de vorige twee punten. Het is zeker waar dat wanneer er zich geen kalk hecht aan de warmteleidingen van uw huishoudelijke apparaten, ze veel langer meegaan. Daardoor hoeft u ze minder snel te vervangen. En dat merkt u in uw portemonnee.

4. Besparing op flessenwater

Als u een waterverzachter laat installeren, dan heeft u voortaan de luxe om flessenwater uit uw eigen kraan te drinken. Mocht u wekelijks veel flessenwater kopen, dan bespaart u gelijk op de boodschappen.

Bonus: een schoner milieu

Een waterverzachter geeft u veel persoonlijke voordelen. Maar ook maatschappelijk gezien is het gebruik zeer gunstig. Met een waterverzachter verlaagt u namelijk ook uw impact op het milieu doordat u actief uw afvalberg verkleint:

  • U heeft minder wasmiddel nodig.

  • Uw machines gaan langer mee.

  • U hoeft geen flessenwater meer te kopen.

U ziet dat waterverzachters een slimme investering zijn als u direct wilt besparen. Bovendien dragen ze indirect bij aan een schoner milieu. Als u benieuwd bent naar prijzen en mogelijkheden voor uw situatie, ontvang dan gratis offertes van bedrijven bij u in de buurt!

Ik wil graag gratis offertes ontvangen voor waterverzachters »Gerelateerde artikelen

Nog meer gemak bij Solvari!
donderdag 07 december 2017

Nog meer gemak bij Solvari!

Bereid je tuin voor op het najaar
donderdag 20 september 2018

Bereid je tuin voor op het najaar