Groots koken in een kleine keuken!

Orin
Orin Koeteeuw
donderdag 10 augustus 2017, Geschatte leestijd 2min

Hoe graag we het ook willen, we hebben niet allemaal de luxe van een grote keuken. Vooral appartementen hebben beperkte ruimte, waardoor bewoners creatief zullen moeten zijn met wat ze hebben. Dit zijn een aantal trucjes waarmee u de sterren van de hemel kookt in een kleine keuken.

Alle keukenconcepten, groot en klein, zijn ontwikkeld rondom deze punten:

  • Werkruimte

  • Opbergruimte

  • Apparaten

Het ligt dan ook voor de hand dat slim gebruik van ruimtes begint bij slimme oplossingen voor die punten.

Werkruimte voor kleine keukens

  • Kies een recht keukenmodel. Hoeken en kookeilanden zijn mooi, maar daarmee benut je de ruimte niet efficiënt. Ik vind dat rechte keukenmodellen kleinere ruimtes ook opener maken. Maar dat kan aan mijn thuissituatie liggen.

  • Kies een dieper werkblad. In plaats van de gangbare 60 centimeter kiest u beter voor 70. De diepte compenseert de ruimte die u in de breedte mist. Zo hoeft u niet in te leveren op werkcomfort.

  • Laat een schrijnwerker een (eiken) snijplank op maat maken die groter is dan de spoelbak, zodat die eroverheen valt. Groentjes en brood snijdt u voortaan boven de spoelbak. Dat geeft ruimte.

Opbergruimte voor kleine keukens

  • Gebruik zoveel mogelijk ladekasten, omdat daarin meer opbergruimte zit. En dat niet alleen; de spullen zijn veel meer georganiseerd en je kan ze er ook gemakkelijker uithalen. En we moeten gaan voor ons gemak waar we kunnen, toch?

  • Afhankelijk van de ruimte (en misschien ook de hoeveelheid licht), kunt u kiezen voor opbergkasten boven het werkblad. Die heb ik zelf bijvoorbeeld ook, maar soms vind ik het net onweerswolken in zo’n kleine ruimte. Houdt u de muren liever zichtbaar en de ruimte open, plaats dan een losse voorraadkast.

Apparaten en machines

Tja, dit is een lastige. Welke apparaten u kiest hangt af van wat u gewoon bent. Zo is een kleinere koelkast voor sommigen geen probleem, terwijl anderen liever niet elke dag naar de supermarkt gaan en daardoor liever een grotere koelkast willen.

Een waardevolle tip voor kleine keukens is toch de vaatwasser. Het zorgt ervoor dat u gebruikte potten en borden niet op uw werkblad hoeft te zetten, wat de werkruimte nog verder beperkt.

Overigens kunt u ook een keramische kookplaat overwegen, waar u ook spullen op kwijt kunt als u niet kookt. Maar de echte chefs zullen de voorkeur geven aan de blauwe vlammen van een gasfornuis. En dat begrijp ik ook wel. Elektrisch koken is daarentegen wel een pak goedkoper, maar we hoeven bij onze keuzes niet altijd voor het geld te kiezen, toch?

Kleurgebruik

Natuurlijk zijn de kleur van de keuken en de muren bepalend voor het ruimtelijke gevoel. Kijk zeker eens ons inspiratiebord voor keukens als u nieuwe ideeën voor kleuren en materialen wilt bekijken.Gerelateerde artikelen