Goed voorbereid de zomer in met de perfecte parasol voor jou

Solvari
Solvari Blog
maandag 29 april 2019, Geschatte leestijd 3min

De lente is officieel is van start: meteorologisch gezien én door je raam gezien. Het zonnetje schijnt, de vrieskou is verdwenen en het is tijd om ons buitenverblijf weer te verblijden met onze aanwezigheid. Onszelf verblijden is ook een goed idee. Bijvoorbeeld met de perfecte parasol — die het buiten zitten nog veel fijner maakt. In deze blogpost vind je de beste tips voor het kopen van een parasol.

Je huidige parasol is kapot of je hebt er nog nooit één gehad. In ieder geval weet je dat je een nieuwe parasol nodig hebt. Parasols bieden je veel voordelen: een tuin of balkon waarvan de sfeer dan helemaal af is én een plek voor jezelf, waar je je terugtrekt om even op adem te komen. Een lekker stukje schaduw waar je even ontsnapt aan de brandende zon op je huid.

Welke parasol heb je nodig?

Er bestaan honderden verschillende parasols. Verschillende vormen van het doek, een zwevende parasol, een parasol met de mast in het midden en parasols die je aan de muur hangt. Welke parasol voor jou het meest geschikt is, hangt af van je wensen. Wil je vooral veel vrije loopruimte? Dan is een parasol aan de muur of een zwevende parasol perfect. Of wil je je parasol juist in het terras verankeren? Dan heb je weer een andere parasol nodig. Je begrijpt: het aanbod is enorm! Tijd om je eens te verdiepen in je wensen en de mogelijkheden.

Een paar vragen die je helpen bij het vinden van de beste parasol:

• wel materiaal vind je qua verplaatsen en reinigen het handigst?

• welk budget heb je?

• wil je je parasol überhaupt verplaatsen?

• waar komt de zon op en waar gaat de zon onder?

• heb je een winderige tuin of balkon?

• vind je het noodzakelijk de parasol heel snel te kunnen openen en sluiten?

• hoe groot is de ruimte die je hebt?

• wil je de parasol later uitbreiden met verlichting of verwarming?

• wil je verduistering of juist niet?

Door deze vragen te beantwoorden, valt er als het goed is een groot deel van de parasols af. Dat maakt het kiezen al een stuk makkelijker. Denk ook na over het doek: welke kleur? Welk materiaal? Wil je buiten kunnen blijven zitten als het regent?


Wat is het juiste parasoldoek?

Als je hebt bedacht welk model je wil, is het tijd te kijken naar het doek. Misschien wel het belangrijkste van de hele parasol. Te beginnen met de kleur. De kleur is heel bepalend voor de sfeer van je balkon of tuin. Daarnaast bepaalt de kleur ook hoeveel licht het doek doorlaat. Een zwart doek verduistert, terwijl een lichtere kleur meer licht doorlaat. Tip: antraciet is een goede kleurkeus voor bijna iedereen. Neutraal qua uitstraling en het geeft een goede schaduw.

Het doek omvat meer: waterbestendigheid, windbestendigheid en uv-wering. Parasoldoeken van goede kwaliteit laten bijvoorbeeld pas water door als het écht flink regent. Windbestendigheid gaat om zowel de constructie van de parasol als om het doek. Je wil natuurlijk niet dat het doek scheurt bij de eerste de beste windvlaag. Lees je dus goed in over materialen en mogelijkheden of laat je informeren door de verkoper.

“Maar word ik wel bruin onder een parasol?”

Een veelgestelde vraag: word je bruin onder een parasol? Jazeker! De aarde weerkaatst zonlicht, waardoor er alsnog stralen op je huid komen. Let dus altijd goed op jezelf en eventuele verbrandingen. Want ook onder de parasol is het mogelijk te verbranden. Wat tips om verantwoord te zonnen:

• smeer jezelf elke twee uur in met een zonnebrandcrème (factor 30 tot 50)

• ga tussen 12 en 15 uur niet in de volle zon zitten, maar geniet dan van de schaduw die je parasol je geeft — de straling van de zon is dan het schadelijkst

• laat je huid voorzichtig aan de zon wennen door het zonnen op te bouwen

• houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon

De voordelen van de parasol

Zoals je inmiddels wel weet: de parasol heeft heel veel voordelen. Het maakt je tuin of balkon qua sfeer helemaal af én het biedt je de schaduw waar je soms zo naar verlangt. Elke parasol heeft eigen voor- en nadelen, dus neem je tijd voor het maken van de juiste keus. Geniet van de zon én de schaduw!