Gevelbekleding: welke materialen zijn er zoal?

Johan
Johan Hazenbroek
donderdag 24 augustus 2017, Geschatte leestijd 2min

Belgen, maar vooral Vlamingen, worden geboren met een baksteen in hun maag. De uitdrukking bevat niet voor niets een ‘baksteen’, want we bouwen huizen voornamelijk met bakstenen. Toch is de baksteen niet het enige materiaal als het gaat om onze huizen, en zeker niet als het gaat om de enige soort gevelbekleding. Wij delen in deze blog interessante gevelmaterialen voor uw huis!

Investeren in uitstraling

Met gevelbekleding investeert u in isolatie en dat is eigenlijk altijd een goed idee. Door uw buitenmuur te laten bekleden bespaart u op uw energiefactuur, maar investeert u gelijktijdig in de uitstraling van uw woning. U kunt dus het uiterlijk van uw woning veranderen door een specifiek materiaal te kiezen. Hiermee onderscheid u zich in de buurt en bepaalt u zelf de uitstraling!

Populaire soorten gevelbekleding

Er 3 populaire keuzes naast de geijkte (rode) baksteen als het gaat om de bekleding van uw gevel. Hieronder licht ik deze gevelsoorten kort toe zodat u een beeld heeft van de mogelijkheden en natuurlijk de voordelen.

Crepi

Crepi is een populaire bekleding van de gevel voor gevelwerken. Crepi is een mengsel op basis van cement en kan in talloze kleuren geschilderd worden. Een grijze kleur is nog steeds erg populair voor deze bekleding. Het nadeel: groene of zwarte aanslag. Crepi is vanaf 40 € per m2 te verkrijgen.

PVC

Ondanks het materiaal is PVC leverbaar in hout- of betonlook én is het in allerlei verschillende kleuren te verkrijgen. PVC biedt tevens goede isolatie, is duurzaam en vergt bijna geen onderhoud! Voor PVC geldt een richtprijs van 75 - 125 € per m2. Dus dat is relatief weinig ten opzichte van de mogelijkheden!


Houten gevelbekleding

Deze manier wordt vaak gebruikt om een deel van de gevel vorm te geven. Hout ziet er natuurlijk en charmant uit en geeft net een beetje dat vakantiegevoel. Een groot nadeel is toch wel het onderhoud en de verkleuring. Overigens is vergrijzing van het materiaal wel heel elegant, maar daarvoor dient u het juiste hout te kiezen. Hier kan een specialist u in adviseren. De richtprijs geldt 100 € per m2.

Nieuwe materialen voor uw gevel

Naast deze populaire materialen zijn er de laatste decennia tientallen nieuwe opties op de markt gekomen om uw gevel stijlvol te bekleden. Een groengevel bijvoorbeeld. Een groendak is iets bekender als het gaat om groen op uw woning. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de verticale tuinen, waarbij er op de gevel ruimte gemaakt wordt voor plantenbakken die verticaal opgehangen worden. Hierdoor krijgt uw gevel een natuurlijk en moderne uitstraling. Ook kunt ervoor kiezen om voor de traditionele groengevel te gaan waarbij klimplanten zoals de klimop een weg naar boven banen.

Een ander voorbeeld is beton. Beton is een populaire keuze voor liefhebbers van het modernisme. Het gaat hier overigens wel om sierbeton, waar de specialist hulp kan bieden en voor eindeloos veel mogelijkheden kan zorgen voor de personalisering van uw gevel.

Kies niet blindelings alleen voor het uiterlijk van de woning, maar houdt ook rekening met bijvoorbeeld het onderhoud van uw gevel. En heeft u uw woning al goed geïsoleerd met spouwmuurisolatie of juist buitengevelisolatie?
Gerelateerde artikelen