Geruchten over zonnepanelen ontkracht

Benjamin
Benjamin van Putten
vrijdag 27 januari 2017, Geschatte leestijd 3min

Zonnepanelen hebben de laatste jaren veel ontwikkelingen doorgemaakt. De technologie heeft niet stilgestaan en dat is goed te merken. Toch blijven er veel geruchten de ronde doen over zonnepanelen. In deze blogpost leest u wat wel en bovenal niet waar is!

'Zonnepanelen op het dak zijn lelijk'

Iedereen heeft een andere meningen wat betreft het uiterlijk van de zonnepanelen. De een vindt zonnepanelen een leuke toevoeging aan het huis, de ander vindt zonnepanelen lelijk en ziet dit zelfs als een reden om ze niet aan te schaffen. Wees niet gevreesd, er is hard gewerkt aan oplossingen voor dit probleem. 

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Toch zijn er meer opties mogelijk dan veel mensen denken. Een greep uit de mogelijkheden:
• zonnepanelen zijn nu ook verkrijgbaar in een driehoek-variant
• er zijn zonnepanelen ontworpen in de vorm van dakpannen, het is dus mogelijk om het gehele dak te bedekken met ‘zonnedakpannen’
• zonnepanelen kunnen om een dakkapel heen gebouwd worden
• zonnepanelen kunnen in het dak geïntegreerd worden.
• zonnepanelen zijn niet alleen in blauw, maar ook in zwart verkrijgbaar.
• zonnepanelen kunnen doorgetrokken worden in de randen van het dak

'Zonnepanelen kosten teveel geld'

Het is niet raar dat men denkt dat zonnepanelen te veel geld kosten. Maar de zonnepanelen worden kwalitatief steeds beter, en hierdoor wordt de terugverdientijd steeds korter. Het is een grote investering, maar deze gaat u zeker terugverdienen. Gemiddeld kunt u in 20 jaar tijd maarliefst €10.000 verdienen, zonder dat u hier iets voor hoeft te doen!

De afgelopen 5 jaar is de aanschafprijs van zonnepanelen gehalveerd. Door de hoge vraag en hoge productie worden zonnepanelen steeds goedkoper. Momenteel kunt u het rendement van zonnepanelen vergelijken met het rendement van 6% op een spaarrekening!

'Er is te weinig zonne-energie in België'

Het is algemeen bekend dat België over het algemeen geen ontzettend zonnig land is. Maar ondanks dat is er genoeg zon om flink wat energie op te wekken.  U zult zich vast afvragen of zonnepanelen ook in de winter rendabel zijn? Ja, dat zijn ze zeker! Zonnepanelen wekken stroom op door middel van zonnestraling en daglicht. In de winter is er beperkt zonnestraling, maar wel genoeg daglicht. Hierdoor gaat stroom opwekken in de winter gewoon door, zelfs bij bewolking! Buiten dat is bij lage temperatuur de elektrische geleiding beter, zo wordt er dus meer stroom opgewekt dan bij een hoge temperatuur. Eerder schreven we al over alle voordelen van zonnepanelen in de winter.

'Zonnepanelen kosten veel energie om te produceren en zijn daarmee niet duurzaam'

Eén van de meest voorkomende elementen op de wereld is zand. Silicium is een stof die voorkomt in zand. Zonnepanelen zijn gemaakt op basis van silicium. De ovens waarin zand wordt omgezet in silicium gebruiken inderdaad veel energie. Toch is de energie terugverdientijd van een paneel maar 1 tot 2 jaar. In deze 1 tot 2 jaar produceert het paneel evenveel energie als dat de complete fabricage heeft gekost.
De energie die daarna wordt opgewekt is pure winst, zonnepanelen gaan 25 tot 40 jaar mee, dus tel maar uit! Ten opzichte van andere energiebronnen hebben zonnepanelen een relatief korte terugverdientijd.

'Zonnepanelen zijn onbetrouwbaar en vergen veel onderhoud'

Zonne-energiesystemen kennen geen bewegende delen, hierdoor is er geen tot weinig onderhoud nodig. De meest kwetsbare component bij een netgekoppeld zonnepanelen systeem is de inverter, die de gelijkspanning van de zonnepanelen omzet in een wisselspanning gelijk aan het net. Zo’n inverter, ongeveer 10 procent van de systeemkosten, is een stuk micro-elektronica, dat bij een verwachte levensduur van circa 10 jaar eenvoudigweg, en dan bovendien nog goedkoper ook, is te vervangen. Bevinden uw zonnepanelen zich in een droge en stoffige omgeving, dan kan het zinvol zijn om af en toe uw zonnepanelen af te spoelen met water. Maar als het in uw omgeving regelmatig regent, dan is dit niet eens nodig.

Beoordelingen zonnepanelenspecialisten

We kunnen ons goed voorstellen dat u graag nog meer informatie wilt over zonnepanelen. Op onze website worden de bij ons aangesloten zonnepanelenspecialisten beoordeeld door consumenten en al deze beoordelingen zijn voor u inzichtelijk. Bekijk de beoordelingen van zonnepanelenspecalisten gerust! Wilt u in contact komen met specialisten? Vraag dan direct bij een specifiek bedrijf op de bedrijfspagina een offerte aan of laat ons u in contact brengen met maximaal vijf bij ons aangesloten zonnepaneleninstallateurs.

ps: we hebben ook een blogpost geschreven waarin de tien meestgestelde vragen over zonnepanelen beantwoord worden.  



Gerelateerde artikelen