Geef uw interieur een boost met deze do’s en don’ts

Solvari
Solvari Blog
maandag 10 oktober 2016, Geschatte leestijd 4min

Elk jaar in september vindt de vt wonen&designbeurs in de RAI in Amsterdam plaats. Weer een hele week vol met wooninspiratie, mooie spullen voor in uw huis en tips en tricks van echte adviseurs en stylisten. Er zijn do's en don'ts voor het interieur langsgekomen en de belangrijkste heb ik in deze blogpost voor u op een rij gezet. 

Deze periode van het jaar vind ik altijd een feestje. Niet alleen omdat ik jarig ben in oktober maar ook omdat ik super fan ben van vt wonen&designbeurs. Ik ben dan ook, gewapend met mijn camera en notitieblok, een dag naar de beurs geweest om wooninspiratie op te doen voor u. Lees gauw verder en laat u inspireren. 

Do: gebruik warme en koele kleuren samen

Veel mensen gebruiken in hun interieur alleen warme of koelen kleuren wat al gauw voor een saai effect zorgt. U kunt beter warme en koele kleurtinten combineren in het interieur of aan de slag gaan met verschillende prints en dessins binnen dezelfde kleurtint. Wat al een enorm verschil maak is een groot kleed in de kamer met verschillende kleuren en printen zodat uw interieur met elkaar verbonden wordt en het geheel goed bij elkaar past.

Do: maak uw woning uniek

Iedereen wilt graag een persoonlijke touch geven aan zijn of haar huis. Daarom is het aan te raden uw huis een kleine knipoog te geven die bij je past. Houdt u van massaal dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een knalgeel kozijn, maar ook iets subtieler zoals een kleur aan de zijkant van de deur kan al een groot verschil maken. Zo voegt u toch iets speciaals toe aan uw interieur. Een andere, wat gewaagdere manier om uw woning uniek te maken is om het plafond te betrekken bij het interieur. Zo zijn er tegenwoordig veel verschillende plafondbehang en uiteraard kunt u ook altijd een gave kleur aan het plafond geven. Zou u graag meer inspiratie op willen doen? Jorrin heeft een blogpost vol inspiratie geschreven over plafondbehang.

Do: groepeer uw accessoires

Er zijn zo veel leuke accessoires te koop dat we er met zijn allen vaak een handje van hebben om zoveel mogelijk spullen te verzamelen. Zelf haal ik ook altijd de meest kleine frutsels in huis om mijn interieur weer eens iets aan te passen. Alle losse spullen zijn erg leuk maar u kunt ze beter gaan groeperen in uw huis in plaats van alles los neer te zetten. Zoals bijvoorbeeld de bekende fotolijstjes die vaak verspreid door het hele huis staan, als u ze groepeert bij elkaar op één muur komen de foto's meer tot hun recht. Ook geeft het een opgeruimder effect in uw woning.

Do: mix en match

In veel interieurs zijn alle spullen op elkaar afgestemd. Hebben we een donkerblauw vloerkleed, dan laten we deze kleur ook terugkomen op de muur, in onze kussens op de bank en in andere accessoires. Wanneer u de kamer inkomt ziet u alleen een interieur met allemaal blauwe blokjes door de eentonige kleur, dit oogt vaak erg saai. Daarom is het juist een goed idee om niet alles te veel op elkaar af te stemmen maar verschillende kleuren lekker te gaan mixen en matchen in uw interieur! Als u bijvoorbeeld van rood houdt, past daar erg goed oranje en aubergine bij. Aubergine geeft ook weer een wat koeler effect door het blauw wat erin verwerkt is, waardoor u automatisch warme en koele kleuren met elkaar combineert. Uiteraard bent u niet gebonden aan regels, doe gewoon waar u zich goed bij voelt en creëer zo uw eigen persoonlijke stijl in huis. 


Do: lekker uit de hoogte 

Er wordt nog weinig gebruik van gemaakt, maar het effect is zo grandioos: gebruik de hoogte van uw woning! Veel mensen houden zich braaf aan de standaard maten van bijvoorbeeld een kast, maar wanneer u probeert dit los te laten hem lekker hoog tegen het plafond aanmaakt, zult u zien wat voor een boost uw interieur en de architectuur van uw woning hierdoor krijgt. 

Do: koop geen accessoires tijdens een verhuizing

Wanneer u gaat verhuizen bent u vaak erg enthousiast en wilt u het liefst alle spullen voor in en om het huis al gekocht hebben. Toch kunt u hier het beste mee wachten tot na de verhuizing. Het is namelijk belangrijk om goed na te denken over de meubels en accessoires die u graag zou willen hebben. Bewaar daarom het leukste voor het laatst zodat u zeker weet dat u geen onnodige aankopen doet en echt iets aanschaft wat past bij uw interieur.

Don’t: kies een te groot formaat

Verschillende formaten met elkaar combineren blijft een lastige taak. Soms is een mega grote lamp boven de eettafel super mooi, maar toch kan het door zijn grootte ervoor zorgen dat de eethoek eigenlijk in het niet valt. U kunt beter een aantal kleine dingen aanschaffen en hier meerdere van kopen, dan wordt het totaalplaatje automatisch al groter. Waar u wel goed op moet letten: bij XL-ruimtes horen ook XL-spullen! Zo houdt u alles in verhouding binnen uw huis. 

Don’t: donkere kleuren buiten de deur laten

We hebben gauw de neiging om alle muren in huis eenvoudig te houden, vaak kiezen we dan ook voor wit en sommige wijken iets uit naar bijvoorbeeld crème. Wellicht kun u wat meer spelen met donkere kleuren. Het geeft uw huis echt een warme jas, het voelt meer intiem en knus en het kan de ruimte in huis meer kracht geven. Door donkere kleuren toe te voegen ontstaat er meer warmte en sfeer in uw woning. Doe eens gek en probeer het ook in uw badkamer of in het meest saaie kamertje van uw huis: het toilet!

Don’t: meerdere stijlen mixen in 1 meubelstuk

Samenwonen is erg leuk, maar wat als u allebei een andere stijl heeft? Dat is iets waar veel stellen tegenaan lopen. Maar ook wanneer u alleen bent en van meerdere stijlen houdt kan dit soms best moeilijk zijn. Stijlen combineren kan altijd maar waar u rekening mee moet houden is dat u niet gaat proberen twee stijlen in 1 meubelstuk te mixen. Stijlen mixen in het totale interieur kan natuurlijk wel! Er zijn genoeg accessoires en meubels te vinden binnen verschillende stijlen die u altijd wel met elkaar kan matchen. Zo zet op een leuke manier uw eigen smaak en interieur neer en blijven beide partijen tevreden.
Gerelateerde artikelen