Energiebeleid in België: minder CO2-uitstoot en concurrerende tarieven

Kehly
Kehly Spek
donderdag 05 juli 2018, Geschatte leestijd 3min

De tarieven die je gemiddeld betaalt voor energie, zijn door de jaren heen omhooggegaan. Net als de CO2-uitstoot waar we ons gezamenlijk schuldig aan maken. En in beide gevallen gebeurt dat niet alleen in Vlaanderen. Wereldwijd wordt ingezet op het verbeteren van het milieu. Net als dat er in Europese landen wordt gestreefd naar transparante en concurrerende energietarieven. Wat wordt er in Vlaanderen gedaan om het energieverbruik, het soort energie en de tarieven die je hiervoor betaalt te beïnvloeden? Kortom: wat is het energiebeleid in België?

Belangrijk energiebeleid België

Eigenlijk kent België niet één specifiek energiebeleid. De drie gewesten hebben allemaal hun eigen bevoegdheden. Wel is er sprake van gezamenlijke prioriteiten, zoals het beschermen van het milieu, het behouden van transparantie op de energiemarkt en (mede daarmee) het in stand houden en krijgen van concurrerende energietarieven. Die transparantie en concurrentie is er voornamelijk sinds 2003. In dat jaar begon België (of eigenlijk Europa) namelijk met het vrijmaken van de energiemarkt. Sinds die tijd dient de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) dan ook als toezichthouder voor de Vlaamse energiemarkt. 

VREG: regels en meer weten over je energie

Wat doet de VREG precies om toezicht te houden? De toezichthouder zorgt onder meer voor de technische regels die netbeheerders in België moeten naleven. Ook keurt ze de tarieven in het Vlaamse Gewest goed, kent leveringsvergunningen toe en monitort de hele energiemarkt. Via de VREG kunnen consumenten en kmo’s online én telefonisch vergelijkingen maken tussen leveranciers. Dat kan op verschillende manieren, want je kunt verschillende factoren controleren. Zo is er de V-Test en de Servicecheck, de Herkomstvergelijker en de Groencheck. Ook heeft de VREG de taak om groenestroom- en warmtekrachtcertificaten plus Garanties van Oorsprong (GVO’s) toe te kennen. Door al deze tests weet je als energieafnemer iets beter waar je energie vandaan komt.

CO2-uitstoot omlaag: iedereen kan helpen

Het terugdringen van de CO2-uitstoot is een heel belangrijk doel in het energiebeleid. In het Klimaatakkoord van Parijs hebben Europese landen vastgelegd hoeveel elk land aan CO2-uitstoot moet verminderen. België moet de uitstoot van broeikassen in 2050 hebben teruggebracht met 80 tot 95 procent ten opzichte van het niveau in 1990. In 2020 moet de uitstoot al met 15 procent verminderd zijn. We waren goed op weg, maar de Europese Unie heeft vastgesteld dat België de doelstelling vermoedelijk met 3,5 procentpunt misloopt. Alle beetjes helpen. Wil je er zelf voor zorgen dat jij voor minder uitstoot zorgt? Let dan bijvoorbeeld op het kiezen van een energiecontract met groene stroom. En niet alleen het kiezen van een bepaalde soort energie, ook hoeveel je hiervan verbruikt is van invloed. Let er bijvoorbeeld op dat je de kachel lager zet als je het huis verlaat, dat je stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact haalt en dat je lichten niet continu laat branden. Als iedereen dit doet, dan scheelt dit toch weer!

Te weinig ambitie en bekommering?

Niet alleen de Europese Unie, ook milieubeweging Climate Action Network (CAN) Europe stelt vast dat België het even niet zo goed doet. Dat blijkt uit een recent rapport van deze organisatie. Volgens CAN Europe bekommert België zich te weinig om het milieu. Ook wordt te weinig ambitie getoond. De uitstoot zou sinds 2014 juist gestegen zijn in de Belgische transport- en bouwsector. Daarbij gaat het dus niet om alle sectors. En met willen heeft het waarschijnlijk niet enkel te maken. Zomaar grote veranderingen maken is nou eenmaal heel lastig.

Niet heel duidelijke strategie

Lastig om verandering te maken, en helemaal als er verschillende overheden zijn die zich met de strategie bemoeien. Namelijk de federale overheid en de drie gewesten. Wat we nodig hebben is dus een heel duidelijke visie, zodat we gericht aan de veranderingen kunnen werken. Dit betekent dat het Vlaams Gewest, Waals Gewest, Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de federale regering beter moeten samenwerken. Ook moeten zij aanvullende maatregelen nemen om de stijgende CO2-uitstoot tegen te gaan. En dat begint allemaal met… juist; een heel duidelijk actieplan.

Zelf bijdragen aan duurzaamheid

Wil je als maatschappelijk bewuste burger bijdragen aan het reduceren van de uitstoot? Dan kun je, zoals hierboven al eens genoemd, zorgen voor een groene leverancier of het verminderen van het energieverbruik in huis. Ook kun je ervoor zorgen dat je minder energie nódig hebt. Door je woning bijvoorbeeld energiezuinig te maken. Daarvoor kan zelfs een verbouwing nodig zijn. Zoals in het geval van isolatie en plaatsen van zonnepanelen. Dat vraagt om een erkend vakman. Op onze website vergelijk je makkelijk en snel offertes voor klussen om je huis te verduurzamen! Samen regelen we dat terugdringen van die CO2-uitstoot zo dus wel.


Dit is een samenwerking met Pricewise