Energie besparen: zo simpel is dat

Lenneke
Lenneke Manschot
vrijdag 02 oktober 2015, Geschatte leestijd 1min

Wilt u duurzamer leven? Eén van de aspecten ervan is het besparen van energie. Ontdek hier hoe simpel het is om uw energieverbruik en energiefactuur te verlagen!

Heel eerlijk: liever doen we niet echt heel veel moeite om energie te besparen. We willen gewoon tv kunnen kijken, laden onze telefoon meteen op als hij leeg is en onze laptop hangt ook de hele dag aan het stroom. Wat kunnen we doen om ons energieverbruik te verminderen zonder dat we er 'last' van hebben?

Simpele maatregelen die uw energieverbruik beperken

Door simpele dingen een stuk bewuster te doen, kunt u al een flinke verbetering aanbrengen in het energieverbruik. Natuurlijk raden we u aan uw lampen niet te laten branden als het niet nodig is en om opladers niet standaard in het stopcontact te laten zitten. Maar er is meer dat u kunt doen!

  • Logisch dat u de verwarming een paar graden hoger zet als u het fris vindt in huis. Toch loont het om de verwarming een paar graden lager te laten staan en voor de warmte een trui aan te trekken. U bespaart namelijk al gauw €100 per jaar als u de verwarming een paar graden kouder zet.
  • Gordijnen zijn niet alleen goed voor een warme sfeer in huis, ze houden ook daadwerkelijk warmte binnen! Houd de gordijnen dus lekker dicht en geniet van de warmte.
  • Vindt u de was doen ook een rotklus? Goed nieuws: u mag de was opsparen. Stop telkens de wasmachine zo vol mogelijk. Laat vervolgens de was drogen op een wasrek, dan bespaart u energie omdat u de droger niet gebruikt én u houdt de luchtvochtigheid in huis op peil.
  • Heeft u te veel eten gemaakt en wilt u het bewaren? Heel goed! Laat uw eten wel eerst afkoelen voordat u het in de koelkast of vriezer zet. Wilt u juist eten ontdooien? Doe dat dan in de koelkast! Uw eten geeft dan kou af aan de koelkast en dat scheelt energie.
  • Douchen is zo fijn dat de meeste mensen het eigenlijk veel te lang doen. Wist u dat u met twee minuten korter douchen per keer al zo'n €55 per jaar bespaart?

Vlaamse woningen moeten energiezuinig zijn

Tegen 2050 moeten alle woningen in Vlaanderen energiezuinig zijn. De Vlaamse regering en bouwsector werken samen om dit te bereiken. Wilt u al meteen beginnen met het verduurzamen van uw woning? Investeer dan meteen in bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of dakisolatie.Gerelateerde artikelen