Een inloopdouche maken met bouwstenen: 4 tips

Solvari
Solvari Blog
woensdag 09 oktober 2019, Geschatte leestijd 2min

Je kan natuurlijk een klassieke douchecabine kopen, maar een douche op maat van jouw badkamer staat toch zoveel beter. Steeds vaker gebruikt men daarvoor bouwstenen. Zij kunnen zowel een authentiek als modern gevoel bieden, terwijl ze waterspatten uit de badkamer houden en ook privacy schenken. Hieronder lees je vier tips voor het gebruik van bouwstenen bij het ontwerpen van een inloopdouche.

Verwerk glazen bouwstenen in een moderne badkamer

In een moderne badkamer heeft een inloopdouche altijd wel een plaatsje. Vroeger had je bij het ontwerp van zo’n inloopdouche de keuze tussen een glazen paneel of een afwerking met bouwstenen. In een moderne badkamer krijgt die eerste wel vaker de voorkeur. Het nadeel daarvan is echter de gebrekkige privacy, zeker indien de badkamer ook het toilet herbergt. 

De tweede optie? Die leek lange tijd niet te passen in een moderne badkamer. Tot nu. Want vandaag de dag kan je ook glazen bouwstenen kopen. Zij bieden ook een open gevoel maar vertroebelen het beeld. Eventueel kunnen ze in de muur worden verwerkt ter hoogte van minder privacygevoelige delen van het lichaam. Het resultaat is altijd wel bijzonder, maar vooral in een badkamer met een betonlook mag het er echt wel zijn. Laat de betonnen vloer dan wel niet doorlopen tot in de inloopdouche, want beton is per slot van rekening nog steeds vochtdoorlatend.

De juiste afmetingen voor jouw inloopdouche

Voor een inloopdouche wordt vaak een inloop van minimaal 180 centimeter aangeraden. Wanneer je de inloopdouche afscheidt door middel van een muur, mag de inloop van de douche zich echter beperken tot de helft daarvan. Daarom is een inloopdouche met bouwstenen een ideale oplossing voor een kleinere badkamer. Heb je wat extra ruimte? Dan raden wij wel aan om te kiezen voor een inloopdouche van minimaal 110 centimeter. Dat is toch een stuk comfortabeler.

Houd rekening met de douchebak

Een inloopdouche met bouwstenen wordt vaak gekozen om een bijzondere look te creëren. Zo kunnen de bouwstenen worden afgewerkt met wandbetimmering om jouw droombadkamer een authentieke en rustgevende look te bezorgen. Tropisch hardhout is daarbij een aanrader omdat het goed bestand is tegen vocht en niet zomaar gaat vervormen. Ook de vloer wordt dan vaak met open houten planken afgewerkt. In dat geval moet je natuurlijk wel een douchebak in de vloer inbouwen. Alleen zo ben je helemaal zeker van de waterdichtheid. Echter ben je dan wel gebonden aan de afmetingen van de douchebak. Bovendien zorg je ervoor dat je eenvoudig opnieuw bij de douchebak kan. Niet alleen om verstoppingen op te lossen maar ook om alles hygiënisch te houden. 

Voorzie voldoende verlichting

Wanneer de inloopdouche afgeschermd wordt met bouwstenen, creëer je al snel een donker hoekje. En dat terwijl je net onder de douche graag jouw licht op sommige lichaamsdelen laat schijnen. Voorzie dan ook voldoende verlichting, bijvoorbeeld door middel van spots. Grondspots of spotjes in de douchewanden geven de inloopdouche bovendien ook een eigentijds karakter. 

Omdat contact met water hier natuurlijk de regel is, moeten deze spots op een zeer lage veiligheidsspanning werken en moet je lichtbronnen met een correcte IP-classificatie gebruiken. Anders loop je het risico dat jouw elektriciteit wordt afgekeurd. Of dat je halfgaar uit de douche komt. Daarom is het aangeraden om dit niet zelf te doen maar over te laten aan een elektricien.Gerelateerde artikelen