Een ideaal binnenklimaat: hoe krijgt u dat?

Lenneke
Lenneke Manschot
vrijdag 20 januari 2017, Geschatte leestijd 3min

Het is onder nul en dat merkt u ook binnenshuis. In deze blogpost vindt u tips om te zorgen dat u een ideaal binnenklimaat in huis krijgt! Maar wat is een ideaal binnenklimaat eigenlijk?

Terwijl degene waarmee ik samenwoon heerlijk in zijn t-shirt op de bank bivakkeert, lig ik met een deken op de bank en met het kippenvel op mijn huid. Het is lastig een temperatuur te vinden die voor allebei comfortabel is. En daarbij: ik zit er ook niet op te wachten om straks een torenhoge energiefactuur te ontvangen. Een ideaal binnenklimaat: wat is dat eigenlijk en hoe krijgt u dat? Met deze handvatten zit u gebakken.

Een ideaal binnenklimaat, bestaat dat wel?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, hét ideale binnenklimaat - of in ieder geval de ideale temperatuur - bestaat niet. Zoals gezegd, wanneer de één het warm heeft, heeft de ander het koud en vice versa. Wat voor u een ideale temperatuur is, is voor een ander heel anders. Bijvoorbeeld mannen en vrouwen hebben een andere temperatuurbeleving en hetzelfde geldt voor slanke en gezette mensen. Uitgaande van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft het ideale binnenklimaat een temperatuur tussen de 18 en 21 graden. Bent u gezond? Dan kan de chauffage prima op 18 graden. Voor jongeren, ouderen en zieke mensen kan de chauffage beter wat hoger: een temperatuur van minimaal 20 graden is in huis dan ideaal.

Per ruimte een verschillend ideaal binnenklimaat

Niet alleen de personen zelf zijn bepalend voor het ideale binnenklimaat en de ideale temperatuur. Het verschilt tevens per ruimte. Persoonlijk moet ik er niet aan denken dat het net zo warm is in mijn slaapkamer als in mijn badkamer. Liever heb ik ook niet dezelfde temperatuur in mijn living als in mijn garage. Het ideale binnenklimaat ligt qua temperatuur voor de slaapkamer bijvoorbeeld rond de 18 graden. Goed om te weten: de meeste mensen slapen beter door bij een temperatuur van 18 graden. Sommige mensen slapen juist dieper bij een temperatuur die hoger ligt dan 20 graden.

Het ideale binnenklimaat heeft een constante temperatuur

U beïnvloedt uw energiefactuur op een positieve manier door de temperatuur in huis constant te houden. Wellicht klinkt het wat tegenstrijdig. De uitleg is wel logisch: door een koud huis volledig op te warmen, betaalt u meer voor uw energierekening. Natuurlijk, wanneer u op vakantie bent, hoeft u de chauffage niet volop te laten loeien. U kunt de temperatuur dan een stuk lager instellen. Heeft u toevallig een thermostaat waarmee u per dag kunt instellen hoe warm het in huis moet zijn? Stel dan in dat uw woning langzaam en geleidelijk opwarmt. De laatste vakantiedagen zijn daar ideaal voor. Uiteraard is het ook een stuk lekkerder thuiskomen in een ideale temperatuur. En wat u ermee bespaart op uw energiefactuur, kunt u dan alvast uitgeven op vakantie! ;-)

De invloed van vocht op het ideale binnenklimaat

Gaat u wel eens naar de sauna? Dan weet u dat vocht een grote invloed heeft op de gevoelstemperatuur. Meer vocht is meer warmte. Let erop dat een vochtige lucht kan zorgen voor benauwdheid. Zorg er tevens voor dat de lucht bij u thuis niet te droog is, want dan kunt u last krijgen van geïrriteerde ogen, neus en keel.

Goede luchtvochtigheid, goed binnenklimaat

Een vochtige lucht is de ideale broedplaats voor schimmels en bacteriën. Geloof me: dat wilt u niet. Ga er vanuit dat een vochtigheidsgraad van 40 tot 60 procent bij een temperatuur van 20 graden een goede basis is voor het ideale binnenklimaat. Wanneer u last heeft van een te droge lucht, kunt u het best lekker veel planten in uw woning zetten. Nog lekker decoratief ook! Twee vliegen in één klap. Juist een te vochtige lucht? Dan kan het zijn dat u een vochtprobleem in uw woning heeft. In dat geval is het raadzaam een vochtbestrijder in te schakelen.

Dakisolatie helpt u met uw ideale binnenklimaat

Het is niet voor niets dat de Vlaamse overheid een geïsoleerd dak in 2020 verplicht stelt. U kunt er het beste nu mee beginnen, want dakisolatie heeft een zeer positieve invloed op uw ideale binnenklimaat. Door het dak te isoleren heeft u áltijd een ideale temperatuur in huis: in de zomer blijft het lekker koel en in de winter juist lekker warm. Daarnaast valt uw energiefactuur maar liefst 30 procent lager uit. Zowel platte als hellende daken kunnen geïsoleerd worden en de investering is snel terugverdiend. Tip: in 2017 geldt een premie van €6 per vierkante meter als de isolatie door een aannemer wordt uitgevoerd.

Solvari helpt u graag met het bereiken van uw ideale binnenklimaat en het isoleren van uw woning:

• Goede informatie over isolatievormen

• De beste vakmensen mét beoordelingen van andere consumenten

• Weinig overlast, geen rommel in uw woning

• Nu premie van €6 per vierkante meter geïsoleerd dak

Bent u benieuwd wat dakisolatie voor uw woning kost en wat het u oplevert? Als u in contact wenst te komen met de beste vakmensen in uw regio kunt u uw gegevens achterlaten en offertes voor dakisolatie aanvragen.  Gerelateerde artikelen