Plafondbehang. Durft u het aan?

Jorrin
Jorrin Bruil
donderdag 07 juli 2016, Geschatte leestijd 2min

Bent u een trendsetter? Dan mag u dit blog over absoluut niet missen. Ik leg u uit hoe u met behang een totaal nieuwe sfeer in uw woning brengt. Geen behang op de muren, maar op het plafond! Een fris wolkendek boven uw bank of een gestileerd patroon in uw slaapkamer. U kunt het zo creatief maken als u zelf wilt. Met plafondbehand geeft u geheid een nieuwe dimensie aan uw woonruimtes.

Veel mensen bekleden de muren met mooie patronen en ontwerpen. Bij het inrichten van een kamer wordt het plafond echter vaak vergeten. De meeste mensen kiezen voor een egaal wit plafond met hooguit een hanglamp boven de (eet)tafel. Als u het eens omdraait krijgt u geheid een totaal andere beleving in uw ruimtes.

Het ontwerp

Het belangrijkste van plafondbehang is natuurlijk het ontwerp. U dient een behang uit te kiezen dat goed past bij de rest van het interieur. Als u bang bent om de verkeerde keuze te maken kunt u altijd een binnenhuisarchitect inschakelen. Hij of zij kan u prima helpen bij het indelen en ontwerpen van uw woonruimtes. Mijn advies is om slechts één of twee kamers van plafondbehang te voorzien. Als u meer kamers inricht met plafondbehang, wordt het te druk en zal het zijn charme verliezen. U kunt daarom het beste een centrale plek in het huis kiezen(omdat u hier de meeste tijd met familie en vrienden zal doorbrengen). Uw woonkamer en/of keuken zijn goede uitgangspunten. Plafondbehang zal meer warmte en een vrolijke sfeer aan de kamer toevoegen.

Natuur in uw huis

Het leuke van plafondbehang is dat u een surrealistisch beeld kunt creëren in uw eigen huis. Als u het plafond behangt met de foto van een zomerse wolkenlucht, dan creëert u een fris buitengevoel.  Met de foto van een groen lentebos creëert u een natuurlijke en rustgevende inspiratieplek. Een gigantische close-up van bloemen en planten kunnen daarnaast ook een verrassend effect geven.

Rustgevende patronen

Wellicht iets minder gewaagd, maar zeker niet minder de moeite waard; het behangen van uw plafond met een gestileerd patroon. Met terugkerende vormen of speelse strepen kunt u uw interieur helemaal omtoveren.

De afmetingen

Om het effect te creëren waar u naar zoekt is het belangrijk om de oppervlakte die u gaat behangen goed op te meten. Bereken het aantal banen dat u nodig heeft in de lengte en breedte, zodat u vooraf kunt vaststellen hoeveel rollen behang er nodig zijn.

Voorbeeld

Als een rol 10 meter behang bevat en de lengte van het oppervlak is 4,25 meter, dan kunt u hier twee banen uit halen. Als de rol een breedte heeft van 0,5 meter en de breedte van het oppervlak is 5,5 meter, dan zijn er elf banen nodig. Met twee banen per rol heeft u dus zes rollen nodig (rond altijd naar boven af).

Behang aanbrengen op plafond

Het aanbrengen van behang gaat het beste op een gladde, schone ondergrond, omdat het plaksel  hier het beste op hecht. Zorg er dus voor dat het plafond helemaal vrij is van oneffenheden. Om te voorkomen dat u na het behangen aan de vloer vastgelijmd zit, is het aan te raden om de vloer volledig af te dekken. Bent u niet heel zeker van uw eigen behangkunsten? Overweeg dan om uw behangklus door een vakman uit te laten voeren. Een vakman kan snel en zorgvuldig het behang op uw plafond of muren aanbrengen.

Vergelijk offertes voor uw behangklus! »Gerelateerde artikelen