Domotica: handig en veilig of juist niet?

Lisanne
Lisanne van Schaik
dinsdag 27 maart 2018, Geschatte leestijd 2min

Domotica, misschien zegt het je iets, maar misschien ook niet. Domotica zorgt ervoor dat dagelijkse dingen geautomatiseerd worden. Dit komt door een combinatie van technologie, gadgets en robotica. In de volksmond wordt het ook wel huisautomatisatie genoemd. Deze innovaties richten zich vooral op energiebesparing, comfort en veiligheid in huis, maar wat houdt nu in? Solvari ging voor je op onderzoek uit.

Verhoogt het comfort

We kennen het allemaal wel: je komt thuis van een lange dag weg op het werk en je bent het zat. Eigenlijk moet je dan nog eten koken, de vaatwasser inruimen, de was in de machine doen, de was uit de droger opvouwen én stofzuigen. Stel je eens voor dat je, terwijl je deze andere klussen doet, je de stofzuiger op afstand zou kunnen bedienen, bijvoorbeeld via je telefoon of tablet. Een win-winsituatie. 

Domotica stofzuiger

- Deze robotstofzuiger kost maar 329,- euro, je shopt hem hier!

Maar domotica is meer dan het hebben van een automatische stofzuiger. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van de temperatuur, ook dit kan door middel van domotica. Ook het bedienen van je beveiligingscamera's of rolluiken doe je gemakkelijk op je telefoon of tablet. Hierdoor worden de dagelijkse taken een stuk eenvoudiger én leuker.

Én de veiligheid

Domotica verhoogt niet alleen je comfort, maar ook de veiligheid in en rondom huis. Camera’s verbonden aan je smartphone houden je elk moment van de dag op de hoogte van wat er thuis gebeurt. Loopt er een verdacht figuur in de buurt rond? Per ongeluk het raam open laten staan? Slimme bewegingsdetectoren stellen elke beweging vast. Ook maakt domotica het mogelijk om 's nachts nog lekkerder te slapen dankzij een alarmsysteem dat automatisch met de lokale meldkamer is verbonden. Maar het gevaar komt niet altijd van buiten; soms zit het gevaar in een klein hoekje. Misschien heb je het gas aan laten staan, ben je die pan op het vuur vergeten. Een slimme rookmelder laat je per sms weten dat er rook in je woning wordt gesignaleerd. 

- Wist je dat de eerste stappen naar een automatisch huis zo gezet zijn?  Er bestaan anno 2018 namelijk een aantal domotica-opties die ook voor particulieren beschikbaar zijn. Denk hierbij aan verschillende soorten alarmsystemen zoals een inbraakalarm, camerabeveiliging of een brandalarm. 

Inbraakalarm

Een inbraakalarm waarschuwt je op het moment dat er inbrekers je woning proberen te betreden. Daarnaast schrikt het ook af, inbrekers kiezen namelijk liever voor een huis met minder goede beveiliging. Bij een inbraakalarm kun je kiezen voor een alarm met verbinding met een meldkamer. Wanneer het inbraakalarm afgaat, wordt er direct een meldkamer ingeschakeld. Uiteraard zijn er ook inbraakalarmen zonder verbinding met meldkamer.

Camerabeveiliging

Dankzij camerabeveiliging staan eventuele inbrekers op video! Hierdoor is de pakkans velen malen groter en dit weten de inbrekers ook. Daarom slaan inbrekers woningen met camerabeveiliging liever over.

Brandalarm

Natuurlijk zijn inbrekers niet het enige gevaar voor je woning. Ook brand verwoest jaarlijks nog veel panden. Met een brandalarm krijg je een waarschuwing in geval van brand, zodat je op tijd kunt handelen en verdere schade voorkomt.

Compleet alarmsysteem

Met een compleet alarmsysteem ben je optimaal beveiligd. Dit systeem bestaat namelijk uit een inbraakalarm, camerabeveiliging én een brandalarm. Zo geef je inbrekers geen kans om je woning leeg te halen.Gerelateerde artikelen

3 tips voor het maken van een lichtplan
vrijdag 03 augustus 2018

3 tips voor het maken van een lichtplan

De nieuwste woontrends
donderdag 17 september 2020

De nieuwste woontrends