Dit zijn de beste tips om te besparen op je energiekosten

Solvari
Solvari Blog
woensdag 22 juli 2020, Geschatte leestijd 2min

Honderden euro’s per jaar besparen is iets wat iedereen wel wil. Dit klinkt misschien als een grote opgave, maar dat hoeft het niet te zijn. Het is namelijk mogelijk om honderden euro's per jaar te besparen op je energiekosten. Hieronder lees je de belangrijkste woningverbeteringen waarmee je dit kunt doen. Onderaan vind je nog een aantal tips waarmee je nog meer kunt besparen.

1. Isolatie

Het laten isoleren van je woning is de woningverbetering waarmee je jaarlijks het meeste kunt besparen op je energiefactuur. Door je woning te laten isoleren kan de warmte niet uit je woning ontsnappen, waardoor je verwarming minder lang aan hoeft en een aantal graden omlaag kan. Als je woning erg slecht is geïsoleerd kun je wel 1.900€ per jaar besparen door je woning goed te laten isoleren. Bij een woning met matige isolatie bespaar je ongeveer 600€ per jaar op je energiekosten. Bij deze bedragen gaan wij uit van een gemiddelde hoekwoning of twee-onder-een-kap-woning.

Het meeste bespaar je natuurlijk als je je hele woning laat isoleren, maar als je wil beginnen met één isolatievorm is het het beste om eerst je spouwmuur te laten isoleren, gevolgd door je dak. Als laatste kun je het beste je vloer laten isoleren.

Bereken hoeveel je kunt besparen met isolatie

Je kunt het meeste besparen op je energierekening met isolatie

2. Zonnepanelen

Ook door zonnepanelen te laten plaatsen kun je jaarlijks honderden euro’s besparen op je energiefactuur. Nadat je zonnepanelen hebt aangeschaft wek je namelijk je eigen energie op. Met een set van 10 panelen wek je gemiddeld 2.600 kWh stroom per jaar op. Bij een gemiddelde energiemaatschappij kost deze hoeveelheid stroom je ongeveer 600€. Dit is dus hoeveel je jaarlijks zal besparen op je energiefactuur.

Bereken hoeveel je kunt besparen met zonnepanelen

3. Pvc ramen en deuren met HR++ glas

Via je ramen en deuren en beglazing kan er veel warmte verloren gaan als deze geen goede isolerende werking hebben. Hierom is het handig om te kiezen voor pvc ramen en deuren met HR++ glas. Bij ramen en deuren is pvc het materiaal dat het beste isoleert. HR++ glas is dubbelglas met een isolerende laag ertussen. Hierdoor kan er geen warmte ontsnappen door je ramen en deuren en kan je verwarming een aantal graden lager. Als je dubbelglas laat vervangen door enkel glas bespaar je 12.53€ per vierkante meter glas per jaar.

Meer informatie over kunststof kozijnen

4. Schaf een waterontharder aan

Een waterontharder heeft veel voordelen. Eén van deze voordelen is dat je ermee bespaart op je energiefactuur. Als je last hebt van hard water kan er namelijk kalkaanslag ontstaan in het verwarmingselement van je elektrische apparaten en je cv. Hierdoor is er meer energie nodig om dit verwarmingselement te verwarmen. Een waterontharder haalt kalk uit je water waardoor je geen last meer hebt van kalkaanslag en je dus zal besparen op je energiefactuur.

Meer informatie over waterontharders

Tips om te besparen:

  • Verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Hiermee bespaar je gemiddeld 250€ per jaar.
  • Zet je thermostaat een uur voor je gaat slapen al op 15 graden. In één uur zal je woning niet extreem afkoelen.
  • Douche maximaal 5 minuten. Dit kun je bijhouden door een timer te zetten.
  • Laat de warmwaterkraan niet langer lopen dan nodig

  Dit zijn de beste manieren om te besparen op je energiefactuur. Wil je aan de slag gaan met deze tips en wil je offertes vergelijken voor een van de producten die hierboven worden genoemd? Hier lees je hoe je in 6 stappen de juiste specialist vindt.  Gerelateerde artikelen