Zo kies jij de juiste ramen en deuren!

Vanity
Vanity Lekkerkerker
woensdag 21 maart 2018, Geschatte leestijd 4min

Ben je van plan om nieuwe ramen en deuren te laten plaatsen? Of zou het een mogelijkheid kunnen zijn? Doe het niet voordat je deze checklist hebt gelezen! In deze checklist vind je de belangrijkste punten die je mee moet nemen in de keuze voor je nieuwe ramen en deuren.  

1. Materiaal

Als je besluit nieuwe ramen en deuren te nemen, bekijk je als eerste welk materiaal het beste bij jou en je huis past. Tegenwoordig zijn er veel meer materialen om in overweging te nemen, maar welk materiaal ramen en deuren is nou het beste bij jouw woning? De meest voorkomende opties zijn hout, pvc, staal en aluminium.  

Houten ramen en deuren

Hout is de oudste optie van de materialen die we bespreken. Houten ramen en deuren zijn gunstig voor de duurzaamheid van je huis. Ze hebben een mooie uitstraling en ze zijn bewerkbaar. Als jij je ramen en deuren om de zoveel tijd graag een ander kleurtje verf wilt geven, is dit ideaal! Met het juiste onderhoud kunnen ze lang meegaan en je repareert ze eenvoudig. Maar het nadeel van hout is dan ook dat het onderhoud nodig heeft. Dat kost geld en tijd, en als je dat nou net niet hebt, dan zou ik niet voor hout kiezen.

Pvc ramen en deuren

Pvc komt het meest voor, het is ook goedkoper dan de andere materialen. Het is dan ook makkelijk om een goede deal te vinden. Pvc heeft weinig onderhoud nodig en is leverbaar in alle kleuren. 

Stalen ramen en deuren

Staal is het sterkste bouwmateriaal dat er is. Je hoeft er weinig aan te doen en het gaat lang mee.  Wat wel een nadeel is aan staal, is dat ze niet voor iedereen betaalbaar zijn de kosten hiervoor lopen al snel op. Ook een nadeel is dat stalen ramen en deuren warmte en kou geleiden. Wat betekent dat je de stalen kozijnen met aanvullende isolatiematerialen moet laten plaatsen als je de winter warm wilt blijven thuis. En dat betekent dat nog voor extra kosten zal zorgen.

Aluminium ramen en deuren

Aluminium neemt geen vocht op en roest niet. Het heeft amper onderhoud nodig en je kan het makkelijk hergebruiken. Ook als deze beschadigd is kan het makkelijk gerepareerd worden.  Een nadeel is wel dat je ze niet kan schilderen en je kan ze ook niet in alle denkbare kleuren krijgen. 

Dit is kort een beschrijving van de materialen van ramen en deuren die het meest voorkomen. Er zijn natuurlijk nog meer nadelen en voordelen per materiaalsoort. Het is wel zo fijn als je die dan meteen in een overzicht hebt. Nu ben ik de moeilijkste niet. Alles voor jullie juiste ramen en deuren!  

2. Glas voor de ramen en deuren

Als je het materiaal voor je ramen en deuren hebt moet er nog glas in. Je hebt hier verschillende soorten voor. De één is goedkoop maar de ander isoleert weer beter. Voor welk soort glas ga je en wat krijg je ervoor terug?

Enkel glas

Enkel glas komt eigenlijk niet zo snel meer voor. Het is er erg dun, waardoor je veel warmte verliest. In de winter verlies je de warmte die binnenshuis moet blijven en in de zomer ontvang je de warmte die buiten moet blijven. Heb je overwogen om enkel glas te nemen? Je weet nu wat je eraan hebt. Enkel glas is dan wel goedkoper, maar uiteindelijk zal je dat ook maar al te goed merken.    

Dubbel glas

Dubbel glas is net wat beter dan enkel glas en niet veel duurder. Tussen de glaslagen van dubbel glas zit een strook droge lucht. Deze isolerende luchtlaag houdt de warmte tegen, waardoor de kamer op temperatuur blijft. Je hoeft in tegenstelling tot enkel glas dus niet extra te gaan verwarmen en dat scheelt kosten.

HR+++-glas

HR+++-glas, ook wel triple glas genoemd, isoleert nog beter dan dubbel glas. In dit glas is een laag edelglas verwerkt dat beter isoleert dan de luchtstrook in dubbel glas: Wat ook fijn is aan dit glas: je hoort veel minder geluid van buiten en je verbruikt minder energie.

Wist je dat?

De isolatiewaarde van glas drukken we uit in een U-waarde: hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. Triple glas heeft de laagste U-waarde.

3. Zonwering

Hou jij ook van een zonnetje in huis? Wij allemaal!  Maar toch willen we zelf kunnen kiezen in hoeverre we deze naar binnen laten schijnen. We willen er namelijk ook geen last van hebben. Wil je in de zetel hangen zonder je te storen aan die zonnestralen op je gezicht? Dan ga je voor de perfecte zonwering.  Daar is al een mooie blogpost over geschreven door Lenneke. Hoe kies je de perfecte zonwering? Het begint bij het lezen van deze blogpost!  

4. Interessante premies voor ramen en deuren

Tenslotte zijn er wat premies waarvan ik denk dat je daar voordat je ramen en deuren gaat aanschaffen of vernieuwen wel baat bij kan hebben. Je kan profiteren van 4 premies, namelijk: de renovatiepremie, verbeteringspremie of de totaalrenovatiepremie.

Renovatiepremie

Als je volledig of gedeeltelijk je ramen en buitendeuren laat vernieuwen door isolerende hoogrendementsbeglazing (HR-glas), kan je 20% tot 30% van je investering terugkrijgen. Er komt natuurlijk wel wat meer bij kijken, je moet natuurlijk aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hoe je in aanmerking komt voor de renovatiepremie heeft Johan voor je op een rijtje gezet. 

Verbeteringspremie

Ben je van plan een kleinere investering te doen, dan is de verbeteringspremie interessant voor je! Ken je de verbeteringspremie al? De verbeteringspremie is in het leven geroepen voor wie zijn woning wil verbeteren of uitbreiden.

Totaalrenovatiepremie

Wil je de komende 5 jaar ook in andere energiebesparende maatregelen investeren? Dan kom je in aanmerking voor de totaalrenovatiepremie. Er gelden wel een aantal voorwaarden. Zo moet je wel investeren in minimaal 3 maatregelen.

Wist je nog niet dat je mogelijk recht had op deze premies? Het is echt zo! Er komt natuurlijk nog wel wat meer bij kijken, maar niets om je buitenschrijnwerk voor te laten! Was je niet van plan om voor nieuw buitenschrijnwerk te gaan? Johan schreef een blogpost met 8 punten om voor nieuw buitenschrijnwerk te gaan, waarin hij ook uitleg geeft over de premies voor ramen en deuren.