De vijf grootste fabels over woningisolatie

Lisanne
Lisanne van Schaik
woensdag 15 november 2017, Geschatte leestijd 4min

Veel Vlamingen willen meer weten over isolatie en vragen onze hulp. We merken dat veel fabels over woningisolatie de ronde doen en deze helpen we graag de wereld uit! Isolatie is niet overbodig, je huis hoeft er niet enorm voor verbouwd te worden en als extra bonus is isolatie ook nog eens veel goedkoper dan je waarschijnlijk nu denkt! Lees ook zeker de bonustip helemaal onderaan de blogpost!

Als je te veel isoleert, krijg je vochtproblemen en schimmels

Wanneer mensen te maken hebben vochtproblemen en schimmels denken ze dat dit door de isolatie komt. Dit is absoluut een fabel! Als je gaat over-isoleren, dus geen rekening houdt met ventilatie, zorg je hier wel voor. Maar als je let op het binnenklimaat van je huis en dus regelmatig lucht en ventileert, is er helemaal niets aan de hand.

Vooral bij de spouwmuren denkt men dat je last krijgt van vochtproblemen. Het tegendeel is waar, je kunt je spouwmuren heel goed kan isoleren zónder vochtproblemen! Sterker nog, spouwmuurisolatie kan zelfs een heel positief effect hebben op het vochtpeil in je huis.

Isolatie is overbodig

Volgens velen is isolatie overbodig, zeker als het gaat over de spouwmuur. De luchtlaag in de spouw zou van zichzelf al voldoende isoleren. Een tenenkrommende opmerking, de luchtlaag in de spouw isoleert namelijk helemaal niet! Stilstaande lucht isoleert, maar de lucht in de spouw is voortdurend in beweging en heeft dus allesbehalve een isolerende waarde. Oh, en daarnaast loop je met een niet geïsoleerde spouwmuur een besparing van 500€ per jaar mis.

"Toen we hoorden dat spouwmuurisolatie de energiefactuur met €500 per jaar verlaagt, hebben we daar meteen in geïnvesteerd. Met een mooie premie."- B. de Kok

Isolatie is duur

Wist je dat bijna iedereen de prijs van isolatie overschat? En dat isolatie veel goedkoper is dan de meeste mensen denken? Dat isolatie duur is, is écht een fabel. Benieuwd naar wat isolatie voor jouw woning nu precies kost? Via Solvari kun je vrijblijvend en helemaal gratis offertes vergelijken! Het enigste wat je moet doen, is het achterlaten van je gegevens, vanaf dan brengen wij je in contact met maximaal vijf isolatiespecialisten die in jouw regio werkzaam zijn.

Isolatie is als een warme sjaal!

Wist je dat?

- Het isoleren van spouwmuren kost voor een gemiddelde tussenwoning tussen de 800€ en 1.100€ kost? lees meer over spouwmuurisolatie

- De vloer isoleren kost voor een gemiddelde woning 1.100€ tot 3.500€, afhankelijk van hoe de vloer geïsoleerd wordt en welk materiaal de specialist gebruikt - lees meer over vloerisolatie

- Laat je een schuin dak isoleren van een gemiddelde eengezinswoning, dan investeer je ongeveer 5.200€ - lees meer over dakisolatie

Al deze prijzen zijn indicatief. Wil je een prijs op maat, dan raden we je aan offertes voor isolatie te vergelijken. 

Isolatie levert niets op

Waar de prijs van isolatie overschat wordt, wordt het rendement van isolatie juist onderschat! 60% tot 70% van de huiseigenaren een energielabel C of lager de opbrengsten van isolatie veel te laag inschat. Bijzonder, want meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan wel geïnteresseerd te zijn in energiebesparende maatregelen.

Vijf feiten over woningisolatie:
1. Het rendement van spouwmuurisolatie is te vergelijken met een rente van 10% op een spaarrekening.
2. Vloerisolatie levert net zo veel op als 7% rente op een spaarrekening.
3. Investeren in dakisolatie levert net zo veel op als 7% rente over je spaargeld.
4. Door je woning te isoleren verhoog je de waarde van je huis.
5. In een geïsoleerde woning woon je veel comfortabeler.

Voor het isoleren van je woning is een hele verbouwing nodig

Dus, je krijgt geen vochtproblemen en schimmels als je je woning isoleert, isolatie is allesbehalve overbodig, isolatie is niet duur én zelfs geld op. Dan moet het vast een hele verbouwing zijn om dit voor elkaar te krijgen. Niets is minder waar! Zowel spouwmuurisolatie als vloerisolatie zijn binnen één dag uitgevoerd. Vaak zelfs maar een halve dag. Als de dakisolatie van binnenuit uitgevoerd kan worden, is ook dit zo gebeurd.

Spouwmuurisolatie: het boren van kleine gaatjes in de voegen van de muur, zodat de muur gevuld kan worden met isolatiemateriaal. De specialist maakt de gaatjes zo dicht dat je er niets meer van ziet! Duur spouwmuurisolatie: ongeveer een halve dag.

Vloerisolatie: de vloer kan zowel via de onderkant van de vloer als bovenop de vloer worden geïsoleerd. Dit hangt af van je kruipruimte. Duur vloerisolatie: ongeveer een halve tot een hele dag.

Dakisolatie: het dak kan via de binnenkant of buitenkant worden geïsoleerd. De buitenkant van het dak geeft de meeste overlast. Duur dakisolatie: een dag (binnenkant) tot twee dagen (buitenkant).

"Verloor veel warmte door mijn dak en de specialist vertelde dat ik 30% kon besparen. Heb mijn dak laten isoleren en hij heeft gelijk gekregen."- Kato Voege

Vraag ook gratis offertes aan voor een hellend dak of plat dak en bespaar!

Isolatietip 1: vraag altijd advies aan een specialist!

Isolatie bestaat uit verschillende materialen, vormen en mogelijkheden. Het verschilt per huis wat de beste optie is. Isolatiespecialisten kunnen je precies vertellen hoe het allemaal zit, wat de investering is en welke besparing mogelijk is. 

Isolatietip 2: een gunstiger energielabel is een hogere huizenwaarde!

De huizenmarkt trekt momenteel aan en de huizenprijzen schieten weer omhoog. Als je een huis koopt of verkoopt, is het hebben van een energielabel verplicht. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig je huis is. Een energielabel geeft aan waar je nog kunt besparen.Klasse A is het zuinigste en beste energielabel.

Isolatietip 3: ontdek hier welke isolatievormen voor jou geschikt zijn!

Wil je weten wat voor jouw woning nodig is om goedkoper en fijner te wonen?  Vergelijk hier alle isolatievormen

Bonustip: 250€ korting op isolatie!

Deze maand gaan we 250€ weggeven aan iemand die een isolatieklus, gevonden via Solvari, laat uitvoeren. Dit hebben we trouwens vorig jaar ook al gedaan! Zie hieronder hoe blij de winnaars waren toen we voor de deur stonden met een waardecheque! En het weggeven van prijzen bevalt ons, en jullie ook, zo onwijs goed, dat we het vaker doen! Houdt ons dus zeker in de gaten via onze nieuwsbrief, het woonblog en Facebook.