De totaalrenovatiebonus: alles wat u moet weten!

Dennis
Dennis van Es
vrijdag 02 juni 2017, Geschatte leestijd 2min

Vanaf 2017 is de totaalrenovatiebonus van kracht gegaan. Investeert u in 3 of meer energiebesparende maatregelen, dan kunt u in aanmerking komen voor deze bonus. Hoeveel bonus kunt u ontvangen, wat zijn de voorwaarden en hoe verloopt de procedure? Ik geef antwoord op alle belangrijke vragen!


Wanneer komt u in aanmerking?

Om de totaalrenovatiebonus te ontvangen moet uw woning aan enkele voorwaarden voldoen. Allereerst moet er in minimaal drie energiebesparende maatregelen geïnvesteerd zijn. De maatregelen moeten voldoen aan de voorwaarden van de gekozen premie én aan de bijkomende voorwaarden die zijn opgesteld. Het gaat om de volgende maatregelen met bijkomende voorwaarden:

 • Muurisolatie (zoals spouwmuurisolatie of buitengevelisolatie)
 • De muuroppervlakte die geïsoleerd wordt dient minimaal 30 m2 te zijn. Tevens moeten alle muren van de woning binnen het beschermd volume geïsoleerd zijn en voldoen aan de voorwaarde van de premie van de netbeheerder.

 • Dakisolatie of zoldervloerisolatie
 • Ook hier moet de oppervlakte die geïsoleerd wordt minimaal 30 m2 zijn. De volledige zoldervloer of het volledige dak moet geïsoleerd zijn volgens de voorwaarden van de premie van de netbeheerder.

 • Kruipkelderisolatie of vloerisolatie op volle grond
 • De geïsoleerde oppervlakte moet minimaal 30 m2 zijn en de volledige vloer en/of het volledige kelderplafond moet geïsoleerd zijn. De isolatie moet voldoen aan de voorwaarden van de premie van de netbeheerder.

 • Nieuwe beglazing
 • Alle beglazing in de woning moet een U-waarde hebben van maximaal 1,1 W/m2K. Tevens moet het glasoppervlakte minimaal 5 m2 zijn.

 • Ventilatiesystemen
 • Enkel vraaggestuurde ventilatiesystemen en ventilatiesystemen die warmte halen uit de afvoerlucht op de toevoerlucht op te warmen komen in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus.

 • Zonneboilers
 • Warmtepompen

 • De energiebesparende maatregelen moeten binnen een periode van 5 jaar uitgevoerd worden om in aanmerking te komen voor de totaalrenovatiebonus. Hierbij wordt er gerekend vanaf de datum van de eindfactuur van de eerste investering. Het klinkt alsof u dus genoeg tijd heeft om de investeringen te realiseren, maar vergis u niet. Na dit jaar worden de premies alleen maar versoberd. Dat wil zeggen dat u op dezelfde duurzaamheidsingrepen minder premie ontvangt. Tijdig investeren loont dus in dit geval!

  Hoeveel bonus kunt u ontvangen?

  Vanaf de derde investering wordt er een bonus uitgekeerd. Het bedrag hiervan loopt per extra investering op. De bonus wordt telkens begrensd. Dit houdt in dat dat de som van de uitbetaalde totaalrenovatiebonus en individuele premies nooit meer bedraagt dan het totaalbedrag van de betaalde facturen.


  Eengezinswoningen

  Aantal investeringenTotaalrenovatiebonus

  3

  1.250 euro

  4

  1.750 euro

  5

  2.750 euro

  6

  3.750 euro

  7

  4.750 euro

  Appartementen

  Aantal investeringenTotaalrenovatiebonus

  3

  625 euro

  4

  875 euro

  5

  1.375 euro

  6

  1.875 euro

  7

  2.375 euro


  Hoe verloopt de procedure?

  De procedure om de totaalrenovatiebonus toegekend te krijgen is gelukkig super simpel! Zodra de netbeheerder vast heeft gesteld dat u drie of meer energiebesparende maatregelen heeft genomen voor uw woning of appartement, neemt de netbeheerder contact met u op om te melden dat u de totaalrenovatiebonus zult ontvangen. Daar hoeft u zelf dus helemaal niks voor te doen!  Gerelateerde artikelen