De 10 beste manieren om energie te besparen

Joey Frankhuisen
dinsdag 09 juni 2020, Geschatte leestijd 3min

Steeds meer mensen vinden duurzaamheid belangrijk. Als je duurzaamheid belangrijk vindt en wil zorgen voor een lagere CO2 uitstoot, is het belangrijk om minder energie te verbruiken. Daarom lees je hieronder de top 10 beste manieren om energie te besparen in je woning.

10. Was op een lagere temperatuur en gebruik een droogrek

Als je wast op een lagere temperatuur zal je veel energie besparen. De meeste energie die wordt verbruikt bij het wassen, gaat namelijk verloren aan het opwarmen van water. Bij was die niet enorm vies is, is het mogelijk om op 20 of 30 graden te wassen. De was zal er dan alsnog schoon uitkomen, maar je gebruikt wel de helft minder aan energie als je normaliter op 60 graden wast.

9. Vervang gloeilampen voor LED lampen

Eén van de belangrijkste stappen bij het besparen van energie, is het vervangen van gloeilampen door LED lampen. LED lampen gebruiken namelijk 90% minder energie dan gloeilampen.

8. Gebruik minder warm water

Zoals hierboven al wordt genoemd, kost het erg veel energie om water op te warmen. Zo kun je bijvoorbeeld een timer zetten als je gaat douchen, waardoor je zorgt dat je maximaal 5 minuten onder de douche staat. Ook kun je minder warm douchen en een waterbesparende douchekop nemen.

7. Ventilatie

Vaak denken mensen dat hun huis het energiezuinigst is als de woning volledig is afgesloten. Het goed ventileren van je woning kan juist enorm positieve gevolgen hebben voor je energieverbruik. Het ventileren van je woning zorgt er namelijk voor dat vochtige lucht in je woning plaats maakt voor drogere lucht. Aangezien droge lucht sneller is op te warmen, kun je hierdoor je energieverbruik verlagen.

6. Voorkom sluipverbruik

Vaak kunnen apparaten niet helemaal uit, maar gaan ze slechts op stand-by. Dit is bij de televisie bijvoorbeeld gemakkelijk te zien door een rood lampje. Als een apparaat in de stand-by modus staat, verbruikt hij alsnog veel energie. Dit kun je oplossen door de stekkers uit het stopcontact te halen. Het is ook niet handig om opladers in het stopcontact te laten zitten.

De 10 beste manieren om energie te besparen

5. Houd je energieverbruik bij

Als je wil besparen op je energiefactuur is het handig om af en toe in de meterkast te kijken. Als je de tips in dit blog opvolgd kun je in de meterkast controleren hoeveel energie je bespaard hebt. Zo weet je of je acties daadwerkelijk helpen.

4. Zonneboiler of warmtepomp

Met een zonneboiler of warmtepomp kun je besparen op je energiefactuur. Beide woningverbeteringen zorgen op een duurzame manier voor warm water. Een zonneboiler doet dit door middel van zonlicht, en een warmtepomp doet dit door middel van de omgeving (warmte uit de lucht, bodem of grondwater). Met deze twee woningverbeteringen halveer je het stroomverbruik in je keuken.

3. Pvc ramen en deuren met HR++ glas

Via je ramen en deuren en je beglazing gaat veel warmte verloren. Hierom is het handig om te kiezen voor pvc ramen en deuren met HR++ glas. Pvc is het materiaal waarmee je de meeste energie kunt besparen als het gaat om ramen en deuren. HR++ glas is dubbelglas met een isolerende laag tussen de glasplaten. Dit zorgt ervoor dat de warmte in je woning blijft, waardoor je verwarming een aantal graden lager kan.

Meer informatie over pvc ramen en deuren

2. Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je stroom op, op een duurzame manier. De energie komt namelijk volledig van de zon. Hierdoor zorg je voor een lagere CO2 uitstoot en dit is erg goed in het milieu. Door deze tip ga je niet per se minder energie verbruiken, maar de energie die je verbruikt is wel duurzaam.

Meer informatie over zonnepanelen

1. isolatie

De beste manier om minder energie te verbruiken, is het isoleren van je woning. Met isolatie zorg je namelijk dat warmte niet uit je woning kan ontsnappen. Hierdoor kan je verwarming een aantal graden lager en verbruik je dus veel minder energie. Bij het laten isoleren van een woning zijn er een aantal mogelijkheden. Met spouwmuurisolatie en buitengevelisolatie zal je je energieverbruik het meest verlagen. Hierna is dakisolatie de isolatievorm om energie te besparen, gevolgd door vloerisolatie. Het is echter het beste om je hele huis te laten isoleren.

Meer informatie over isolatie

Wil je weten hoe goed je woning is geïsoleerd? Hier lees je er alles over!

Dit zijn de top 10 beste manieren om energie te besparen. Denk je iets te hebben aan deze tips en wil je offertes vergelijken voor een van de producten die hierboven worden genoemd? Hier lees je hoe je in 6 stappen de juiste specialist vindt.