De meestgestelde vragen over zonnepanelen

Solvari
Solvari Blog
dinsdag 16 juni 2020, Geschatte leestijd 1min

Zonnepanelen worden elk jaar populairder en dit is niet zonder reden. Met zonnepanelen geniet je namelijk van veel voordelen. Veel mensen hebben echter nog vragen over zonnepanelen. In deze blog vind je antwoorden op de meestgestelde vragen over zonnepanelen.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Hoeveel zonnepanelen zullen kosten hangt af van een aantal factoren. Dit hangt af van het type zonnepaneel waarvoor je kiest, de hoeveelheid panelen die je nodig hebt om je woning van stroom te voorzien en van de specialist. Een gemiddelde set zonnepanelen kost tussen de €4.500 en de €8.000. Om de aanschaf van zonnepanelen zo goedkoop mogelijk te maken kun je het beste offertes vergelijken, zodat je uit meerdere specialisten kunt kiezen.

Wat bespaar ik met zonnepanelen?

Hoeveel je bespaart met zonnepanelen hangt af van meerdere factoren. Onder andere het soort panelen, de hoeveelheid stroom die je kan opwekken met panelen en de elektriciteitsprijs hebben hier effect op. De aanschaf van zonnepanelen is een investering die je relatief snel kunt terugverdienen. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 7 en de 10 jaar. Op jaarbasis kan je tot wel € 800 besparen.

Wanneer kan ik zonnepanelen het beste kopen?

De techniek wordt steeds beter en beter. Hierom denken veel mensen dat ze beter kunnen wachten met het plaatsen van zonnepanelen. Dit is echter niet het geval. Over tien jaar zal de kwaliteit van zonnepanelen inderdaad beter zijn, maar tegelijkertijd loop je ook tien jaar lang een enorme besparing mis. De salderingsregeling zal daarnaast afgebouwd worden. Hierdoor zullen zonnepanelen naar alle waarschijnlijkheid minder interessant worden dan nu.

Hoe werken zonnepanelen?

De werking van zonnepanelen oogt wellicht simpel: het zijn natuurlijk letterlijk panelen die (zon)licht opvangen. Toch ligt de werking iets gecompliceerder. Zonnepanelen hebben zonnecellen die in de meeste gevallen gemaakt zijn van silicium. Silicium bestaat uit twee lagen waar elektriciteit doorheen stroomt wanneer er zonlicht op de panelen valt. Hierdoor vindt er een fotovoltaïsche reactie plaats. De zonnepanelen zijn op elkaar aangesloten en creëren zo een elektrisch circuit. De stroom loopt in dit circuit altijd dezelfde kant op, namelijk van plus naar min. De elektriciteit die opgewekt wordt dan omgevormd door een omvormer voor gebruik van huishoudelijke apparaten.

Vergelijk offertes voor zonnepanelen