De beste tips tegen vocht in je woning

Michelle
Michelle Huynh
maandag 12 november 2018, Geschatte leestijd 1min

De herfst is weer begonnen en zo kan het zijn dat er veel vocht in de lucht hangt in het koude België. Vocht in huis is niet alleen schadelijk voor je woning, maar ook nog eens voor je gezondheid. In een vochtig klimaat trekt dit schimmels en huismijten aan, hier kan je gezondheidsklachten van krijgen. Met onderstaande tips helpen we je om vocht in huis te bestrijden.

Voldoende ventilatie

Voor een optimale gezonde lucht in je woning, is het verstandig als je 24 uur per dag voor voldoende ventilatie zorgt. Zo kan de vuile en vochtige lucht uit je woning verdwijnen en er genoeg frisse lucht binnenkomen.

Ventielen zitten meestal in de keuken, badkamer en het toilet. Zorg voor voldoende aanvoer van frisse lucht via de openstaande roosters, vooral boven de ramen. Tijdens het koken kan er wat gas en vocht vrijkomen, gebruik tijdens het koken een afzuigkap om de lucht af te voeren. Ook tijdens feestjes is het belangrijk om extra te ventileren als er veel mensen in je huis zijn, want dit kan weer warmte en vocht vasthouden.

Ruimte laten luchten

Het vocht slaat onder andere op de muren en dat is een probleem dat je niet wil. Na het douchen of badderen is het verstandig om de badkamer te luchten voor zo’n 15 tot 30 minuten. Zo voorkom je dat er minder vocht is in een ruimte.


Wasgoed buiten drogen

Laat je wasgoed zo veel mogelijk buiten drogen, als het weer het toelaat. Hang de was dan buiten in plaats van binnen. Door de was te veel binnen te laten drogen, kan het veel vocht vasthouden en dit kan voor schimmels zorgen. Als het weer het niet toelaat, kun je bij het drogen van de was altijd een raampje open zetten.

Goede isolatie

Een woning met een goede isolatie, kan je niet alleen wat besparen in je portemonnee maar draagt ook bij aan het milieu. Door het aanbrengen van isolatie, houd je de warmte of juist de kou beter in je woning. Als de isolatie goed is aangelegd, zorgt dit voor een drogere woning. Een droge lucht in je woning voelt prettiger aan en is makkelijker en sneller te verwarmen.

Verstandig stoken

Een te koude woning veroorzaakt vocht, vocht kan bij een temperatuur lager dan 15 graden niet goed verdampen. Waardoor je niet te zuinig moet zijn om je woning te stoken.

Met deze tips hopen we dat je je vochtproblemen kan voorkomen of de kans op vocht in huis te verkleinen.



Gerelateerde artikelen

Last van een muffe geur in huis?
vrijdag 26 oktober 2018

Last van een muffe geur in huis?

Tuin ideeën voor de zomer
zondag 28 mei 2017

Tuin ideeën voor de zomer