De 5 beste inbraakpreventiemiddelen

Jorrin
Jorrin Bruil
vrijdag 26 augustus 2016, Geschatte leestijd 2min

Jaarlijks wordt er in België ongeveer 70.000 keer melding gemaakt van een woninginbraak. Gemiddeld worden er 8 inbraken per uur gepleegd. Dit wilt u natuurlijk bij u thuis voorkomen. Met deze middelen voor inbraakpreventie voorkomt u dat u slachtoffer wordt van een inbreker.

1. Met buurtpreventie staat u sterker

De politie kan nu eenmaal niet overal tegelijk zijn. Door een BuurtWhatsApp op te zetten kunt u de inbraakpreventie voor de hele buurt regelen. Met een BuurtWhatsApp zorgt u voor meer ogen en oren in de buurt. Door verdachte omstandigheden, in de woonomgeving, met elkaar te delen kan er sneller geanticipeerd worden. Vraag daarom uw buren of er al een BuurtWhatsApp bestaat of neem zelf het initiatief en zet een BuurtWhatsApp op!

2. Een alarmsysteem laten installeren

Een alarmsysteem is een elektronisch veiligheidssysteem dat indringers kan opmerken. Als het alarm afgaat zal het systeem een signaal af geven. U kunt kiezen voor een alarm op locatie, waarbij een sirene afgaat om u en de buurt te alarmeren. U kunt ook kiezen voor een stil alarm, waarbij een speciale dienst op afstand wordt gewaarschuwd. Deze vorm van inbraakpreventie wordt aangesloten op een meldkamer, waardoor de instanties direct kunnen reageren in het geval van een (poging tot) inbraak.

Weleens gedacht aan camerabeveiliging? Met camerabeveiliging zijn uw waardevolle bezittingen nóg beter beveiligd. Als u beelden van de inbraak heeft vergroot u de kans dat uw spullen worden teruggevonden. De camerabeelden kunnen ook de kans vergroten dat de dader uiteindelijk veroordeeld wordt. Best een fijn idee toch?

3. Beveilig uw ramen en deuren

Stevige kozijnen zijn erg belangrijk om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Inbrekers dringen uw huis binnen via de ramen en deuren van uw woning. Met een breekijzer of een simpele schroevendraaier kan een inbreker een raam of deur al openbreken. Logisch dus om deze plekken extra te beveiligen. Kies daarom voor pvc kozijnen en maak het inbrekers niet te makkelijk.

Vergeet ook zeker niet om de bovenverdieping goed te beveiligen. Met een ladder kan een inbreker zo naar binnen.

4. Uw bezittingen registreren

U kunt veel doen om het een inbreker zo moeilijk mogelijk te maken, maar een inbraak kunt u helaas nooit helemaal voorkomen. Het is daarom verstandig om uw waardevolle bezittingen te registeren. Na een inbraak is het altijd moeilijk om alle details van uw gestolen spullen te herinneren. Om dit te voorkomen kunt u een inventarisatie maken van uw inboedel. Zo vergroot u de kans dat u uw spullen ooit weer terugziet!

Het registreren van uw spullen is erg eenvoudig. We hebben een registratiekaart voor u gemaakt die u kunt gebruiken om al uw dierbare bezitting vast te leggen. Het werkt zo:

 1. Download de registratiekaart via onderstaande link.
 2. Print de kaart uit.
 3. Beschrijf uw waardevolle spullen zo volledig mogelijk.
 4. Voeg foto's van uw bezittingen bij deze kaart.
 5. Bewaar de documenten op een veilige plaats.

Als u slachtoffer bent geworden van een inbraak kunt u met deze registratiekaart eenvoudig de politie en uw verzekering op de hoogte stellen.

Download de registratiekaart »

5. Bezittingen markeren voor herkenbaarheid

U kunt uw waardevolle bezittingen eenvoudig markeren door ze te voorzien van een onuitwisbaar (eigendoms)kenmerk. Zet bijvoorbeeld uw naam of een specifiek nummer op het voorwerp met een watervaste stift. Een inbreker heeft weinig aan uw spullen als ze gemarkeerd zijn. Opvallend gemarkeerde voorwerpen zijn voor dieven moeilijker verkoopbaar.

Meer tips voor inbraakpreventie

 • Laat uw sleutels niet aan de binnenzijde van de sloten steken.
 • Sluit de ramen en deuren als u weggaat. Vergeet ook het wc-raampje en de garagedeur niet.
 • Geef uw huis een bewoonde indruk als u er niet bent. Gebruik bijvoorbeeld een tijdschakelaar om enkele lampen aan en uit te zetten.
 • Verstop geen sleutels onder de deurmat of op een andere plek buiten uw huis.
 • Zorg voor voldoende buitenverlichting.
 • Laat waardevolle spullen niet in het zicht liggen van voorbijgangers.
 • Zet niet op social media dat u het huis uit bent.