De 10 meest gestelde vragen over zonnepanelen beantwoord!
Voor veel mensen wordt het steeds aantrekkelijker om eigen stroom op t wekken, ondanks de flinke investering. U geniet van een lagere energierekening, u heeft de mogelijkheid te veel energie terug te leveren aan het net en bovendien is het een investering met een korte terugverdientijd. Steeds meer kiezen voor zonne-energie, maar er zijn nog veel vragen. De 10 meest gestelde vragen vindt u hieronder beantwoord!
1. Zonne-energie, zonder zon geen energie?
Zonnepanelen werken ook bij minder zonnig weer. De zon hoeft dus niet altijd te schijnen om u in energie te kunnen voorzien. Op mindere dagen wekken zonnepanelen ongeveer 20% energie op ten op zichte van een dag met volop zon. Er vallen zo’n 1000 kilowattuur aan zonnestralen per vierkante meter. Een voorbeeld: Daar zou een wasmachine 2000 uur op kunnen draaien. Ondanks de bewolking zijn dat alsnog heel wat wasmachines die kunnen draaien.
2. Hoeveel kosten zonnepanelen?
Een gemiddelde zonnepaneleninstallatie kost tussen de de €3000 en de €6000. Daar zitten de installatiekosten, de omvormer en het materiaal waarmee de installatie wordt bevestigd bij.
3. Is het mogelijk om subsidie te ontvangen voor het plaatsen van zonnepanelen?
Er is in 2016 helaas geen landelijke subsidie op zonnepanelen, wel zijn er vanuit gemeentes en provincies subsidies mogelijk. Uit berekeningen van het VEA (Vlaams Energieagentschap) blijkt dat het plaatsen van zonnepanelen zonder subsidie alsnog veel geld opbrengt. Inmiddels leveren ze namelijk meer energie dan voorheen en zijn ze goedkoper in de aanschaf.
4. In hoeveel tijd heb ik de zonnepaneleninstallatie terugverdiend?
Tussen de 7 en de 9 jaar ligt de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen. Deze tijd wordt bepaald door onder andere de levensduur van de panelen, hoeveel u jaarlijks bespaart en hoeveel energie u zou kunnen leveren aan het net.
Na deze jaren geniet u dus van gratis stroom, die u zelf opwekt en die niet schadelijk is voor het milieu. Zonlicht is namelijk gratis én veilig.
5. Hoeveel energie leveren zonnepanelen?
Een zonnepaneel levert gemiddeld per vierkante meter zo’n 120 kWh aan energie. Wanneer u meer energie produceert dan u verbruikt, dan kunt het teveel aan energie terugleveren aan het net. Hier ontvangt u dan een vergoeding voor. Dit wordt ook wel salderen genoemd.
Als uw dak compleet op het zuiden ligt levert dit meer op dan een dak waar minder zon bij kan komen. Zo zijn er nog een aantal factoren die bepalen hoeveel energie u kunt produceren, ook schaduwobjecten zijn van invloed en natuurlijk het aantal meters aan zonnepanelen.
Vraag gratis zonnepanelen offertes aan »
6. Hoe groot is een zonnepaneel en hoeveel kan ik er kwijt?
Een zonnepaneel is standaard 1,00 bij 1,65 meter groot. De grootte van de totale installatie wordt bepaald door de volgende 3 punten:
7. De huidige energiemeter, moet ik die vervangen?
Bent u in het bezit van een analoge meter met draaischijf, een digitale meter met teruglevering of een slimme meter? Dan hoeft u uw meter niet te vervangen.
Met deze meters wordt alle energie die u teveel heeft geregistreerd en verrekend, daarom is het belangrijk dat uw meter daartoe in staat is. Heeft u geen een van de bovengenoemde meters? Dan kunt u deze laten vervangen door uw netbeheerder.
Wist u dat.. u tegenwoordig ook voor zwarte in plaats van blauwe zonnepanelen kunt kiezen? Een heel ander uiterlijk, wel voor een iets hogere prijs maar zeker de moeite waard om over na te denken!
8. Waar wordt de omvormer geplaatst?
De beste plek om de omvormer te plaatsen is een goed geventileerde ruimte, bepaal samen met uw installateur wat in uw situatie de beste optie is. Door de omvormer te plaatsen in een goed geïsoleerde ruimte verlengt u niet alleen de levensduur, ook het rendement wordt hoger.
9. Hebben zonnepanelen onderhoud nodig?
Eigenlijk niet, behalve het controleren op viezigheden hoeft u de panelen verder niet te onderhouden. U kunt er voor kiezen een paar keer per jaar een technische controle te laten doen, zo dat u zeker weet dat alles nog naar behoren werkt.
10. Ik wil graag de beste zonnepanelen, hoe kies ik die?
Kies voor de zonnepanelen met een keurmerk, die hebben namelijk een langere levensduur en leveren het meeste op.
Er zijn heel veel verschillende zonnepanelen. U wilt natuurlijk wel goede panelen op uw dak wanneer u overweegt te gaan investeren in zonnepanelen. Een flinke uitdaging om de beste te kiezen. U kan altijd overleggen met uw installateur en vragen naar de keurmerken. Zonnepanelen moeten namelijk sowieso het CE-keurmerk hebben, anders mogen ze niet worden verkocht in Nederland. Ook bestaat de Duitse goedkeuring TÜV, wereldwijd bekend als één van de meest betrouwbare keurmerken. Hebben de panelen die goedkeuring? Dan heeft u sowieso veilige panelen die helemaal in orde zijn.
Wilt u onafhankelijk zijn en uw steentje bijdragen aan een beter milieu? Dan zijn zonnepanelen zeker het overwegen waard, u bespaart bovendien ook een hoop geld. Benieuwd hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen en wat u er voor zou moeten betalen? Bij Solvari kunt u gratis offertes aanvragen en zo in contact komen met onze specialisten. Zoek samen met de installateur naar de beste oplossing voor uw dak, zij kunnen al uw vragen beantwoorden.
Vraag gratis zonnepanelen offertes aan »