Dak ontmossen: voorkom onnodige schade aan je dak!

Sharely
Sharely Winkel
woensdag 07 maart 2018, Geschatte leestijd 2min

Ik heb lang gedacht dat mos op je dak geen kwaad kan, maar niks is minder waar. Veel mensen onderschatten de dakschade die ontstaat door mos. Gelukkig is hier iets aan te doen! Welke schade mos aanricht en nog belangrijker, wat je hiertegen kan doen, lees je in deze blogpost.

Mos veroorzaakt meer schade dan je denkt

Lekkage is één van de meest voorkomende schadeposten door mos op je dak. Het kan op twee manieren ontstaan. Als mos zich hecht op dakpannen komen er zeer kleine gaten in de dakpannen waardoor ze poreus worden. Hierdoor kan regenwater in de dakpannen trekken en ontstaan er scheuren en barsten in je dakwerk.

Dit kan ook ontstaan als het vriest. Iedereen weet wat er met water gebeurt als de temperatuur het vriespunt bereikt; het bevriest. Hetzelfde gebeurt met het vocht dat in mos zit. Zodra het bevriest zet het uit waardoor er ook scheuren en barsten ontstaan in je dakwerk die kunnen zorgen voor een lekkage.

Daarnaast zorgt mos ook voor niet-fysieke schade. De woningwaarde daalt als het bedekt is onder een laag mos. En dat is natuurlijk zonde!

Oplossing: je dak ontmossen

De problemen die ontstaan door mos op je dak zijn erg vervelend, maar gelukkig is er voor elk probleem een oplossing! Je kunt deze problemen namelijk voorkomen door je dak te ontmossen. Maar hoe gaat dat dan in zijn werk?

Vooraf voert de specialist een analyse uit. Hij kijkt naar de hoeveelheid mos, de hardnekkigheid van het vuil en naar de afwerking van het dak om vervolgens te bepalen welke methode hij moet uitvoeren. Over het algemeen reinigt een specialist eerst het dak met een hogedrukreiniger. Als het vuil op het dak te hardnekkig is, is er een extra reinigingsmiddel nodig om alles te verwijderen. Als alles schoon is, is het tijd voor de nabehandeling. De specialist brengt een dakcoating aan op je dak. Dit is een extra beschermlaag die voorkomt dat mos en algen snel terugkomen. En dat is mooi, want zo geniet je langer van een mos-vrij dak!

Uitzonderingen bij dak ontmossen

Er zijn ook uitzonderingen voor het ontmossen van je dak. Op leien daken is het gebruik van een hogedrukreiniger verboden. De daken van voor 1996 bevatten asbest en door de hoge druk die erop komt te staan, kunnen veel asbestvezels vrijkomen die slecht zijn voor je gezondheid. Wil je het mos verwijderen? Dan is het aan te raden om je hellende dak te voorzien van nieuw dakwerk

Rieten daken zijn ook een uitzondering. Ook deze daken kan je niet schoonmaken met een hogedrukreiniger. Deze daken reinig je alleen met een speciaal anti-mosmiddel of door het mos uit te kammen.

Hoe vaak moet je je dak ontmossen?

Hoe vaak je je dak moet ontmossen hangt af van de staat van je dakbedekking en de helling van je dak. Mos groeit namelijk sneller op daken met een lage hellingshoek. Daarnaast speelt de extra beschermingscoat ook een belangrijke rol. Hiermee is je dak gemiddeld 10 jaar beschermd tegen mos en hoef je je er dus geen zorgen om te maken!

Wil jij schade aan je dak voorkomen die veroorzaakt wordt door mos? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op om je dak te ontmossen. Kies jij voor een specialist die bij ons is aangesloten? Dan maak je het hele jaar kans op 250€ kluskorting!