Dag van de slaap: tips voor een goede nachtrust

Johan
Johan Hazenbroek
donderdag 09 maart 2017, Geschatte leestijd 3min

17 maart is het de internationale dag van de slaap, ook wel World Sleep Day genoemd. Deze dag is bedoeld als viering van slaap en daar doen wij graag aan mee!

Wat is het toch heerlijk om na een lange dag werken te genieten van een goede nachtrust! Het is tenslotte een levensbehoefte én belangrijk voor uw gezondheid. En dan hebben we het nog niet eens over lekker uitslapen...

Maar hoe slaapt u optimaal en welke factoren beïnvloeden de kwaliteit? Naast de aanbevolen 8 uur slaap, die overigens niet voor iedereen geldt, zijn er een aantal criteria die belangrijk zijn voor een goede nachtrust. In deze blog geven we u tips!

Weetjes voor een goede nachtrust

1. Iedereen verliest per nacht een halve liter vocht

Het verloren vocht komt hierdoor in de lucht te hangen. Als uw slaapkamer onverlucht is wordt deze lucht na een nachtje slapen vochtig en ongezond om in te ademen. 

2. De optimale slaapkamertemperatuur voor een gezonde nachtrust is 16 à 18 graden

Tijdens het slapen daalt uw lichaamstemperatuur. In een te warme slaapkamer heeft u kans op zweten waardoor u minder goed slaapt. Als de kamer te koud is heeft het lichaam veel energie nodig om de juiste temperatuur aan te houden waardoor u ook slecht slaapt. Met de juiste temperatuur in uw slaapkamer slaapt u dieper en wordt u uitgerust wakker en zonder hoofdpijn.

Oplossing: goed ventileren

In beide gevallen is ventileren de oplossing. Zet uw raam op een kier tijdens het slapen, of lucht uw slaapkamer overdag door minstens een kwartier de ramen open te zetten. Wilt u het echt goed aanpakken? Investeer in een ventilatiesysteem. Laat u adviseren door een specialist welk systeem het beste voor uw woning is.

3. Het CO2-niveau in uw slaapkamer kan enorm hoog oplopen 

Door alleen te ademen produceert een mens al meer dan 450 liter CO2 per dag. In een onverluchte slaapkamer leidt deze hoeveelheid tot een gebrek aan verse zuurstofrijke lucht. Verse lucht is van belang bij een goede nachtrust en voor een uitgeslapen gevoel.

Oplossing: kamerplanten

Planten zijn niet slechts ter decoratie. Er zijn diverse planten met een luchtzuiverende werking. Enkele bekende planten die de lucht kunnen zuiveren in uw slaapkamer zijn: Aloë Vera, de klimop, de lepelplant, Arecapalm, Sanseveria / Vrouwentong (deze plant werkt vooral ‘s nachts dus perfect voor de slaapkamer!).

Luchtzuiverende kamerplanten

Bronnen: Pinterest | Mooiwatplantendoen.nl | Pinterest | Pinterest

4. Een goed verduisterde slaapkamer draagt bij aan een goede nachtrust

Uit onderzoek blijkt dat een niet goed verduisterde slaapkamer zorgt voor een korte nacht en een moe gevoel na wakker worden. Tevens zijn er onderzoeken die uitwijzen dat een niet verduisterde kamer en overgewicht met elkaar gepaard gaan. 

Oplossing: maak uw slaapkamer donker

Zorg voor (rol)gordijnen met een verduisterende laag. Dit staat vaak aangegeven in de productomschrijving. Naast binnenzonwering, kan ook buitenzonwering zoals rolluiken een uitkomst bieden!

5. Een stille kamer kan ook goed geventileerd kan worden 

Lucht doorlaten en tegelijkertijd lawaai buiten houden klinkt wellicht onmogelijk, maar niets is minder waar. Er bestaan raamroosters met een akoestisch dempende uitvoering om lawaai buiten te houden en lucht binnen te laten.

Inrichtingtips voor uw slaapkamer


Juiste kussen en matras

Naast deze bovengenoemde oplossingen zijn er meer manieren voor een goede nachtrust. Investeer bijvoorbeeld in een comfortabel hoofdkussen die warme lucht doorlaat en de juiste vorm heeft voor uw nek, zodat u niet wakker wordt met kramp. Ook is het matras van belang. Kies het juiste matras uit in de winkel, zodat uw ruggenwervel de juiste positie heeft tijdens het liggen.


Kalmerend blauw op de muur

Naast het bed is ook de omgeving belangrijk van de slaapkamer. Warme natuurlijke kleuren worden veelal aangeraden maar vergeet niet dat blauw een rustgevende kleur is! Dit ervaar ik persoonlijk elke avond weer. Het is de beste keus voor mijn slaapkamer geweest te verven in een diepblauwe kleur. Pastel- en lichtblauw zijn eveneens goede kleuren voor de muren van uw slaapkamer.

Meer inspiratie voor uw slaapkamer

Nieuwsgierig naar meer ideeën voor uw slaapkamer? Lees ons blog over de slaapkamertrends Lees alles over de laatste slaapkamertrends. Bent u handig? Lees dan ook de blog over roomdividers in uw slaapkamer en de top 3 diy's

Wij wensen u alvast een hele fijne uitslaapdag! Gerelateerde artikelen

Wespenoverlast in Brussel
donderdag 22 april 2021

Wespenoverlast in Brussel

Je interieur chique inrichten: 6 tips
donderdag 14 februari 2019

Je interieur chique inrichten: 6 tips