Dag van de Aarde: Tips voor een beter milieu

Maud
Maud Timmers
woensdag 22 april 2020, Geschatte leestijd 2min

Het is 22 april: De Dag van de Aarde. Al sinds 1970 is dit een jaarlijkse feestdag waarop de bewustwording van ons consumentengedrag centraal staat. Het gemeenschappelijke doel van deze dag is milieubehoud en het creëren van een harmonische verhouding tussen mens en natuur. Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan een gezond leefklimaat? Wij geven graag tips.

Nu ons dagelijkse leven door de coronacrisis op pauze staat, wordt duidelijk wat dit op de korte termijn voor ons milieu betekent. Het KNMI heeft gedeeld dat de luchtvervuiling in de laatste weken met 20 tot 60 procent is afgenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Toch kan de conclusie niet getrokken worden dat dit daadwerkelijk ook een positief effect zal hebben op de lange termijn. Belangrijk is dus dat wij ons steentje blijven bijdragen aan een gezond klimaat.

Wil jij meer voor de aarde doen?

Met deze tips ontdek jij hoe jij je steentje kunt bijdragen aan een beter milieu.

Tip 1 | Gebruik minder plastic

Een welbekend initiatief om bij te dragen aan het milieu: verminder het gebruik van plastic. Neem om te beginnen een eigen tas mee bij het winkelen, zodat je in de winkel geen plastic tasje hoeft te kopen. Ook in de supermarkt kun je milieubewuste keuzes maken: maak minder gebruik van voorgesneden verpakkingen, neem een katoenen broodzak mee en gebruik biologisch afbreekbare zakjes voor het vervoeren van groenten en fruit. 

Ook niet te vergeten: lunch meenemen in een trommeltje in plaats van een zakje en het gebruik van een herbruikbare fles voor het drinken van water. Scheelt weer plastic flesjes die je na één keer weggooit!

Tip 2 | Verduurzaam je woning

Verbruik minder energie: niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor de portemonnee. Bovendien is het investeren in duurzame maatregelen vaak gunstiger dan een bedrag op de spaarrekening.

Heb jij al duurzame maatregelen getroffen in je woning? Je kunt hierbij denken aan het investeren in zonnepanelen. Met zonnepanelen wek je goedkoop eigen duurzame energie op, waardoor je geen last hebt van stijgende energieprijzen én je een steentje bijdraagt aan een beter milieu.  

Ook woningisolatie draagt bij aan een duurzame wereld. Bovendien kun je flink besparen op de energierekening en zorg je het gehele jaar voor een aangename temperatuur in huis. Wil je meer weten over isolatie bij warm weer? Hier lees je meer

Tip: Je kunt bij je gemeente mogelijk aanspraak maken op subsidieregelingen. Bovendien kun je, als je voldoet aan de voorwaarden, btw terug krijgen over de investering. Controleer de voorwaarden en laat je goed informeren.

Tip 3 | Ga voor groen!

Planten geven je woning niet alleen een leuke uitstraling, ook zijn ze hartstikke nuttig! Planten in huis zijn namelijk bevorderlijk voor de luchtkwaliteit. Ook met buitenplanten scoor je goed: je zorgt niet alleen voor gezonde lucht, ook maak je de bijen blij.

Wil je weten welke binnenplanten de beste luchtzuiverende werking hebben? Hier lees je daar meer over.

Mens en natuur in harmonie

Dag van de Aarde: een mooi moment dus om stil te staan bij je bijdrage aan een gezonde leefomgeving. Alle kleine beetjes helpen! Het lager zetten van de verwarming, het scheiden van afval en het aanschaffen van energiezuinige apparatuur. Wil je meer weten over duurzame maatregelen die jij in je woning kunt treffen? Solvari helpt je graag verder.

Meer informatie over verduurzamenGerelateerde artikelen