Compensatie terugdraaiende teller voor Vlaamse zonnepaneeleigenaren

Evelien
Evelien van Grinsven
maandag 18 januari 2021, Geschatte leestijd 3min

Zonnepaneeleigenaren worden in de loop van 2021 gecompenseerd door de Vlaamse overheid nu de terugdraaiende teller definitief verdwijnt. Het gaat om een eenmalige compensatie. Het bedrag wordt mogelijk met 30% aangevuld wanneer woningeigenaren in de komende twee jaar investeren in een thuisbatterij of warmtepompboiler.

Minister van Energie Demir heeft bekend gemaakt dat Vlaanderen circa 445 tot 579 miljoen euro gaat compenseren aan zonnepaneeleigenaren die niet meer kunnen profiteren van de terugdraaiende teller. Deze regeling liep af op 31 december 2020 en maakt plaats voor een nieuwe zonnepanelen premie.

Waarom compensatie?

Vlamingen die in het verleden hebben geïnvesteerd in zonnepanelen hadden het recht om 15 jaar lang te profiteren van de terugdraaiende teller. Dit recht is op 14 januari 2021 vernietigd door het Grondwettelijk Hof. De regeling had een positief effect op het rendement van zonnepanelen. 

Met het verdwijnen van de terugdraaiende teller valt dit effect weg, waardoor de regering heeft besloten compensatie aan te bieden.

Wie komt in aanmerking?

Niet alleen circa 101.000 gezinnen die in 2020 zonnepanelen lieten installeren worden gecompenseerd. Ook circa 470.000 Vlaamse huishoudens die al zonnepanelen op hun dak hebben, komen in aanmerking voor de compensatie terugdraaiende teller.

Compensatie terugdraaiende teller

De regering biedt een bijdrage die ongeveer gelijk staat aan 5% rendement. Voor deze financiële tegemoetkoming wordt gekeken naar hoe lang huiseigenaren al hebben kunnen genieten van de terugdraaiende teller en of zij eerder andere premies of steun hebben ontvangen.

Voor eind januari 2021 maakt de regering per installatiejaar bekend hoeveel euro per kW geïnstalleerd vermogen zonnepaneeleigenaren ontvangen.

  • De 5% compensatiebijdrage wordt op basis van een gemiddelde installatie berekend. Dit percentage is vergelijkbaar met het rendement van het nieuwe subsidiesysteem vanaf 1 januari 2021. Hiermee stuurt de regering op een gelijke behandeling van eigenaars.
  • De regering houdt rekening met eventuele premies en steun die huiseigenaren in het verleden hebben ontvangen. Ook wordt gekeken naar hoe lang zij hebben kunnen genieten van de terugdraaiende teller.
Dak met zonnepanelen

Thuisbatterij met extra investeringssteun

De Vlaamse regering bekijkt ter aanvulling op de compensatie ook nog de mogelijkheid om de investeringssteun met 30% te verhogen. De verhoging geldt voor zonnepaneeleigenaren die ervoor kiezen om in de komende twee jaar te investeren in een thuisbatterij of warmtepompboiler. De regering wil de energietransitie hiermee een extra duw in de rug geven en overbelasting van het elektriciteitsnet voorkomen.

Er bestaan diverse regelingen waarmee het investeren in een batterij financieel interessanter wordt. Zo profiteer je van een verlaagd BTW-tarief van 6% als je woning ouder dan 10 jaar is. Je kan ook een thuisbatterij premie aanvragen van €250/Kwh met een maximum van €3.200 per aansluitingspunt. 

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een accu met een grote capaciteit die al je apparaten van stroom kan voorzien voor een bepaalde periode. De batterij, ook wel bekend als een thuisaccu, wordt meestal met zelf opgewekte zonnestroom geladen, waardoor de batterij feitelijk gratis stroom voor je bewaard.

Een thuisbatterij wordt vrijwel altijd gebruikt in combinatie met zonnepanelen. Grote kans dat je vaak niet thuis bent wanneer je zonnepanelen overdag zonne-energie produceren. Met een thuisaccu kan je deze stroom bewaren en in de avonduren gebruik maken van gratis energie. Je profiteert uiteindelijk van een nog lagere energiefactuur. Het kan zelfs zo zijn dat je helemaal zelfvoorzienend wordt!

Einde terugdraaiende teller

Het kan gebeuren dat zonnepanelen op sommige momenten meer elektriciteit leveren dan nodig. In dat geval wordt de overtollige stroom terug naar het elektriciteitsnet gestuurd. Het tegenovergestelde is ook mogelijk, bijvoorbeeld bij het afnemen van stroom op donkere dagen. In dat geval neem je juist elektriciteit van het net af.

Een elektriciteitsmeter meet de stroom die van en naar het net beweegt. De terugdraaiende teller beweegt in twee richtingen: de meterstand stijgt als er elektriciteit van het net wordt afgenomen én de meterstand daalt als er elektriciteit terug wordt geleverd. Je energiefactuur geeft hierdoor een beter beeld van de stroom die je moet afnemen ter aanvulling op je zonne-stroom.

Slimme digitale meters

Sinds juli 2019 worden er in Vlaanderen digitale meters geplaatst. Ook in Brussel en Wallonie is de keuze gemaakt om de oude terugdraaiende tellers te vervangen voor een slimmere variant. 

De digitale meter biedt veel meer voordelen dan de terugdraaiende teller, waardoor de keuze is gemaakt om deze uit te faseren. Dit betekent ook het einde van de terugdraaiende teller regeling voor eigenaars van zonnepanelen.

Via Solvari kom je eenvoudig in contact met deskundige zonnepaneleninstallateurs in je buurt! » Meer weten?Gerelateerde artikelen

Je interieur chique inrichten: 6 tips
donderdag 14 februari 2019

Je interieur chique inrichten: 6 tips

7 tips om jouw huis winterklaar te maken
maandag 27 november 2017

7 tips om jouw huis winterklaar te maken

Boeken in uw interieur gebruiken
maandag 07 maart 2016

Boeken in uw interieur gebruiken