Binnen 15 minuten een gasontploffing voorkomen? Doe de check hier!

Lisanne
Lisanne van Schaik
vrijdag 26 januari 2018, Geschatte leestijd 2min

De grote gasontploffing in Antwerpen laat ons zien dat de gevolgen van foutief gasgebruik niet te overzien zijn. Gas is onzichtbaar, je kan het hooguit ruiken,  dus goed om hier eens met de neus op de feiten gedrukt te worden. Hoe weet je bijvoorbeeld dat je thuisinstallatie nog veilig is? In dit blog delen we tips van expert Kris van Dingenen, technisch directeur bij Techlink, de federatie van elektrotechnici en (gas)installateurs.

In 2017 zijn er in België 24 gasontploffingen geweest, waarvan 14 bij woningen en 10 ontploffingen op andere locaties. Bij deze ontploffingen waren in totaal 33 gebouwen betrokken. Daarnaast vielen er 32 gewonden en 4 doden.

Wat veroorzaakt een gaslek of -ontploffing?

Gaslekken en -ontploffingen komen vaak voor bij installaties die oud zijn. Vroeger werd er nog gewerkt met installaties met kemp, een afdichtingsmateriaal op basis van vlas. Dit was altijd goed genoeg voor het oude stadsgas, omdat dit relatief nat was. Maar sinds het stadsgas is vervangen door droger aardgas, is de kemp uitgedroogd en niet meer gasdicht. Hierdoor blijft de gasleiding alleen nog gasdicht door de verf die erop zit. Het is op deze manier dus wachten tot het misgaat.

Een andere oorzaak van gaslekken en –ontploffingen is slecht uitgevoerd werk door onbekwame mensen, zoals doe-het-zelvers en verwarmingsinstallateurs met te weinig competentie”, stelt van Dingenen. “Vaak loopt het mis als ze het leidingsysteem willen veranderen. Ze denken dat ze zelf een aftakking of aansluiting naar een bijkomend gastoestel kunnen maken. Ook een gasvuur vervangen, laat je beter aan een professional over”.

Wist je dat? Je een hoger risico loopt als je installatie verouderd is en als je onvoldoende ventileert? Op deze manier bereikt het lek sneller de explosieve atmosfeer. Het enige wat dan nog nodig is, is een vonk.

Hoe kan je een gasontploffing voorkomen?

Stap 1. Zorg voor voldoende verluchting in de ruimtes waar gasleidingen zijn.
Stap 2. Laat regelmatig controles uitvoeren door een certificeerde installateur of erkende monteur.
Stap 3. Laat een gasdetectiesysteem plaatsen.
Stap 4. Ruik je een gasgeur? Laat dan direct je installateur of distributienetbeheerder komen.

Doe de check hier!

Ook kun je zelf een meting uitvoeren. Wat je hiervoor moet doen is alle gastoestellen uitzetten en  de stand van de gasmeter noteren. Noteer na 15 minuten opnieuw de stand en bereken het verschil. Dit getal moet je vermenigvuldigen met 4 om het verlies op uurbasis te bereken. Is het verschil groter dan 6? Dan is het verlies te groot en raden we je aan om een proffesional te laten komen.

Tip van Solvari: noteer alle cijfers nauwkeurig, ook de cijfers na de komma.

Veilige en duurzame oplossingen

Warmtepomp

Wil je nu zeker zijn van een veilige en duurzame oplossing? Een warmtepomp kan warmte opnemen uit lucht, water of grond. Deze warmte pompt de installatie vervolgens in een ruimte of in uw verwarmingssysteem.  Je kunt kiezen uit meerdere soorten warmtepompen, waaronder een lucht/lucht-warmtepomp, een lucht/water-warmtepomp en een water/water-warmtepomp. Verwarm uw huis duurzaam met een warmtepomp en bespaar tot wel 70% op uw kosten voor verwarming!

Zonnepanelen

Wil je nu zeker zijn van een veilige en duurzame oplossing én met vrijwel geen onderhoud duizenden euro's besparen? Neem dan zonnepanelen! Veel Vlamingen zijn geïnteresseerd in zonnepanelen. Dit is best logisch als je bedenkt dat je in 20 jaar maar liefst €16.000 kunt besparen. Als u investeert in zonnepanelen, profiteert u tientallen jaren van de door uzelf opgewekte energie. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu en verhoog je de waarde van je woning! Bent u ook enthousiast? Vergelijk zonnepanelen offertes van Vlaamse vakmannen bij u in de buurt. Ze helpen je graag.

Een veilige en duurzame oplossing in combinatie met de Renovatiepremie? Johan schreef een uitgebreide blog hoe je hiervoor in aanmerking komt!Gerelateerde artikelen