Zo bereidt u uw huis voor op het koude seizoen!
Ik geef het toe: het is veel te vroeg om over winterse kou te praten. Maar ik heb een goede reden. De herfst begint over een maandje en u moet uw woning op een aantal punten nalopen voordat het koud en donker wordt. U bent er in ieder geval op tijd bij.
Johan schreef in mei dit jaar een blog over hoe we het huis kunnen klaarmaken voor de zomer. Dit zijn de punten die u voor de herfst wat aandacht zou moeten geven.
We stoken niet voor de buren
Als we de jaarfacturen bekijken, dan is de energienota het hoogst. Dat komt doordat we in de winter de chauffage lekker hoog aanzetten. Natuurlijk wilt u niet dat uw buren zich aan uw muren kunnen warmen. Daarom zou u een aantal maatregelen moeten nemen nu het nog zomer is.
1. Controleer uw centrale verwarming
Weet u hoe oud uw cv-ketel is? Na ongeveer vijftien jaar wordt het tijd voor een nieuwe, omdat het apparaat dan gewoon versleten is. Het bij installateurs bekend dat september en oktober de maanden zijn waarin oudere ketels problemen gaan vertonen. De kans is dus groot dat u geen chauffage niet meer hebt of u onder een koude douche komt te staan.
Wees er dus op tijd bij om uw cv-ketel te vervangen. Wist u trouwens dat nieuwe ketels veel efficiënter zijn in gebruik? Als u benieuwd bent naar de (huur)kosten van een nieuwe cv-ketel, ontvang dan via Solvari gratis offertes van installateurs bij u uit de regio.
Ik wil gratis offertes ontvangen voor een nieuwe cv-ketel! »
2. Controleer de dakisolatie
Het is een angstig feit, maar u verliest 30% van de warmte in huis via het dak. De isolatiewaarde van uw woning wordt vooral verlaagd door de nok en de aansluiting van het dak op de gevel. Schakel dus op tijd de hulp in van de vakman om te voorkomen dat u meer stookt dan nodig is. Zo bespaart u op de energienota en kijkt u 's avonds zonder koude rillingen naar uw favoriete serie. Als u nieuwsgierig bent naar de isolatiemogelijkheden van uw dak, dan kunt u gratis offertes aanvragen bij onze isolatiespecialisten.
Ik wil gratis offertes ontvangen voor dakisolatie! »
3. Controleer naden en kieren
Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel. Dat geldt ook voor isolatie. Grote muuroppervlakten kunnen nog zó goed geïsoleerd zijn; als er warmte via (kozijn)naden en (deur)kieren verloren gaat, dan bespaart u niet maximaal.
Dat kunt u heel gemakkelijk tegengaan. Met tochtstrippen bijvoorbeeld. Ze kunnen u helpen 'bewegende elementen' af te sluiten, zoals ramen en deuren. Aan buitendeuren kunt u nog een tochtborstel bevestigen. Voor 'vaste elementen' gebruikt u liever siliconenkit om kieren te dichten, bijvoorbeeld kieren tussen de muur en het kozijn.Tochtstrippen, -borstels en siliconenkit zijn gewoon verkrijgbaar bij uw bouwmarkt.
Vergeet u niet de naden van de briefplaat, de kier onder de vensterbank en de gaten van het leidingwerk in de meterkast mee te nemen? Want we stoken uiteindelijk niet voor de buren, natuurlijk.
Zet de ramen wijd open
“Isoleren, warmte vasthouden en besparen”. Tot nu toe is dat een beetje de strekking. Onthoud wel dat u zeker met regelmaat de ramen wijd open moet zetten. Vooral als u een goed geïsoleerde woning heeft.
Tijdens de wintermaanden is een goed binnenklimaat onmisbaar. Maar door te ademen, te douchen en te koken, verslechtert de luchtkwaliteit en wordt het vochtiger in huis. Dat is slecht voor de gezondheid, omdat de kans op schimmels toeneemt. Verfris de ruimtes in huis door regelmatig te luchten. Zo dringt u vochtigheid terug en gaat u schimmelvorming tegen.
Maar dat duurt niet lang.
Het effect van een kwartier luchten is namelijk na een half uur al verdwenen. Het is daarom verstandig om uw huis van ventilatie te voorzien, zodat er steeds een toestroom van frisse lucht is. Wilt u weten hoe dat bij u thuis gerealiseerd kan worden? Onze specialisten vertellen het u graag!
Ik wil gratis offertes ontvangen voor een nieuw ventilatiesysteem! »
Bespaar tijdens de donkere dagen
De dagen worden korter. Dat betekent dat het eerder donker wordt. We zullen de lampen eerder aanzetten, zodat ze langer branden. Als u snel wilt besparen, vervang dan gloeilampen voor spaar- of ledverlichting. Hoe eerder, hoe beter.
Daar moet u alleen wel geld voor hebben, want het is bijzonder prijzig om alle lampen tegelijkertijd te vervangen. Begin dus klein. Stel uzelf eerst de vraag waar in huis u het meeste tijd doorbrengt en waar de lampen het langst branden. Herhaal dat trucje een aantal keer en voordat u het weet, zult u volledig zijn overgestapt. Dat scheelt in de energiekosten.
Kortere dagen betekent natuurlijk dat het eerder donker wordt. Daardoor zetten we eerder de lampen aan en branden ze ook langer. Als u snel wil besparen, dan vervangt u de gloeilampen door spaar- of ledlampen. Hoe eerder, hoe beter.
Dus voordat het najaar begint: isoleer, ventileer en vervang. Dan woont u goedkoper en gezonder. Dat willen we toch allemaal?