Bereid je tuin voor op het najaar

Solvari
Solvari Blog
donderdag 20 september 2018, Geschatte leestijd 2min

Het is eind september, en dat betekent dat de zomer langzaam ten einde komt. De tuin moet voorbereid worden op de koudere periodes die eraan komen. Toch kunnen we ook in het najaar nog een aantal heerlijke dagen verwachten. Dan wil je natuurlijk nog optimaal genieten van je tuin. Denk hierbij o.a. aan het gazon, de planten en jouw tuinmeubelen. Met deze tips maak je jouw tuin herfstklaar!

Tips voor de perfecte herfsttuin

In het najaar vallen de eerste bladeren van de bomen is de kans groot dat de  tuin er wat verlaten bij ligt. Maar geen nood; met onderstaande tips geniet je nog volop van de herfst tuin en zorg je ervoor dat de je tuin klaar is voor de winter!

Het gazon

Nu het najaar in aantocht is, wordt het tijd om het gazon voor de laatste keer te maaien. Maar waar moet je precies op letten? Lees het hieronder:

  • Het begin van de herfst is het meest ideale moment om het gazon te zaaien. Zo vul je kale plekken of beschadigingen op. De reden waarom dit zo goed groeit is doordat er veel regen valt, maar de grond nog warm is van de zomer. Een sterke grasmat is het resultaat!
  • Maai het gras niet al te kort. Wanneer het gras te kort is, ontstaat er namelijk onkruid en mos gedurende het najaar en de winter.
  • Maak de maaier schoon na deze laatste maaibeurt. Op deze manier is de grasmaaier alvast klaar voor het volgende voorjaar.
  • Hark het blad regelmatig van het gazon af, laat het niet te lang liggen. Wanneer het gazon te weinig licht en lucht krijgt, ontstaat er onkruid en mos.

De planten

Voordat het najaar begint, zijn er een aantal maatregelen die je kunt treffen als het gaat om jouw planten:

  • Heb je planten die te groot zijn? Of wil je ze naar een andere plek verhuizen? Daar leent deze periode zich uitstekend voor! Snoei daarnaast ook de uitgebloeide planten terug.
  • Verbeter de kwaliteit van de bodem door er compost door te werken.
  • Niet alle planten zijn vorstbestendig. Die moeten beschermd worden tegen de koude winter. Dek daarom vaste planten af met bijvoorbeeld bladeren of compost.
  • Haal vorstgevoelige planten naar binnen of zet ze op een beschutte plek.
  • Dit is ook de geschikte periode om voorjaarsbloembollen in de grond te plaatsen.

Tuinmeubelen onderhouden in een herfsttuin

Ook tuinmeubelen hebben wat extra onderhoud nodig voordat we het najaar ingaan. Hoe dit precies in zijn werk gaat is volledig afhankelijk van het materiaal van je tuinmeubelen. Houten tuinmeubelen hebben namelijk een hele andere behandeling nodig dan bijvoorbeeld plastic tuinmeubelen. Hieronder leggen wij uit waar je op moet letten.

Houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen moeten zowel in het voorjaar als najaar goed onderhouden worden. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen klein onderhoud en groot onderhoud. Klein onderhoud is het schoonmaken van houten tuinmeubelen met bijvoorbeeld een natte doek en een sopje van water en zeep.

Groot onderhoud wordt gedaan met het behulp van olie of beits. Voordat je deze beschermlaag op je meubels gebruikt, moet je eerst het meubilair licht opschuren. Op die manier verwijder je ook eventuele krassen. Vervolgens maakt u het meubilair schoon met een vochtige doek en breng je de olie of beits aan. Daarna kun je het tuinmeubilair opbergen voor de winter.

RVS tuinmeubelen

RVS is een makkelijk te onderhouden materiaal soort en is daarnaast erg duurzaam. Vuil hecht zich niet snel aan dit materiaal. Toch is het handig om de meubels schoon te maken met een natte doek en een sopje voordat je ze de hele winter binnen zet. Zo heb je in het voorjaar weer prachtige tuinmeubelen om buiten te zetten!

Aluminium tuinmeubelen

Ook aluminium is een erg onderhoudsarme materiaal soort. Voordat je de aluminium tuinmeubelen weer opbergt, is het voldoende om ze schoon te maken met een doek. Wanneer er nog vlekken zichtbaar zijn kun je een sopje maken van water en zeep en dit sopje inwrijven met een zachte borstel.  

Is jouw tuin al klaar voor de herfst?