Bamboevloer – het beste alternatief voor traditioneel hardhout

Jorrin
Jorrin Bruil
woensdag 10 augustus 2016, Geschatte leestijd 1min

Het groeit razendsnel, is enorm sterk, erg mooi en bovendien duurzaam. Ik heb het over bamboe. De vraag naar traditioneel hardhout is erg groot en dit oosterse materiaal is de ideale vervanger. Bamboe wordt onder andere gebruikt voor meubels, servies en natuurlijk de windgong, maar wist u bamboevloeren ook bestaan?

Wat is bamboe?

Bamboe kan erg snel groeien en het is erg sterk. Hierdoor is het een goed alternatief voor de traditionele houtsoorten. Ondanks dat het er niet heel erg op lijkt is bamboe een grassoort. De stengels beginnen groen en verhouten naarmate de plant ouder wordt. Als grassoort groeit bamboe veel sneller dan hout. Het kost slechts 5 jaar voordat bamboe volgroeid is. Hierna kan het al gekapt worden. Bij traditionele houtsoorten kost het 20 tot 120 jaar voordat de boom volgroeid is.

Moso® Bamboe

Moso® Bamboe (reuzenbamboe) is de meest gebruikte bamboesoort voor vloeren en plaatmateriaal. De stengel kan meer dan een meter per dag groeien en in 40 tot 50 dagen kan de stengel een lengte van 24 meter bereiken. De bamboestengel kan geoogst worden zonder dat herplanting nodig is. Zodra bamboe gekapt is blijft het wortelstelsel volledig intact. Dit is goed voor de bodem, omdat de wortels de aarde bijeenhouden. Hierdoor wordt erosie voorkomen. Ook dit is weer beter voor het millieu!

Duurzaamheid van bamboe

Een duurzaam oogstbos wordt jaarlijks voor 20% gekapt, zodat alle bamboe de kans krijgt om te volgroeien. Bamboe is na ongeveer 5 jaar volgroeid en dit ook de beste leeftijd om bamboe te oogsten. Bamboe heeft daarnaast weinig last van insecten en het gebruik van insecticide is dan ook niet nodig. Een bamboebos kan daarnaast tot wel 70% meer koolstof uit de lucht filteren dan een bos met hardhoutbomen. Al deze factoren zorgen ervoor dat de koolstofuitstoot bij de productie relatief laag is.

Bamboevloer

Bent u op zoek naar een nieuwe vloer, maar wilt u iets wat duurzaam en goed betaalbaar is? Met een bamboevloer haalt u een sterk en stijlvol alternatief voor een standaard parketvloer, pvc vloeren en houten vloeren in huis. De sfeer van een bamboevloer wordt bepaald door het patroon en de kleur. U heeft de keuze uit een verticaal of horizontaal patroon.

De voordelen van een bamboevloer:

  • De hardheid van bamboe is vergelijkbaar met eikenhout.
  • Bamboe is duurzaam en ecologisch verantwoord.
  • Schimmelwerend.
  • Verschillende looks waar u uit kunt kiezen.
  • Bamboe is goed betaalbaar.
  • Een bamboevloer krimpt nauwelijks en zet bijna niet uit.

De nadelen van een bamboevloer:

  • De kleur van bamboe is achteraf moeilijk te veranderen.
  • Chemische gassen bij bewerking (afhankelijk van manier van bewerken).
  • Het trekt panda’s aan?

Bent u geïnspireerd geraakt door deze blog en wilt u graag een nieuwe (bamboe) vloer laten leggen? Vergelijk gratis offertes bij verschillende vloerspecialisten.

Vergelijk gratis offertes voor vloeren! »