Alles wat je moet weten over spouwmuurisolatie

Dennis
Dennis van Es
vrijdag 01 juli 2016, Geschatte leestijd 2min

Is jouw energieverbruik thuis te hoog? Dan kan het zomaar zijn dat jouw woning niet goed geïsoleerd is. Het isoleren van je woning heeft meerdere voordelen. Je huis blijft namelijk warmer in de winter en een stuk koeler in de zomer. Dit helpt je om flink te besparen op jouw energiekosten.

Er zijn verschillende mogelijkheden wanneer het gaat om het isoleren van jouw huis. Spouwmuurisolatie is er daar één van. Wat is spouwmuurisolatie, welke voordelen zijn er en kan jouw woning spouwmuurisolatie gebruiken? Lees hier alles wat je moet weten over spouwmuurisolatie!

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuren bestaan uit twee muurdelen met een tussenruimte van zo’n 7 tot 9 centimeter. De ruimte die zit tussen de twee aan elkaar bevestigde muren wordt een spouw genoemd. Spouwmuren komen veel voor in België omdat ze vochtwerend zijn, wat ideaal is met het Belgische klimaat. Een nadeel van spouwmuren is dat ze niet goed isoleren. Hierdoor verliest jouw woning warmte in de winter en wordt jouw woning sneller warm in de zomer.

Het is gelukkig mogelijk om spouwmuren te isoleren. Wanneer je jouw spouwmuur laat isoleren, worden er kleine gaatjes in de voegen gemaakt. Door deze gaatjes wordt het isolatiemateriaal de spouw in gespoten. Spouwmuurisolatie kun je het beste over laten aan specialisten. Sommige isolatiematerialen kunnen namelijk schadelijk zijn als je ze verkeerd toepast.

Het isoleren van spouwmuren is een ingreep waar je weinig rommel van krijgt. Spouwmuurisolatie kan binnen een dag gerealiseerd worden, zodat jouw woning aan het eind van de dag gelijk goed geïsoleerd is.

De voordelen van spouwmuurisolatie

Er zitten meerdere voordelen aan het isoleren van spouwmuren. Wij hebben een aantal voordelen voor jou op een rij gezet.

U bespaart op uw energierekening

Spouwmuurisolatie is een van de voordeligste manieren om te besparen op jouw energierekening. De isolatie houdt de warmte in jouw huis beter vast, waardoor je energierekening flink omlaag kan gaan. Bij een gemiddelde tussenwoning kun je al gauw €200,- per jaar besparen!

Milieuvriendelijk

Dat je flink bespaart op energiekosten is natuurlijk goed voor jouw portemonnee. Maar ook voor het milieu is dit een groot voordeel. Je gebruikt namelijk een stuk minder energie om jouw huis warm te houden. De materialen die gebruikt worden zijn tevens niet schadelijk voor het milieu.

Het hele jaar door genieten

Wanneer je denkt aan isolatie, denkt je waarschijnlijk aan een warmer huis in de winter. Maar niet alleen in het koude seizoen heb je voordeel van spouwmuurisolatie. In de zomer blijft jouw huis namelijk een stuk koeler. Zo heb je het hele jaar door plezier van spouwmuurisolatie.

Het is niet zichtbaar

Hoewel er bij het isoleren van spouwmuren isolatiemateriaal door de muur wordt ingespoten, is er na de ingreep niks meer van te zien. Er is namelijk geen achterblijvende schade met de technieken die worden gebruikt. De buitenmuur blijft er dus mooi uitzien, alleen isoleert hij een pak beter.

Subsidie

Het isoleren van spouwmuren is een investering die zichzelf terugverdiend. Hoewel het een effectieve en voordelige vorm van isolatie is, vergt het wel een investering. Er zijn gelukkig soms mogelijkheden om in aanmerking te komen voor een subsidie. Bent jij benieuwd of je in aanmerking komt voor een subsidie? Kijk dan op deze pagina om erachter te komen of er in jouw gemeente een subsidie geldt.

Kan jouw woning spouwmuurisolatie gebruiken?

Spouwmuren werden voor 1920 nog niet gebruikt. Na 1980 werd het isoleren van spouwmuren vaak standaard gedaan bij de bouw van een woning. Als jouw huis tussen 1920 en 1980 is gebouwd, dan kan het zo zijn dat je een spouwmuur hebt die niet geïsoleerd is. Je kunt ook naar de dikte van jouw muur kijken om erachter te komen of je wellicht een spouwmuur hebt. Spouwmuren zijn namelijk altijd minimaal 24 centimeter dik.

Zijn jouw spouwmuren niet geïsoleerd en wilt je aanzienlijk besparen op jouw energierekening? Via Solvari kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Zo kom je in contact met tot wel vijf specialisten uit jouw regio!

Ontvang gratis offertes voor spouwmuurisolatie! »