Aanpassingspremie voor ouderen

Kehly
Kehly Spek
donderdag 18 oktober 2018, Geschatte leestijd 2min

Ben jij al wat op leeftijd en wil je zo lang mogelijk in jouw eigen woning blijven wonen? De Vlaamse overheid voorziet mensen op leeftijd van een aanpassingspremie. In deze blogpost ontdek jij wanneer je recht hebt op een aanpassingspremie en wie hiervoor in aanmerking komt. Daarnaast krijg je de beste tips voor de ideale woning voor ouderen.

Aanpassingspremie: wat houdt dat eigenlijk in?

Eigenlijk is het heel simpel: de aanpassingspremie is voor mensen die zich niet meer goed kunnen verplaatsen in hun eigen woning. De ideale woning voor ouderen is vaak namelijk gelijkvloers. Maar niet elke oudere heeft dit en verhuizen op deze leeftijd zien ze vaak ook niet zitten. Vandaar de aanpassingspremie; deze premie helpt ouderen met een financieel steuntje in de rug.

Wie komt in aanmerking voor deze premie?

Ben jij of heb jij een gezinslid van minstens 65 jaar oud? Grote kans dat jij dan recht hebt op een aanpassingspremie. Het is belangrijk dat de woning toegankelijker is voor de oudere in kwestie. Voor het aanvragen van de aanpassingspremie mag het gezamenlijke inkomen niet hoger zijn dan 30.640€ per jaar (+ 1.600€ per persoon ten laste). Zij houden hierbij  rekening met het inkomen van drie jaar geleden.

Aanpassingspremie

Hoeveel is deze premie?

Deze premie bestaat uit twee onderdelen: zo heb je ‘technische installaties en onderdelen’ en ‘verbouwingswerken die de woning veiliger en beter toegankelijk maken’. De premie bedraagt per onderdeel steeds 50% van de som van de goedgekeurde facturen incl btw. De premie kan nooit meer dan 1.250€ per onderdeel bedragen, ook al is het factuurbedrag hoger dan 2.500€.

Hoe vraag ik het premie aan voor mijn woning?

Als je aanpassingswerken zijn gedaan, kun je een aanvraag  doen voor de aanpassingspremie bij het kopje documenten. De facturen mogen op de aanvraagdatum niet ouder zijn dan een jaar en moeten meer bedragen dan 1.200€ inclusief btw. Als deze zijn verzonden, ontvang je zo snel mogelijk een ontvangstmelding en nemen ze deze in behandeling. Wonen-Vlaanderen heeft een termijn van maximaal drie maanden om een beslissing te nemen over jouw aanvraag. Heb je binnen drie maanden nog niks gehoord? Of ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je beroep aantekenen binnen één maand.

De ideale woning voor ouderen

  • De ideale woning voor ouderen is gelijkvloers, natuurlijk zijn er altijd mogelijkheden tot een traplift als je een trap in je woning hebt.
  • Op plekken zoals het toilet en badkamer is het extra fijn om veiligheidssteunen te hebben. Misschien zijn ze nu nog niet nodig maar later vaak wel.
  • Je buiten en binnendeuren verbreden, is ideaal voor het gebruik met rolstoel of eventuele rollator. Bij Solvari vind je de beste specialisten voor ramen en deuren bij jou in de regio. Houd wel rekening met wat drempels waar je achter vast blijft kan blijven zitten.
  • Voor rolstoelgebruikers is het erg prettig als het keukenaanrecht een stuk lager is, zo kunnen ze overal goed bij.

Woont er een oudere bij jou in? Ouders of grootouders bijvoorbeeld? Ook dan kun je een aanpassingspremie aanvragen.