7 tips waar je aan moet denken als je een veranda gaat bouwen

Sharely
Sharely Winkel
donderdag 05 april 2018, Geschatte leestijd 3min

Een veranda laat je niet elk jaar bouwen, waardoor de kans groot is dat je niet weet waar je op moet letten. En dit terwijl het een serieuze investering is. Deze blogpost biedt jou een helpende hand met 7 tips waar je aan moet denken als je een veranda gaat bouwen!

Denk na over de functie van de veranda

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat er voor elke functie een veranda is. Bepaal daarom voordat je het laat bouwen, welke functie het gaat krijgen. Aangezien je leefsituatie kan veranderen, is het goed om er rekening mee te houden dat de functie van je veranda ook kan veranderen. Als je nu jonge kinderen hebt, kan het een andere functie hebben dan wanneer ze ouder zijn. Je kan je veranda gebruiken als extra leefruimte, om extra schaduw te creëren in de zomer, om je planten te laten overleven in de winter of als een plek waar je tot rust kan komen.

Bekijk de stand van de zon

Bekijk hoe de zon staat ten opzichte van jouw tuin en pas de bouw van je veranda hierop aan. Als je tot in de late zomeruren wil genieten van de zon, laat je de veranda bouwen met het zicht op de zon. Hou daarbij wel rekening met het feit dat dit de warmste oriëntering is voor je veranda. Als je dit niet wil, kies je voor een andere oriëntering.

Hou rekening met het fundament

De ondergrond waarop de veranda staat moet stevig zijn. Let bij prijsafspraken daarom goed of de funderingswerken bij de prijs zijn inbegrepen, of de verandabouwer dit zelf uitvoert, of er leidingen in de weg zitten en of er een vochtscherm is voorzien. Zo zorg je ervoor dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Bepaal welk materiaal je gaat gebruiken

Veranda’s kunnen in veel verschillende materialen gebruikt worden. Afhankelijk van jouw voorkeur en je budget maak je een keuze. Elke materiaalsoort heeft zijn voor- en nadelen. Hout en ijzer geven een warme of stijlvolle uitstraling, maar vragen om veel onderhoud in tegenstelling tot pvc en aluminium.  

Maak een bewuste keuze voor de beglazing

Naast de keuze voor het materiaal, moet ook de keuze gemaakt worden voor de beglazing van een veranda. Kies je voor dubbelglas? Dan heb je vaak nog een elektrische zonwering nodig, zodat je veranda geen broeikas wordt.  Daarnaast kan je ook kiezen voor hoogrendementsglas. De prijs hiervan is een stuk hoger, maar zorgt wel voor een aangename temperatuur. Hierdoor is het in de zomer niet te warm en in de winter niet ijskoud.

Isoleer en ventileer je veranda

De ideale temperatuur bereik je niet enkel door glasisolatie.  Het is ook belangrijk om de vloer te isoleren om opwarming in de zomer en warmteverlies in de winter tegen te gaan. Ook ventilatie is onmisbaar in je veranda. Dit zorgt voor een goede luchtkwaliteit en voorkomt vochtproblemen. Een vochtige en warme omgeving is ideaal voor schimmelgroei en dat is slecht voor je gezondheid! Daarom is het het beste als je het ventilatiesysteem doorvoert in je hele huis.

Regels voor het bouwen van je veranda

De regel is dat je niet zomaar je woning mag uitbreiden. Ook een veranda is een uitbreiding. Je bent in elke situatie verplicht om een aanvraag te doen bij de gemeente. De meest eenvoudige aanvraag is de meldingsplicht. Hiervoor hoef je alleen bij de gemeente aan te geven dat je een veranda laat bouwen. Dat geldt alleen als de veranda aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • de veranda mag niet hoger zijn dan 4 meter vanaf de grond
  • het mag het aantal woongelegenheden niet veranderen
  • de uitbouw van je woning mag niet meer zijn dan 40 vierkante meter.
  • in je achtertuin moet de veranda minstens 2 meter van de perceelsgrens blijven en in de zijtuin minstens 3 meter. Deze mag wel geraakt worden als de veranda tegen een aanpalend pand gebouwd wordt mits je de bestaande scheidingsmuur niet wijzigt.

Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, moet je een stedenbouwkundige vergunning met uitgebreide of eenvoudige dossiersamenstelling aanvragen. Dit is afhankelijk van of er een architect aan te pas moet komen voor de stabiliteitswerken van de veranda.

Vergelijk verschillende verandabouwers met elkaar

Kan jij na het lezen van voorgaande tips niet wachten om je veranda te laten bouwen? Via de website van Solvari kan je gratis en vrijblijvend verschillende verandabouwers met elkaar vergelijken. Hierdoor kies je een specialist die geschikt is voor jouw persoonlijke situatie en kan je tot wel 40% besparen!  Gerelateerde artikelen