7 tips om jouw huis winterklaar te maken
In september schreef Johan al de blog 7 tips om uw huis herfstklaar te maken. Inmiddels is het bijna december, de hoogste tijd dus om je woning winterklaar te maken. Een goede voorbereiding voorkomt namelijk onaangename verrassingen. In deze blog delen we 7 tips om jouw huis winterproof te maken!
1. Isoleer je woning
De verwarming draait op volle toeren en toch zijn er bepaalde plaatsen in het huis die je maar niet op een aangename temperatuur krijgt. Klinkt dit herkenbaar? Dat kan kloppen want tot wel 25% van de warmte in een slecht geïsoleerde woning gaat verloren via het dak. 19% van de woningen in België is anno 2017 nog niet voorzien van dakisolatie. En dit terwijl er nog steeds een premie is voor mensen die investeren in dakisolatie.
Wist je dat je de energiefactuur met ongeveer 30% kunt verlagen door je dak te laten isoleren?
2. Zonnepanelen bedekt met sneeuw? Laat maar liggen!
Is er sneeuw op je zonnepanelen is gevallen? Geen probleem! Door de korte dagen in combinatie met het zwakke en weinige zonlicht is het rendementsverlies zeer laag. Daarnaast kun je de panelen te beschadigen bij het verwijderen van de sneeuw, om nog maar niet te hebben over de veiligheidsrisico’s die samen gaan met je in de winter op een dak te begeven. Sinds kort kun je via Solvari ook gratis offertes ontvangen en vergelijken voor onderhoud en reparatie van je zonnepanelen.

3. Het nut van een zonneboiler in de winter
Zonneboilers zijn in een regenland als België een interessante investering. Een zonneboiler werkt namelijk ook met diffuus licht (dit is wanneer de zon door de wolken heen schijnt). De nieuwe generatie zonneboilers is hierdoor minder afhankelijk van de buitentemperatuur. Ze warmen sneller op en bieden een hoger rendement bij temperatuurverschillen. Dus ook wanneer het ijskoud buiten is en er maar een klein zonnetje is maakt de zonneboiler voldoende warmte aan!
Wist je dat: een tweejaarlijks onderhoud van het centraal stooktoestel van je verwarmingsinstallatie verplicht is? Contacteer hiervoor tijdig een erkende installateur!
4. Laat de schoorsteen vegen
Mocht je de schoorsteen afgelopen zomer nu niet hebben gebruikt laat deze dan controleren want hij kan verstopt zijn. Laat daarom je schoorsteen vegen of inspecteren door een schoorsteenveger voor gebruik. Zo voorkom je schoorsteenbrand en weet je zeker dat je er veilig en knus bijzit.

5. Stel de thermostaat opnieuw in
Stel de thermostaat in op de winterregeling. De meeste moderne thermostaten zullen automatisch overschakelen maar een extra check kan nooit kwaad.
6. Sluit buitenkranen af
Buitenkranen zijn vaak het eerste slachtoffer van de vorst. Je kunt het best de buitenkranen afsluiten hiermee voorkom dat je waterleidingen bevriezen en uiteindelijk barsten.
.jpg)
7. Kies voor zuinige verlichting
Met korte en donkere winterdagen staan de lampen bijna de hele dag aan. Zorg ervoor dat je je oude gloeilampen zo veel mogelijk vervangt door spaar- of ledlampen. Dat scheelt meteen op je energierekening.
Wist je dat? Bij ledlampen is er slechts 10% van de elektriciteit nodig om dezelfde hoeveelheid licht te leveren als een gloeilamp?
Als alles aan de buitenkant van uw huis klaar is, vergeet dan vooral uw interieur niet! Niks lekkerder dan binnen genieten van een warm en knus sfeertje terwijl het buiten stormt en regent. Op zoek naar inspiratie? Kijk dan eens op het onderstaande Pinterestbord!
Veel plezier met je winterse interieur!