7 tips om uw huis herfstklaar te maken

Johan
Johan Hazenbroek
woensdag 27 september 2017, Geschatte leestijd 2min

Nog even en dan kleurt de omgeving oranje en neemt de temperatuur langzaam af. Dan is het zeker: de herfst is begonnen! Kortom, de hoogste tijd om uw woning herfstklaar te maken en eventuele schade voorkomen. In deze blog delen we 7 tips om uw huis herfstproof te maken!

De najaarsstorm kan flinke schade als gevolg hebben. Tevens weten we dat in dit seizoen meer regen valt dan in de rest van het jaar. Zorg ervoor dat u hierop ingesteld bent en tref de juiste maatregelen om te voorkomen dat, ook als u van huis bent, uw woning aangetast wordt.

1. Zet tuinmeubels en decoratie vast

Staat uw schutting of terrasoverkapping stabiel? Heeft u uw tuinmeubilair opgeborgen? Is de trampoline van de kinderen vastgezet of zelfs in de schuur gezet? Voorkom dat tuinelementen gaan ‘dansen’ in de storm en zich verplaatsen naar de tuin van uw buren of voor vernieling zorgen.

2. Snoei de bomen

In de herfst kan het flink stormen. Losse takken kunnen daardoor behoorlijke schade veroorzaken aan uw woning. Snoei uw bomen en struiken dus op tijd voordat ze een raam inslaan of bijvoorbeeld uw auto beschadigen. Tip: gebruik alles wat uit de boom valt ter decoratie.

Decoreer uw huis uit eigen tuin


3. Maak de dakgoot schoon

Zorg ervoor dat het water in uw dakgoten kan blijven doorstromen door uw goot schoon te maken van die partij bladeren die van de bomen blijft vallen. Door dit bij te houden kunt u schade aan uw dak en goot voorkomen - zeker als het gaat vriezen.

Maak uw dakgoot bladvrij


4. Het dak op losse dakpannen checken

Controleer of u losse dakpannen heeft en zet ze, indien nodig, vast. Zo voorkomt u lekkages en schade. Last van hoogtevrees? Een erkende dakspecialist biedt de oplossing en kan u met zekerheid zeggen wat er moet gebeuren.

5. Schoorsteen klaar voor gebruik maken

Wij snappen dat u de afgelopen zomer uw schoorsteen niet heeft gebruikt, tenzij u graag ‘s avonds geniet van knisperend hout in de late uurtjes. Mocht u de schoorsteen niet hebben gebruikt laat deze dan controleren want hij kan verstopt zijn. Misschien heeft u een vogel geholpen bij het uitbroeden van haar jong of zijn er roetresten van de vorige winter die voor verstopping zorgt. Laat daarom uw schoorsteen vegen of inspecteren door een schoorsteenveger voor gebruik. Zo voorkomt u schoorsteenbrand en weet u zeker dat u er veilig en knus bijzit.

Geniet van uw openhaard: veeg de schoorsteen


6. Warmte binnenhouden met isolatie

Is uw woning al goed geïsoleerd? Een goed geïsoleerde woning bespaart energie en daarmee de kosten van uw energiefactuur. Ook ontsnapt warmte niet naar buiten en komt er geen koude lucht van buiten binnen. Met spouwmuurisolatie bespaart u al 500 euro per jaar. En nog mooier: spouwmuurisolatie wordt binnen 1 dag gedaan, zonder rommel in huis.

7. Bescherm uw woning tegen nattigheid 

Het typische herfstweer bestaat uit: flinke storm, koude temperatuur én regen. Dankzij de vorige tips heeft u al rekening gehouden met de temperatuur en de najaarsstorm. Regenval zorgt voor vochtige muren en vocht is schadelijk voor uw woning én voor uw gezondheid! Een vochtbestrijder kan uw woning controleren op vocht en deze verhelpen waar nodig. Denk ook goed aan de ventilatie van uw woning voor een constante toestroom van frisse lucht. Plaats bijvoorbeeld een ventilatierooster!

Als alles aan de buitenkant van uw huis klaar is, vergeet dan vooral uw interieur niet! Niks lekkerder dan binnen genieten van een warm en knus sfeertje terwijl het buiten stormt en regent. Op zoek naar inspiratie? Lenneke schreef een blog met inspiratie en tips om de herfst in huis te brengen.Gerelateerde artikelen