6 tips om uw woning te verwarmen én energie te besparen

Johan
Johan Hazenbroek
woensdag 18 oktober 2017, Geschatte leestijd 2min

Ondanks dat het weer nog schommelt, is het toch echt herfst! Naarmate het kouder wordt, slingeren we de verwarming weer aan, houden we de kou graag buiten en maken het binnen warm en gezellig. Maar verwarmen klinkt ook als extra kosten maken. In deze blog delen we 6 tips om uw woning te verwarmen én te besparen. Een win-winsituatie wat ons betreft!

1. Stook niet onnodig 

Verwarm enkel de ruimte waar u op dat moment aanwezig bent. Houd uw tussendeuren gesloten om warmte beter vast te houden. Zo stookt u niet onnodig en daar kunt u tot wel 240 euro per jaar mee besparen.

2. Geef uw radiatoren de ruimte

Zorg ervoor dat uw radiatoren hun warmte goed kwijt kunnen. Plaats dus geen banken of lange gordijnen voor de radiatoren. Luchtige doorkijkgordijnen kunnen natuurlijk wel, maar voorkom grote objecten voor uw radiatoren. Als u radiatoren de ruimte geeft, kunt u tot 80 euro per jaar besparen.

TIP: ontlucht uw radiatoren. Als er lucht in de radiatoren zit warmen deze minder goed op. Regelmatig uw radiatoren ontluchten is de moeite waard!

3. Zorg voor lekkere plaids en dekens

Wij kruipen maar al te graag onder een lekker deken met een koffie, thee of - als we het echt bont maken - met een grote mok warme chocolademelk. Dat knusse gevoel past bij het najaar en is iets waar enkele collega’s naar uitkijken. Liefst met een goed boek. Met dekens heeft u het veel minder snel koud en hoeft u de verwarming minder hoog te zetten.

4. Draag pantoffels

Door pantoffels te dragen heeft u minder last van een mogelijk koude vloer, waardoor u de verwarming minder hoog hoeft te zetten. Natuurlijk kunt u ook uw vloer isoleren zodat er minder koude lucht via de vloer uw huis binnenkomt. Of misschien zelfs vloerverwarming laten plaatsen, zodat u altijd een verwarmde vloer heeft en uw woning gelijkmatig verwarmd. Vloerverwarming is efficiënt en bespaart kosten.

Kunt u op dit moment geen grote investering doen, kies dan voor comfortabele pantoffels (in bijvoorbeeld leuke vormen!).

5. Zet uw thermostaat op constante temperatuur

Zet uw thermostaat op 15 graden als u overdag niet thuis bent. Door dit te doen voelt uw woning niet ijskoud aan als u thuiskomt en bespaart u gemiddeld 140 euro per jaar. Dat is een minimale moeite voor een maximale besparing!

TIP: in minder goed geïsoleerde huizen moet de cv-ketel ‘s nachts doorwerken als u de thermostaat niet verlaagt. Ook hier geldt dat 15 graden de temperatuur is waarmee u de warmte constant houdt en daardoor bespaart als u slaapt.

6. Optimaal besparen door woningisolatie

We kunnen het niet vaak genoeg delen dat u met woningisolatie honderden euro’s per jaar kan besparen. Isoleren zorgt ervoor dat u geen warmte naar buiten laat ontsnappen en daardoor op uw energiefactuur bespaart. Zo stookt u niet voor de hele buurt! Ook profiteert u van een koel huis in de zomer dus een win-win voor zowel het voorjaar als het najaar.

Als u nu isoleert profiteert u tevens van premies* die volgend jaar helaas minder worden per m2. Zo ontvangt u al 6€ premie per vierkante meter spouwmuurisolatie. En om het nog aantrekkelijker te maken hebben wij een isolatie-winactie waarbij u 250€ korting kunt winnen! Dat is dus optimaal besparen!

Benieuwd naar alle premies? Orin schreef een blog over alle premies in Vlaanderen. Heeft u de herfst in huis gehaald? Lenneke schreef een blog met herfstinspiratie voor in en om het huis. Helaas hebben we afscheid moeten nemen van tropische zomertemperaturen en kunnen we in het najaar meer regen verwachten. Herken vochtproblemen in huis en voorkom ze op tijd.Gerelateerde artikelen