6 premies voor het renoveren en verduurzamen van je woning in 2021

Sharon
Sharon van Dijk
Thursday 25 February 2021, Geschatte leestijd 2min

Er zijn veel manieren om je woning te renoveren en verduurzamen. Denk aan zonnepanelen, isolatie, nieuwe ramen en deuren of dakwerken. Het investeren in duurzame maatregelen is vaak gunstiger dan geld op je spaarrekening laten staan. Er zijn in Vlaanderen diverse premies beschikbaar om het verbeteren van je woning nóg aantrekkelijker te maken. Wij hebben ze allemaal voor je onder elkaar gezet!

Premie zonnepanelen

Vanaf 1 januari 2021 t/m 31 december 2024 kom je in aanmerking voor een premie wanneer je zonnepanelen neemt. De premie geldt vier jaar, maar wordt ieder jaar lager. Naast de datum waarop de zonnepanelen in dienst worden genomen, bepaalt ook het vermogen van de zonnepanelen de hoogte van de premie. In 2021 kan de premie oplopen tot wel €1.500.

Ik wil meer lezen over de zonnepanelen premie

Premies woningisolatie

Wanneer je ervoor kiest om je woning te laten isoleren kom je ook in aanmerking voor een premie van de netbeheerder Fluvius. Een belangrijke voorwaarde voor het ontvangen van de premie is dat een erkende specialist de werken uitvoert. De premies voor woningisolatie worden toegekend per vierkante meter en verschillen per isolatiemaatregel:

Isolatiemaatregel Premie per m2
Spouwmuurisolatie €5
Buitengevelisolatie €15
Vloerisolatie €6
Dakisolatie €4
Dakisolatie + asbestverwijdering €12

Premies ramen en deuren

Als je in een bestaande woning hoogrendementsglas laat plaatsen kan je hiervoor een premie krijgen. De hoogte van deze premie is €16 per vierkante meter glasoppervlak. Naast deze premie kan je ook in aanmerking komen voor de overkoepelende renovatiepremie of totaalrenovatiebonus. Over deze premies en wanneer je hiervoor in aanmerking komt lees je in het volgende stuk meer.

Overkoepelende renovatiepremie

Wanneer je je woning gaat renoveren kan je renovatiepremie ontvangen. De premie kan oplopen tot wel 30% van het totaalbedrag. De werken die onder de renovatiepremie vallen zijn verdeeld in vier categorieën en bestaan uit:

1. Structurele elementen van de woning: renovaties aan de muren, vochtproblemen, draagelementen, trappen

2. Volledige of gedeeltelijke vernieuwing van het dak

3. Buitenschrijnwerk: ramen en buitendeuren, rolluiken

4. Technische installaties: centrale verwarming, elektrische installatie, sanitaire installatie

Totaalrenovatiebonus

Je komt in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus wanneer je in 3 of meer energiebesparende maatregelen investeert. Hieronder vallen woningisolatie, nieuwe beglazing, zonneboilers, warmtepompen en ventilatiesystemen. De hoogte van de totaalrenovatiebonus is afhankelijk van het aantal maatregelen dat je neemt en het type woning. Bij een eengezinswoning begint de bonus bij €1.250 voor 3 maatregelen en loopt op tot wel €4.750 bij 7 maatregelen.

EPC-labelpremie

De EPC-labelpremie is er voor alle woningen met EPC-label E of F. Wanneer je binnen 5 jaar, door renovatie, minimaal label C behaalt kan je hiervoor premie ontvangen. Het bedrag is afhankelijk van het behaalde EPC-label. Wanneer de woning van label F naar A gaat kan je hiervoor €5.000 premie ontvangen. Let er wel op dat de EPC-labelpremie niet te combineren is met de totaalrenovatiebonus.


Verlaagd btw-tarief bij renovatie woning

Naast het ontvangen van verschillende premies krijg je bij het renoveren van je woning nog een ander financieel voordeel. In Vlaanderen betaal je namelijk maar een btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Een belangrijke voorwaarden is dat de levering en de uitvoering van de werken door dezelfde aannemer moet gebeuren. Je betaalt voor renoveren dus veel minder btw, waardoor je soms wel honderden euro’s bespaart.

Kom in contact met vakmannen

Wil je beginnen met het renoveren en verduurzamen van je woning? Solvari helpt je graag bij de eerste stap. Vind en vergelijk specialisten voor het verbeteren van je woning en profiteer van alle premies.

Ik wil in contact komen met vakmannen