4 tips voor wie een tuinkantoor wil

Solvari
Solvari Blog
donderdag 01 juli 2021, Geschatte leestijd 2min

Het tuinkantoor doet het goed. Het aantal thuiswerkers neemt toe en er heerst een romantisch beeld van het werken in de tuin, omgeven door zomers groen en met uitzicht op een egeltje die van een schaaltje water komt nippen. Steeds meer bedrijven spelen hierop in en bieden tuinkantoren aan. Vaak onder het mom dat ze niet vergunningsplichtig zijn, maar dit klopt niet helemaal. Hoe dan ook is het tuinkantoor nog vrij nieuw en zijn enkele tips zeker op zijn plaats.

# 1. Denk goed na over de inrichting van een tuinkantoor

De beschikbare oppervlakte is bij een tuinkantoor beperkt. Het heeft dan ook de neiging om snel te druk te worden. Enige creativiteit is bovendien nodig om efficiënt met de beschikbare ruimte om te springen. Anderzijds moet je het ook netjes houden, want door de grote glaspartijen kan een rommeltje de buitenomgeving ontsieren.

Een tuinkantoor is vaak een keuze voor flexibiliteit. Het is meestal geen permanente werkruimte en daar moet ook bijvoorbeeld de IT op afgestemd zijn. Een laptop krijgt daarom de voorkeur op een desktop. Vaak wordt bovendien de voorkeur gegeven aan een draagbare printer. Indien er toch een vaste printer wordt geplaatst, is de mogelijkheid om vanop afstand te printen wel belangrijk. Als je dan in je woonkamer bent, hoef je niet helemaal naar de tuin te snellen om te printen en haal je gewoon later wel even je printjes op.

# 2. Zorg voor een goede isolatie

Het tuinkantoor is hot, maar dan wel liever figuurlijk dan letterlijk. Het is namelijk belangrijk dat het er ook aangenaam werken is. 's Winters moet het er behaaglijk warm zijn en 's zomers mag het er geen bakoven worden. Daarom is de wanddikte alvast belangrijk. Met een goede wanddikte van zo'n 70 mm houd je al wat beter de warmte en de koude op afstand. Goede isolatie blijft echter altijd noodzakelijk. Over het algemeen wordt er vaak gekozen voor PIR-platen. Dergelijke PIR-platen zijn stevig, licht en kunnen zowel in de vloer als in het dak worden verwerkt. Ondanks hun dun design hebben ze toch een heel goede isolatiewaarde. Het is dan ook ideaal voor kleine ruimtes als een tuinkantoor.

# 3. Breng ventilatieroosters aan

Net zoals bij bijvoorbeeld een blokhut en andere kleine gebouwen is een goede ventilatie heel belangrijk. Ventilatie draagt bovendien bij aan de levensduur van het houtwerk. Dit hoeft geen duur ventilatiesysteem te zijn, want ook ventilatieroosters kunnen de klus goed klaren. Met een ventilatierooster onderin de muur aan de ene zijde en een ventilatierooster bovenaan de muur aan de overzijde heb je al een heel goede luchtstroom te pakken.

# 4. Schakel de hulp in van een architect

Wat de vergunningen betreft, is een tuinkantoor een buitenbeentje. Voor bijgebouwen in de tuin geldt namelijk, onder voorwaarden, een vrijstelling van vergunning. Ook een melding is niet nodig. Een van de voorwaarden is echter dat het bijgebouw niet wordt bewoond en net daar knelt het schoentje. Het probleem is dat een kantoorfunctie complementair is aan wonen. Omdat een tuinkantoor een kantoorfunctie heeft, geldt er dus wel een vergunningsplicht. Of toch als je eerlijk aangeeft dat het om een tuinkantoor gaat. De aanvraag moet voldoen aan de stedenbouwkundige voorschriften en de medewerking van een architect is verplicht, in tegenstelling tot wat sommige verkopers beweren.



Gerelateerde artikelen