4 tips om spouwmuurisolatie blunders te voorkomen
In Vlaanderen zijn er anno 2017 nog 600.000 woningen waarvan de spouwmuren niet geïsoleerd zijn. Als u de energiekosten wilt verlagen is het opvullen van uw spouwmuur, samen met dakisolatie, de beste manier.
Vorig jaar lieten bijna 18.000 gezinnen hun spouwmuren isoleren. Een slimme investering. Wie zijn spouwmuur isoleert, bespaart al snel 500 euro per jaar op de energiefactuur. Maar er is meer, naast het gelijk besparen van energie, kun je gebruik maken van een subsidie. Voor spouwmuur-, dak- en vloerisolatie geldt er momenteel een premie van 6,00€ per geïsoleerde vierkante meter. Het opvullen van de spouwmuur ligt dus voor honderdduizenden gezinnen binnen handbereik.
Helaas gaat het ook nog weleens mis tijdens het isoleren van de spouwmuur. Solvari geeft u vier tips voor het voorkomen van spouwmuurisolatie blunders.
Tip 1: Ga in zee met een gecertificeerde aannemer
De eerste tip ligt misschien een beetje voor de hand, maar alles staat of valt met de goede uitvoering van werken. De Vlaamse overheid heeft een kwaliteitskader opgezet voor het isoleren van spouwmuren. Aannemers met een ATG-certificaat zijn geslaagd voor het toelatingsonderzoek en worden regelmatig gecontroleerd. Het verschilt per isolatiemateriaal welke werkwijze het bedrijf toepast. Wat wel belangrijk is, is dat de spouwmuur voldoende en volledig moet gevuld zijn want het materiaal mag niet inzakken na verloop van tijd.

Tip 2: Controleer de kwaliteit van je gevel
Verweerde gevelstenen, barsten of ontbrekende voegen hebben een grote impact op de beschermende functie van je gevel. Als de gevel in een slechte staat is, dan zal de gevel de regen en de wind onvoldoende tegen kunnen houden. Dit kan nare gevolgen hebben, zoals een verminderde isolatiewaarde en vochtproblemen. Denk daarbij aan opstijgend vocht; een vochtprobleem waarbij de gevelstenen zuigen het grondwater opzuigen. Een vochtkering in de binnen- en buitenmuur houdt het vocht tegen tot op het niveau van de vloer. De laatste controle-tip die we u mee willen geven is het controleren van de spouwankers. Zijn deze niet in een goede staat? Dan loop je het risico dat uw gevel loskomt van de woning.
Tip 3: Inspecteer de spouw vooraf
Een spouwmuur is een muur met een open ruimte, de spouw, tussen de binnen- en buitenmuur. Maar om gebruikt te kunnen maken van spouwmuurisolatie moet de spouw breed genoeg zijn, bij voorkeur minimaal 50 millimeter. Met sommige materialen is het technisch haalbaar om te isoleren vanaf 35 à 40 millimeter.

Tip 4: Niet-vorstbestendige gevels
Spouwmuurisolatie is uitgesloten voor niet-vorstbestendige gevels. Bepaalde gevelmaterialen werken vorstschade in de hand. Bij een niet-geïsoleerde spouw wordt de gevel van binnenuit opgewarmd en beschermd tegen vorst. Na het isoleren van de spouw verdwijnt deze binnenwarmte. Het vocht in de mortel kan dan bevriezen en uitzetten met schade tot gevolg.
Sommige gevelstenen zijn voorzien van een glazuurlaag waardoor de stenen niet kunnen ademen. Ook hier loop je risico op vorstschade als water via de voegen in de gevelsteen dringt. Door het dampdicht glazuur op de stenen, kunnen ze niet snel genoeg uitdrogen en vriezen ze stuk. Hetzelfde geldt voor geschilderde gevels.
Tip van Solvari: 250 euro korting op spouwmuurisolatie
Omdat u na het lezen van deze tips weet waar u op moet letten en om het najaar goed te beginnen heeft Solvari een actie opgezet. Dit najaar maak je kans op 250 euro korting op uw isolatieklus! Door het isoleren van de spouwmuur begint u direct met besparen. De actie geldt ook voor vloer- en dakisolatie. Met een goed geïsoleerde woning houdt u deze winter de warmte binnen de muren en bespaart u tegelijkertijd op uw energiefactuur. Dat wil toch iedereen?