3 tips voor het maken van een lichtplan

Solvari
Solvari Blog
vrijdag 03 augustus 2018, Geschatte leestijd 1min

Is de sfeer in je woning niet optimaal of merk je dat er iets niet helemaal klopt als de avond valt? Dan kan het goed zijn dat je woning toe is aan een nieuw lichtplan. Met het maken van een lichtplan loop je verschillende stappen na om met een optimaal verlichte woning te eindigen.

1. Breng je wensen in kaart

Heb je vooral functieverlichting zoals vloerlampen nodig of is ook taakverlichting zoals een leeslamp van groot belang? Breng je wensen en behoeften duidelijk in kaart en breng deze samen op een plattegrond van de woning. In welke delen en hoeken van de woning heb je wat extra verlichting nodig? En wat voor verlichting mag dit zijn? Een plafondlamp boven de eettafel is natuurlijk erg handig, maar in de woonkamer zijn een aantal tafellampen misschien al wel voldoende. Aan de hand van deze plattegrond ga je op zoek naar de juiste lamp, voor de juiste locatie.

Extra tip: bekijk de ruimte ook goed als het donker is. Zo zie je direct waar de woning wat licht nodig heeft.

2. Zoeken en bestellen

Er zijn natuurlijk tientallen mogelijkheden als het gaat om het kiezen van de juiste lampen. Nu kun je alle winkels rondstruinen op zoek naar de juiste items, maar het is een stuk makkelijker om dit online te doen. Door je lampen online via Lampdirect.be te bestellen, heb je de tijd om alle mogelijkheden te bekijken en vervolgens voor een mooie prijs aan te schaffen. Webshops geven over het algemeen namelijk meer kortingen en hanteren lagere prijzen dan de fysieke winkel doet. Ze hoeven natuurlijk geen huur en extra personeel te betalen en dat merk je aan de prijs!

3. Welke lamp kies je?

Heb je nog een voorraadje spaarlampen klaarliggen? Dan is het tijd om deze te vervangen door de duurzaamste energievorm die momenteel op de markt is. Kies je namelijk voor led-lampen, dan kies je voor een duurzame vorm van verlichting en draag je een steentje bij aan een groene woning. Daarnaast zijn led-lampen een stuk voordeliger en gaan ze wel 30 jaar mee. De eenmalige aanschafkosten zijn wat hoger, maar je hoeft dan ook de komende 30 jaar geen lampen te vervangen. Daarnaast besparen led-lampen je ook nog eens flink op de energierekening: ze verbruiken namelijk veel minder energie dan andere lampen. Iedere soort verlichting heeft zo zijn eigen lamp nodig. Zo werkt lees verlichting het beste met 60 watt, maar is dit wattage waarschijnlijk niet nodig voor de vloerlamp in de slaapkamer.